Ara
Gümüşhane
Kapalı
1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8108 %0.17
50,2188 %0.01
5.983,04 % 0,46

PESTİL VE KÖME DİYARI GÜMÜŞHANE

YAYINLAMA:

Gümüşhane’de başınızı 
Hangi yöne döndürseniz
Pestil ve Köme levhası 
göze çarpar hemen. 
Şehrin merkezinde 
şatış dükkanları
Pestil ve Köme 
Gümüşhane ile özdeşleşmiş.
Eski zamanların Türk tatlısı.
Taze meyveleri saklama yöntemi.
Nasıl yoğurdu kurut halinde 
saklıyorsak bu gün,
Gümüşhaneliler de dutu,
üzümü, kayısıyı 
Pestil ve Köme haline getiriyorlar.
Kış aylarının enerji deposu.
Ege’de üzüm,
Gümüşhane’de Pestil ve Köme.
Anadolu’nun pek çok yöresinde 
meyve pestili var.
Elazığ, Malatya,Gazintep…
Ama Gümüşhane’de 
fabrikasyon üretim ve 
geleneksel ev-el yapımı yan yana.
DUTUN MUCİZESİ
Dut demir, C vitamini ve 
yeterli miktarda potasyum, 
E ve K vitaminleri içerir.
Dut yemek kolesterolü, 
kan şekerini ve 
kanser riskini azaltmaya 
yardımcı olabilir. 
Dut’un hem meyvesi, 
hem de yapraklarının 
ticari önemi var.
İpek böceklerinin tek yiyeceği
dut yaprağıdır.
Salt yaprağı için yetiştirilir
dut ağacı bazı yörelerde.
Gümüşhane’de ipekböceği ve
ipek üretimi de bir ticari alan olabilir.
BESİN DEPOSU DUT
Taze dutların %88'i sudan ibaret.
Bir avuç dut yaklaşık 60 kalori verir.
100 gram hesabıyla
taze duttaki ana besinler;
Protein: 1,4 gram
Karbonhidrat: 9,8 gram
Şeker: 8.1. gram
Lif: 1,7 gram
Yağ: 0,4 gram 
Duttaki lifin de önemi vardır.
Lifler sağlıklı sindirim i için yararlı.
Kolesterol seviyelerini düşürmenize ve 
birçok hastalık riskinizi 
azaltmanıza yardımcı olur.
Dut kurusu da bölgede yaygın.
Tam bir atıştırmalık 
Dutlar genellikle 
kuru üzüm gibi kurutulur. 
Kuru dutta ise;
 %70 karbonhidrat, 
%14 lif,
 %12 protein ve 
%3 yağ  vardır.
Dut, çoğu meyveye kıyasla 
oldukça yüksek proteini vardır.
Hem enerji deposu,
Hem besleyicidir.
Okullar başladığında
Öğrencilerin beslenme çantasına
bir avuç dut kurusu,
ya da bir parça pestil ve köme
sağlıklı beslenmenin anahtarı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *