ÖĞRENCİ VE VELİLERİN KABUSU TEOG'DA YAŞANANLAR

Gün geçmiyor ki ülke gündemi sorunsuz olmasın. Sanki hiç sorunumuz yok gibi birde TEOG sonucunda yaşananlar canımıza yetti.

Adli yıl açılış törenlerine kimin katılıp kimin katılmayacağından tutun da hala IŞİD denilen ABD ve İsrail'in kollarında büyüyen kanlı terör örgütünün elinde hala esir tutulan 49 yurttaşımızın dramı ve komşularımızdaki çalkantılar önümüzde dururken TEOG da yaşanan sıkıntılarda bir kaç gündür gündemin üst sıralarında yerini aldı.

Başlığımıza dönersek...

Bildiğim kadarıyla daha önce adı LGS (Liselere Giriş Sınavı ) sonrası OKS (Orta Öğretim Kurumları Sınavı) daha sonrası SBS (Seviye Belirleme Sınavı) iken, şimdi  TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) olan 8.Sınıf öğrencilerinin katıldığı  ve Mili Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl Haziran ayında yapılan liselere giriş sınavında son günlerde yaşanan veliler ve öğrenciler için sıkıntılı süreçten bahsedeceğim.

Yazarlığın ötesinde öğrenci velisi olarak oğlum Enes'in, ortaokul ikinci sınıfta okurken ilk defa uygulanan ve sonrasında vazgeçilen o zamanki adı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) olan bu sistemlerle 2008 yılında tanıştık.

O zaman veliler olarak Milli Eğitim Bakanlığının ani bir kararla tek sınavdan OKS 'den vaz geçip kademeli olarak SBS'ye geçmesi öğrencilerimiz üzerinde derin endişelere sebep olmuştu. 2008 yılında ilk defa uygulanan bir sınavın ilk kurbanları maalesef bizim çocuklar olmuştu.

Milli eğitim SBS'den de istediği sonucu alamamış olacak ki vazgeçip TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavını uygulamaya koydu. Şimdi tartışmaların hedefinde şuanda uygulanan ve velilerin isyan ettiği bu sınav ve sonuçları var. Yurdumuzun dört bir yanında velilerin yaşadığı bu dramı izliyorsunuz umarım.

Bu ülkede herhalde eğitim alanında işler hiçbir zaman yolunda gitmeyecek, yoluna girmeyecek sevgili okurlar.

Her Milli Eğitim Bakanı değişikliğinde bu ülkenin eğitim sisteminde bir şeyler değiştirildi; bir takım iyileşmeler yaşandı ama vatandaşı zora sokacak, öğrenci ve velileri çıldırtacak uygulamalar da hiç eksik olmadı.

Son günlerde öğrencilere ve velilerine hayatı zindan eden, kara kara ne yapacaklarını düşünmelerine neden olan yeni bir sıkıntı yaşanıyor.

Geçtiğimiz günlerde TEOG sonuçları açıklandı ve liselere yerleştirme başladı. Ancak öğrenciler ve veliler büyük sürprizlerle karşılaştılar.

Çünkü tercihler yapılırken ne Türkiye ne de Eskişehir sıralaması verilmiş, sadece yüzdelik dilimler belirtilmişti. Bu da hataların yapılmasına ve beklentisi yüksek olanların hayal kırıklığı yaşamasına neden oldu.

Yerleştirmeler açıklandığında birçok öğrenci ve ailesinin çileden çıkmasına neden olan hadise, hiçbir şekilde kendilerinin tercih etmediği ve konum olarak da yaşadıkları yerlerden bir hayli uzakta bulunan okullara yerleştirilmiş olmalarıydı!

İstanbul’da Avrupa yakasında yaşayan bir öğrenciyi sistem Asya yakasındaki bir okula yerleştirmiş. Başka şehirlerde 150 kilometre uzaklıktaki okula yerleştirilen öğrenciler var!

Özetle bu sene ilk kez denenen TEOG sınavı öğrenciler için kabusa dönüşmeye başladı. İlk başlarda hatalı soruları ve birkaç kez hesaplanan puanları ile öğrencilere zor zamanlar yaşatan TEOG sınavında bu kez öğrenciler nakil işlemleri ile ilgili sorun yaşıyorlar. Öğrenciler ellerinde sonuç belgeleri ile okul okul dolaşıyorlar.

Nakil işlemleri ile ilgili büyük sorunlar yaşayan öğrencilerin ve velilerin feryatlarını duyan Milli Eğitim Bakanı dün bir açıklama yaparak öğrencilerin ve velilerin gazını almaya çalışsa da kontenjanlarda sıkıntılar vardı itirafında bulunup "Velilerimiz telaş etmesin" dedi.

Sayın Bakan bunu söyledi ancak öğrencilere sık sık “evlerinize en yakın okula yerleştirileceksiniz” uyarılarında bulunan bakanlık yetkilileri, tercih yapmayan yaklaşık 134 bin öğrenciyi boş olan okullara gönderdi.

Bunların birçoğu da yüzlerce kilometre ötedekiler oldu. Erenköy’de oturan Tara Akyol Çatalca’daki bir okula yerleştirildi. Aynı kaderi, takip edebildiğimiz kadarıyla binlerce öğrenci yaşadı. B grubunda Ataşehir, Üsküdar ve Kadıköy dışındaki bir ilçeyi yazmayan Tara gibi yüzlerce öğrenci arasından bazılarının il dışına bile yerleştirildiğini haberlerden öğrenmiş olduk.

30 Ağustos Zafer Bayramımızın 92 yılını kutladığımız bu günlerde biz hala orta okulda okuyan çocuklarımızı nasıl bir sistemle liselere yerleştireceğimize karar verememişsek fazla söze ne hacet....
YORUM EKLE