Namı diğer Aprul'un Beşi !!!

Doğa takvimine göre 13-18 Nisan arası soğuklar,

Namı diğer Aprul'un Beşi !!!

Kışı hazırlığının son, en son demleri. Artık ahırdaki hayvanlar için biriktirilmiş saman ha bitmiş ha bitecek. Hayvanlar baharın aldatıcı günleri ile dışarı yavaş yavaş çıkmanın yollarını ararken, Aprul'un beşi, geçit vermeğen yüce bir dağ gibi çıkar karşılarına.

Eskilerimizin anlatılarına göre, bu soyuk günlerde az kalan samanın yetebilmesi için inekler ve küçük baş hayvanlar ahırlarda saklanır, daha dirençli öküzler samanı daha çok olan komşu köylere götürülürmüş. (Ya emanten bakılmaları, yada köye saman getirmeleri için). Bir kaç günlüğüne dahi olsa ayrılık ve çile yaşanırmış. Garibim ÖKÜZLER. Ve o meşhur atasöyü türeyip gelmiş günümüze. 

"Korkma karakışın kışından, kork aprulun beşinden, öküz ayrılır eşinden (Sarı öküzü ayırır eşinden) !"

Yardımlaşma, sabır, hayat meşgalesi artık hikmeti nedir bilinmez ama, doğanın dili bu ve yıllardır değişmeden devam etmektedir.

Bu takvim bence unutulmamalı. Planlar ona göre yapılmalı. Eskiler bizden dahamı cahildi? Bence tam tersi onlar teknolojik olarak çileli idiler ama yaşam olarak daha mutlu ve bilgili idiler. Doğaya karşı gelmiyorlardı. Doğa ne ise hayat ona göre şekillenirdi. Yollar, evler, tarlalar herşey doğa ile uyumlu idi.

Şimdi doğayı bozan bizler, görünmez bir GORONA ile baş edemiyoruz malesef.

Doğayı sev, koru ve kork Aprulun Beşinden Evde Kal ! 

YORUM EKLE