Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza Gümüşhane’de protesto edildi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "YSK üyelerine hakaret ettiği" suçlamasıyla verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" cezası 6’lı masayı oluşturan Millet İttifakı’na üye partilerin il başkanları tarafından yapılan basın açıklamasıyla Gümüşhane’de protesto edildi. 

Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza Gümüşhane’de protesto edildi 

15 Temmuz Zafer Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Bedri Ağaç, İYİ Parti İl Başkanı Ali Ateş, Saadet Partisi İl Başkanı Av. Akın Demir ile 6’lı masayı oluşturan diğer partilerin temsilcileri ve partililer katıldı. 

Alanda toplanan siyasi parti il başkanları yaptıkları basın açıklamasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "YSK üyelerine hakaret ettiği" suçlamasıyla verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve "siyasi yasak" cezasını protesto etti. 

“Ekrem İmamoğlu’nun elinden seçimle alamadıklarını, hukukla gasp etmeye çalışıyorlar”

Gümüşhanelilerin her daim Ekrem İmamoğlu’na sahip çıkacağının savunan CHP İl Başkanı Bedri Ağaç ise “Türkiye’nin her yerinde insanlar adalet, hukuk arar hale geldi. Hani derler ya, “Adalet yerini bulsun, gerekirse kıyamet kopsun” şimdi bizim burada bir araya gelmemizin sebebi de bu. 16 milyon İstanbullunun oylarıyla yaklaşık 5 milyon oy alarak, rekor bir oyla 2 defa üst üste seçilmiş Ekrem İmamoğlu başkanın elinden siyaseten alamadıkları belediyeyi hukukun etrafından dolanarak gasp etmeye çalışıyorlar. Biz bunun ne anlama geldiğini biliyoruz. İstanbul’un bazıları için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Demişlerdi ki İstanbul’u alan Türkiye’yi alır, İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder. Biliyoruz ki İstanbul onlar için büyük bir rant kaynağı. Bu arkadaşlar 20-25 yıldır bu ranta doymadılar. Ekrem başkanın kestiği hortumları tekrar kendi cenahlarına bağlamak istiyorlar. Ekrem başkan bizim için önemli, ittifakın belediye başkanı olmasının yanında bizim hemşehrimizdir. Bu memlekete 2 defa gelmiş, kendini bu şehrin evladı olarak gören bir belediye başkanıdır. Gümüşhane’de bir eser yok, 6-7 yılda bir işi bitiremeyenlere karşı, 6 ayda koca bir binayı rahmetli başkanımız Mustafa Canlı adına yapıp bu memleketin hizmetine sunmuş bir belediye başkanı. Başka yerlerde belki yeteri kadar sahiplenilmese bile Gümüşhaneliler Ekrem başkana sahip çıkıyor, çıkacaktır ve çıkmaya devam edecektir. Tarih gösteriyor ki iktidarlar, hele ki böyle uzun süre kalıp güç sarhoşluğunda olan iktidarlar, ne kadar siyaset mühendisliği yaparlarsa yapsınlar sonuç alamıyorlar. Biz adalet hassasiyetiyle davranıyoruz. Kişinin konumu, siyasi durumu önemli değil. Geçmişte, bugün Ekrem başkana yapılanın benzerinin yapıldığı AK Parti’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da yapılan doğru değildi. Biz diyoruz ki milletin iradesine, sandığa saygı göstereceksiniz. Eğer kendinize çok güveniyorsanız, özgür bir seçim yaparsınız herkes hak ettiği karşılığı görür. Ama sandıkta yenemediğinizi mahkeme salonlarında yenmek bize yakışmaz. Türk toplumu vefakârdır, mağdurun yanındadır. Biz binlerce yıldır bu geleneği yaşıyoruz. Ben eminim kendileri bile pişman olmuştur bu işten. Bize de sağ olsunlar yeni bir enerji verdiler, motivasyonumuz yükseldi, çok daha inancımız arttı. Biz yine de hukukun yaptığı yanlışlığın düzelmesini umuyoruz. İnşallah hakkın tekrar teslim edilmesini istiyoruz. Sonuna kadar Ekrem başkanımızın yanında olduğumuzu buradan ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.  

