Lütfi Doğan Hoca son yolculuğuna uğurlandı

Gümüşhane 19, 20 ve 21. dönem Milletvekili ve eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, İstanbul Süleymaniye Camiinde Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin yanında son yolculuğuna uğurlandı.

Lütfi Doğan Hoca son yolculuğuna uğurlandı

Bir süredir rahatsızlıkları artan ve Ankara Başkent Hastanesinde tedavi edilen 93 yaşındaki Lütfi Doğan hoca dün sabah saatlerinde Hakk’ın rahmetine kavuşmuştu.

Köse ilçesine bağlı Salyazı köyünden olan ve aynı zamanda AK Parti 23.dönem Gümüşhane Milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan’ın da babası olan Lütfi Doğan Hoca için ilk olarak dün ikindi namazını müteakip Ankara Hacı Bayram Veli Camii’nde cenaze namazı kılındı. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kıldırdığı cenaze namazına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara Valisi Vasip Şahin çok sayıda siyasi, Doğan'ın ailesi ve yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Aynı zamanda İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı (İSİLAY) Mütevelli Heyeti Başkanı Lütfi Doğan, Bugün Süleymaniye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Törene katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Geride güzel bir hayat, örnek bir hayat bıraktı” dedi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş’un kıldırdığı cenaze namazının ardından Lütfi Doğan, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin de meftun bulunduğu cami içerisinde bulunan hazireye defnedildi.

Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM eski Başkanı Mustafa Şentop, eski Bakan İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan katıldı. 

“Geride güzel bir hayat, örnek bir hayat bıraktı”

Tören sonrası gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Değerli Hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hem bilim hem siyaset adamı, fikir adamı. Siyaset ve diyanet camiamıza, ilim camiamıza baş sağlığı diliyoruz. Geride güzel bir hayat, örnek bir hayat bıraktı. Yetiştirdiği insanlar, yazdığı eserler yaptığı çalışmalar geriye kalmış oldu. Millet olarak başsağlığı diliyoruz. Cenabı Allah mekanını cennet etsin. Yakınlarını da metanet diliyoruz. Yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dedi.

Türkiye’nin yetiştirdiği ve tüm İslam aleminde saygınlığı olan önemli bir din alimi olan Lütfi Doğan hoca İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı (İSİLAY) mütevelli heyeti başkanı olmasının yanında nezaketi, naifliği ve samimiyetiyle örnek bir Müslüman olarak biliniyordu.

Lütfi Doğan kimdir?

Gümüşhane'nin Köse ilçesinin Salyazı köyünde 1930'da dünyaya gelen Doğan, babası Mehmet Fehmi Efendi'den Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendi ve 1942'de dayısı Kurra Hafız Fevzi Efendi'de hıfzını tamamladı. 

Dönemin önemli ilim adamlarının tedrisinde tecvid, kıraat ve Arapça gibi dini ilimleri tahsil edip icazet alan Doğan, ilk, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdi.

Askerlik dönüşü Gümüşhane'nin merkez ilçesinin Özcan Mahallesi'nde imam hatip olarak göreve başlayan Doğan, 1954'te Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı müftülük imtihanını kazanarak muhtelif şehirlerde müftülük, müftü yardımcılığı ve vaizlik yaptı.

Ankara'daki görevi sırasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 1965'te birincilikle mezun olan Doğan, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi iken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı vazifesine 15 Ocak 1968'te vekaleten atanan Doğan, bu görevini 25 Ağustos 1972'ye kadar yürüttü.

Daha sonra Milli Görüş hareketinin kurucu lideri ve eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın daveti üzerine siyasete giren Doğan, Milli Selamet Partisinden (MSP) 1973-1980 arasında 2 dönem Erzurum Senatörü olarak görev yaptı.

1980 askeri darbesi döneminde Kirazlıdere Tutukevi'nde 8 ay tutuklu kalan Doğan, 1991'den itibaren 3 dönem Gümüşhane Milletvekili olarak TBMM'de yer aldı.

Bir kısım arkadaşıyla 1987'de İSİLAY'ı kuran Doğan, Arapça, Farsça ve Fransızca biliyor. Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu vakfın Keçiören ve Balgat'taki müesseselerinde, ilerleyen yaşına rağmen eğitim faaliyetlerine devam etti. 

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2023, 15:52

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
YORUMLAR
MuharremÖzlü
MuharremÖzlü - 5 ay Önce

Memlekete Millete yaptığı İlim ve İlam hizmetleri çok büyüktür Hocamıza ALLAH rahmet eylesin Mekanı Cennet olsun İNŞŞAALLAH Amin ailesine yakınlarına sabırlar diliyorum kıymetli büyümüz ruhun şad olsun

SIRADAKİ HABER