YERLİ MALI YURDUN MALI

Her yıl 12 ile 18 Aralık günlerini içine alan haftayı, “Tutum, Yatırım Ve Türk Malları Haftası” olarak kutlarız. Bu hafta ilkokullarımızda daha çok önem verilerek kutlanır. Ortaokullarda da bu hafta kutlanır ama ilkokullardaki coşku olmaz. Liselerde ise bu hafta daha sönük kutlanır. Hâlbuki bu hafta yerli ürünlerin kullanılmasını özendirme için çok önemli bir fırsat. İlkokuldan üniversitelere kadar bütün eğitim kurumları başta olmak üzere her kurumda bu hafta anlamına uygun olarak, üzerinde durularak kutlanmalı. Herkeste milli ve yerli olanı üretme ve kullanma bilinci oluşturulmalı. Bu sadece göstermelik olarak da yapılmamalı.

Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" kapsamında düzenlenecek etkinliklerde, tarımdan sanayiye kadar her alanda büyük önem taşıyan yerli üretimin öneminin vurgulanacağını resmi olarak bildirdi. Bu kapsamda okullar, öğrencilerin yaşadıkları bölgelere ait coğrafi işaretleri öğrenmeleri, Türkiye'de üretilen ve yurt dışına satılan ürünlerin tanıtımının yapılması, veli bilgilendirme toplantıları gibi etkinliklere imza atacak.

Bu hafta münasebetiyle başta coğrafi İşaret belgesi alan ürünlerimizi ve diğer yerli ürünlerimizi öncelikle bütün öğrencilerimize tanıtmalıyız, daha sonra basın yayın toplantı seminer vs. gibi yollarla bütün Gümüşhanelilere ve daha sonra diğer yurttaşlarımıza bu ürünleri tanıtmalıyız. Valilik ve Gümüşhane Belediyesi, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Gümüşhane Ticaret Odası ve sivil toplum kuruluşlarının katkısı ile bu hafta anlamına uygun olarak kutlanmalı ve değerlendirilmeli. Yerli ve Milli olan ürünlere karşı farkındalık oluşturulmalı, yerli üretim özendirilmeli

Bu hafta yapılacak etkinliklerden biri de okullarda "biz başardık" köşeleri oluşturulacak. Yerli ürünler ve üretimle ilgili film, belgesel, animasyon, tiyatro gösterimleri, sergiler ile marka, patent ve faydalı model sahibi olma koşulları ile önemi konulu konferanslar düzenlenecek. Okullarda ayrıca bilim, sanat, kültür ve spor alanlarında dünya çapında, devlet kurumlarınca ya da Türk vatandaşlarınca geliştirilen bilim-teknoloji ürünlerinin ve bu başarıların tanıtıldığı "Biz Başardık" köşeleri oluşturulacak. Etkinliklerle, yerli malı üretim ve kullanımı konusundaki bilincin küçük yaşlardan itibaren oluşturulması, tasarruflu olma, yerli üretim, üretim kalitesi ve kaynakların etkili kullanımının toplumun tümünde içselleştirilerek bir yaşam tarzı haline getirilmesi hedeflendi.

Etkinlikler hafta ile sınırlı kalmayacak. Yerli üretim ve yerli tüketimin önemi konusundaki çalışmalar sadece "Yerli Malı Haftası" etkinlikleri ile de sınırlı kalmayacak. Bu kapsamda yıl boyunca okullardaki saha gezileri, film, belgesel, animasyon gösterimleri, tiyatro, seminer, söyleşi, yarışma ve sergi gibi etkinliklerle hem öğrenciler hem de vatandaşlarda farkındalık oluşturulacak.

Tutum, yatırım ve Türk malları haftasının kutlanması ile şunlar amaçlanmıştır. Tutumun önemini kavratmak. Küçük yaştan tutumlu olma alışkanlığı kazandırmak. Yatırımın anlam ve önemini kavratmak, Tüketim-yatırım ilişkisini açıklamak. Tüketimde tutumu, tüketimden çok yatırım yapmayı teşvik etmek. Herkesi yatırıma yöneltmek. Türk mallarını tanıtmak. Yerli malı kullanmanın faydalarını açıklamak. Herkesi yerli malı kullanmaya teşvik ederek yurt ekonomisine katkıda bulunmayı sağlamak. Sağlıklı, mutlu insanları ile kalkınmış Türkiye oluşturmayı hedeflemek. Gelecek kuşaklara kalkınmış bir Türkiye bırakmak. Bu güzel yurtta, genç neslin sorumlu ve şerefli yerini almasını sağlamak.

Bu amaçlara ulaşmada tutumlu olmanın  ne kadar önemli olduğu bilincini oluşturmak  da çok önemlidir. Milleti meydana getiren insanların birlik ve beraberlik içinde tutumlu olması şarttır. Tutumlu olmak, yurt ekonomisi ile ilgilidir. Tüketim ve üretimi etkileyen davranıştır. Bu yüzden tutumlu olurken, her konuda savurgan olmadan, üretimi desteklemek ve üretim maddelerini tutumlu kullanmak başta gelen hareketlerdir.

Çöpe atılan her türlü besin maddeleri, boşa akıtılan su, gereksiz yere harcanan elektrik, zamanın boşa harcanması yurt ve millet çapında kayıplardır. Hepimiz daha mutlu, daha rahat, daha sağlıklı yaşamak istiyorsak güçlü ve kalkınmış bir ülkeye sahip olmamız gereklidir. Güçlü bir ekonomiye tutumlu olarak da büyük faydalar sağlarız.

Tutumlu olmak, küçük yaşlarda kazanılacak olumlu davranışların başında gelir. Tutumlu olmayı öğrenmek ne kadar önemli ise, onu devam ettirmek, çevremizdekilere öğretmek de o kadar önemlidir. Elimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, duş alırken, traş olurken bulaşık yıkarken boşa akan suya hiç dikkat ettiniz mi? Hepimize basit gibi görünen bu savurganlığın önlenmesi, milyonlarca insanlar tarafından gerçekleştiği zaman önemi daha iyi anlaşılır. Her konuda kişisel savurganlıkların, millet çapındaki yaptığı zararları veya bu savurganlıkların önlenmesinin ne büyük faydalar sağlayacağı daima düşünülmelidir.

Tutumlu olmak,  aynı zamanda insana planlı ve düzgün bir hayatı da öğretir. Kendimize, ailemize ve millet olarak yurdumuza faydalı olmanın yolu tutumlu olmaktan geçer. Kalkınmış, zengin bir ülke olmak istiyorsak “Tutumlu Olmayı, Üretken Olmayı ve Çalışmayı, Türk Malları Kullanmayı”  çocuklarımıza ve çevremize öğretmeliyiz. Bu haftayı her yönü ile fırsata dönüştürmeliyiz.

YORUM EKLE