“Tırnaklarımızla kazıyarak kazandığımızı kimseye vermeyiz”

Kimsenin ümitsizliğe kapılmaması gerektiğini ifade eden İYİ Parti Gümüşhane İl Başkanı Ali Ateş de “Hiç kimse kusura bakmasın tırnaklarımızla kazıdığımızı kimseye vermeyiz bunu herkes böyle bilsin. Biz tırnaklarımızla kazanıyoruz birileri gibi sandıklarda çalarak ya da trafolara kedilerin girmesiyle değil, biz helal oylarımızı tırnaklarımızla kazıyarak alıyoruz. Kimse ümitsizliğe kapılmasın biz ne Ekrem İmamoğlu’nu ne de bu davaya gönül vermişleri hiç kimseye kaptırmayız. Şunu bilmenizi istiyorum ki, hukuk ve adalet bir gün herkese lazım olacak. Üzüntüm şu ki daha önce başından aynı olay geçmiş ve hapis yatmış bir de bu mağduriyetten ötürü bugün 20 yıllık iktidara sahip olmuşların bugünkü durumu görmeyecek kadar gözlerinin kör olması. Tüm millet ittifakını oluşturan bireylere soruyorum, Millet ittifakına “zillet ittifakı” diyenler suçlu değil mi? Ben soruyorum “ahmak” demek “zillet” demekten daha mı kötü? Maalesef bugün iktidar mensupları ağızlarına ne gelirse söylüyorlar ama millet ittifakının ağzında çıkan bi söz için yapmadıkları entrika kalmıyor. Ekrem Bey yalnız değildir. Ekrem Bey 5 Milyon oy almış biridir. Adalet ve hukuk bir gün tecelli edecek ama bizimle beraber edecek. 20 yıllık iktidarı süresince iktidarını kullanarak bu ülkeyi kendi malı zannedenler yarın görecekler ki adaletli bir yönetim olduğunda neler olacağını. Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’in de dediği gibi “bu şarkı burada bitmeyecek” ve şunu söylüyorum az kaldı her şey çok güzel olacak” ifadelerini kullandı.

“Hiçbir zaman hukuksuzluğa ve adaletsizliğe boyun eğmeyeceğimiz”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyaset yasağını kınadıklarını dile getiren Saadet Partisi Gümüşhane İl Başkanı Akın Demir, “İstanbul halkının yani 16 milyon insanın tercihiyle seçilmiş olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve bununla beraber uygulanan siyaset yasağını kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa’nın ikinci maddesinde belirtildiği gibi bir hukuk devletidir. Hâkimler ve savcılar yetkilerini öncelikle Anayasadan ve Türk Milletinden almaktadır. Şerefli ve onurlu Türk halkını temsil eden yargıçların siyasetin emrinde ve gölgesinde değil bağımsız ve tarafsız olması, anayasal bir ilkedir. Türk toplumu ayağa kalktıktan sonra kimse bir daha oturtamaz. Bilindiği üzere geçtiğimiz gün 6’lı masanın ortakları olarak basın açıklaması ve büyük bir miting yapılmıştır. Bu mitinge yansıyan görüntü şudur; artık Türk, Kürt, sağcı, solcu ve ülkücüsüyle tüm toplum adaletsizlik ve hukuksuzluk karşısında kenetlenmiş ve bir araya gelmiştir. Biz de Gümüşhane’nin aynı çeşitli haliyle bir araya geldik ve adaletsizliğe karşı en gür sedamızla haykıracağız ve adaleti yeniden tecelli ettirme mücadelesi vereceğiz. Hâkimler ve savcılar yapmış oldukları görevlerde bağımsız ve tarafsızlardır. Fakat bugün adaletin kılıcı giyotine dönüşmüş ve birilerini talimatıyla kiminin önünü açıyor kimininse kellesinin alınması yönünde bir tavır sergileniyor. Geçmişte aynı sıkıntıları yaşamış bir siyasi liderin aynı durumu muhaliflerine yaşatmasını en yüksek sedayla lanetliyoruz. Hiçbir zaman hukuksuzluğa ve adaletsizliğe boyun eğmeyeceğimizi burada bir kez daha haykırıyoruz” dedi.  

Dava süreci nasıldı?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 30 Ekim 2019'da Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşmanın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 4 Kasım 2019'da İmamoğlu’nu kastederek “Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Bu iş bu kadar bedava değil” ifadelerini kullanmış, İmamoğlu da aynı gün İstanbul'da gazetecilere yaptığı açıklama sırasında Soylu’nun bu sözlerinin hatırlatılması üzerine, “31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımızda, tam da 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” demişti. 

İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle YSK tarafından suç duyurusunda bulunmasının ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alanen hakaret’ suçundan soruşturma başlatılmış, iddianame 28 Mayıs 2021’de Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesin tarafından kabul edilmişti. 

Dün kararını açıklayan mahkeme İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak içeren Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53. maddesinde belirtilen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına karar verdi. 

İmamoğlu’na yönelik açıklanan kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.

Haber: Zeynep Kaya - Kuşakkaya Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2022, 15:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER