2022 FIFA Dünya Kupası'nda Kullanılacak 6 Teknoloji

2022 FIFA Dünya Kupası'nda Kullanılacak 6 Teknoloji

Günümüzde spor dünyası dijital bir dönüşümden geçiyor. Akıllı stadyumlardan sanal koçlara yeni teknolojiler spor endüstrisinde köklü değişikliklere sebep oluyor ve bu sayede spor dünyası daha genç kitleler ile etkileşime geçerek güncel kalmaya devam ediyor.

Katar’da gerçekleşecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası hem geleneksel hem yenilikçi teknolojilere ev sahipliği yapacak. Sonbaharda gerçekleşecek olan turnuvada yeterli günışığı olmaması sebebiyle yapay günışığı testleri gerçekleştirildi ve önemli futbol maçları sırasında yapay günışığı çözüm olarak kullanılacak. Bu çözüm, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda kullanılacak olan teknolojilerden sadece biri.

2022 FIFA Dünya Kupası’nın İzlenme Rekoru Kırması Bekleniyor

21 Kasım’da Katar’da start alacak 2022 FIFA Dünya Kupası’nın 5 milyar kişi tarafından izlenmesi bekleniyor. ExpressVPN’in çalışmasına göre, Türkiye’de en çok canlı izlenmek istenen spor dalı futbol. Türkiye bu sene Dünya Kupasında yer almasa da, sporseverlerin turnuvayı dört gözle takip edeceğini beklemek mümkün.

3D Yayın

3D teknolojisi ilk olarak 2014 yılında gerçekleşen FIFA Dünya Kupasında kullanıldı. Canlı naklen yayın sırasında izleyiciler maçları farklı açılardan izleme şansını yakaladılar. 3D yayın 2018 yılında gerçekleşen turnuvada da kullanıldı ve sporseverler bu sefer maçı kuşbakışı veya daha yakın açılardan izleme şansına sahip oldular. 2022’de de kullanılacak olan teknoloji ile sporseverlerin sürükleyici bir izleme deneyimine sahip olacaklarını söylemek mümkün.

Artırılmış Gerçeklik (AR)

2022 FIFA Dünya Kupası hem sahada hem saha dışında artırılmış gerçekliğin kullanıldığı ilk turnuva olacak. İzleyiciler sahada sporcu pozisyonu ve hareketleri gibi önemli bilgileri gösteren eş zamanlı istatistikler ve animasyonlara erişim sağlayacak. Saha dışında sporseverler stadyumun fotoğrafını çektikten sonra artırılmış gerçeklik lensleri sayesinde çevrelerindeki bölgeler hakkında daha çok bilgiye erişim imkanına sahip olacak.

Drone Kameralar

Drone kameralar birkaç yıldır futbol da dahil olmak üzere farklı spor dallarında kullanılıyor. 2022 FIFA Dünya Kupası’nda, taraftarların hem saha hem de saha dışındaki izleme deneyimini geliştirmek için birçok stadyumda drone kameralar kullanılacak. Sahada dron kameralar kutlama uçuşları, pozisyon tekrarları gibi farklı işlevler için kullanılacak. Saha dışında ise taraftarlar stadyum ve çevresindeki alanların havadan görüntülerini yakalamak için uçurulan drone görüntülerini izleyebilecek.

Tam Otomatik Soyunma Odaları

2022’de Katar’daki stadyumlarda tam otomatik soyunma odaları kullanılacak. Sistem futbolcuların dolaplarını bir uygulama ile açmalarına izin verecek ve aynı zamanda bir sonraki maç için ne zaman hazır olmaları gerektiğine dair onlara bildirim gönderecek. Tam otomatik soyunma odaları sporculara günlük olarak 2 saat zaman tasarrufu sağlayacak ve sporcular dinlenmek için daha çok vakte sahip olacak.

Robot Hakemler

Daha önce deneme amaçlı kullanılan robot yardımcı hakemler 2022 Katar Dünya Kupası’nda ilk kez resmi olarak kullanılacak. Robot yardımcı hakemler gerek olduğunda gerçek hakemlerin yedeği olarak görev alacak. Robot yardımcı hakemler gerçek hakemlerin eğitimi ve performansını geliştirmek için gerçek zamanlı bildirim sağlayacak. Robot yardımcı hakemler gerçek hakemler gibi söz konusu durumları değerlendirebiliyor ve insan hatası faktörünü ortadan kaldırıyor.

Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi

Katar’da stadyumlara yerleştirilen 12 kamera ile futbolcuların her hareketi 29 ayrı veri noktası ile takip edilecek. Ayrıca, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın resmi topu Al Rihla’dan elde edilecek verilerle birlikte olası ofsayt durumları hakem ve yardımcı hakem takımı tarafından izlenecek.

2022 FIFA Dünya Kupası, artırılmış gerçeklik, 3D yayın, drone kameraları ve ilk kez kullanılacak olan teknolojik Al Rihla top ile birlikte spor teknolojilerinin getirdiği yenilikleri sergileyecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER