PESTİL VE KÖME DİYARI GÜMÜŞHANE

Gümüşhane’de başınızı 
Hangi yöne döndürseniz
Pestil ve Köme levhası 
göze çarpar hemen. 
Şehrin merkezinde 
şatış dükkanları
Pestil ve Köme 
Gümüşhane ile özdeşleşmiş.
Eski zamanların Türk tatlısı.
Taze meyveleri saklama yöntemi.
Nasıl yoğurdu kurut halinde 
saklıyorsak bu gün,
Gümüşhaneliler de dutu,
üzümü, kayısıyı 
Pestil ve Köme haline getiriyorlar.
Kış aylarının enerji deposu.
Ege’de üzüm,
Gümüşhane’de Pestil ve Köme.
Anadolu’nun pek çok yöresinde 
meyve pestili var.
Elazığ, Malatya,Gazintep…
Ama Gümüşhane’de 
fabrikasyon üretim ve 
geleneksel ev-el yapımı yan yana.
DUTUN MUCİZESİ
Dut demir, C vitamini ve 
yeterli miktarda potasyum, 
E ve K vitaminleri içerir.
Dut yemek kolesterolü, 
kan şekerini ve 
kanser riskini azaltmaya 
yardımcı olabilir. 
Dut’un hem meyvesi, 
hem de yapraklarının 
ticari önemi var.
İpek böceklerinin tek yiyeceği
dut yaprağıdır.
Salt yaprağı için yetiştirilir
dut ağacı bazı yörelerde.
Gümüşhane’de ipekböceği ve
ipek üretimi de bir ticari alan olabilir.
BESİN DEPOSU DUT
Taze dutların %88'i sudan ibaret.
Bir avuç dut yaklaşık 60 kalori verir.
100 gram hesabıyla
taze duttaki ana besinler;
Protein: 1,4 gram
Karbonhidrat: 9,8 gram
Şeker: 8.1. gram
Lif: 1,7 gram
Yağ: 0,4 gram 
Duttaki lifin de önemi vardır.
Lifler sağlıklı sindirim i için yararlı.
Kolesterol seviyelerini düşürmenize ve 
birçok hastalık riskinizi 
azaltmanıza yardımcı olur.
Dut kurusu da bölgede yaygın.
Tam bir atıştırmalık 
Dutlar genellikle 
kuru üzüm gibi kurutulur. 
Kuru dutta ise;
 %70 karbonhidrat, 
%14 lif,
 %12 protein ve 
%3 yağ  vardır.
Dut, çoğu meyveye kıyasla 
oldukça yüksek proteini vardır.
Hem enerji deposu,
Hem besleyicidir.
Okullar başladığında
Öğrencilerin beslenme çantasına
bir avuç dut kurusu,
ya da bir parça pestil ve köme
sağlıklı beslenmenin anahtarı.

YORUM EKLE