ZİGANA TURİZM MERKEZİ (1)

Zigana Vadisi Doğu Karadeniz sıradağlarını kuzey-güney istikametinde kesen geçitlerdendir. Sahildeki dar kıyı şeridini dağların güneyindeki bölgeye bağlayan en önemli geçiş noktalarından birisidir. Bu vadinin her iki yakasında farklı iklim, bitki örtüsü, geçim kaynağı ve yaşam tarzı vardır. İlk çağdan itibaren ticaretle ilgilenen toplumlar vadinin kuzeyindeki kıyı şeridinde yoğunlaşırken hayvancılıkla ve tarımla geçinenler ise daha çok güneydeki bölgeye rağbet etmişlerdir. 

Zigana Turizm Merkezi Gümüşhane İli Zigana Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Gümüşhane-Trabzon yolunun ellinci kilometresinde yer almakta ve iki bin otuz iki metre yüksekliktedir. Zigana Dağı, Bakanlar Kurulu’nun 20 Mayıs 1991 tarih ve 20876 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 91/1514 sayılı kararı ile Turizm Merkezi olarak tespit edilmiş olup, çevre düzeni planı onaylanmış ve 1/1000 ölçekli haritası çizilmiş, imar planı çıkartılmış ve yatırımcıların hizmetine sunulmuştur.

Zigana Turizm Merkezinin geliştirilmesi, Gümüşhane ilinde turizm sektörüne hareketlilik kazandırılması ve sektörün canlandırılması açısından önem arz etmektedir.Turizm sektörünün gelişmesi doğal olarak yöre halkının gelirinin ve refah düzeyinin artması anlamını taşıyacaktır.

Zigana gelişmesinin bir il kalkınma planı çerçevesinde ele alınması ve turizm sektörünün il gelişmesinin önemli bir motor gücü olarak değerlendirilmesidir. Bu bağlamda düşünüldüğünde turizm sektörünün,diğer sektörlere yapacağı çarpan ve çoğaltan etkisi gözetilerek il kalkınmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Trabzon ilinden güneye inen karayolu boyunca ilerleyen,Gümüşhane ilini kapsayan Bayburt iline kadar ulaşan 170 kilometrelik bant, turizm açısından önemli imkanlar sunmaktadır.Bu koridor Bayburt üzerinden Erzurum’a ve Kelkit üzerinden Erzincan’a bağlanmaktadır. Koridor üzerinde yer alan yerleşmelerin de turizm potansiyeli yüksektir.Kış sporları bu yerleşmelerde büyük potansiyel oluşturmaktadır.Örneğin Gümüşhane Zigana Kayak Merkezi,Bayburt Kop Kayak Merkezi,Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, Erzincan Ergan Kayak Merkezleri kış ve doğa sporları imkanları sunmaktadır.Ayrıca bu aks Doğu Anadoluya açılma noktası ve İran,Azerbaycan ve Güneydoğu Anadolu’ya açılan yolların kavşağı olması değerini artırmaktadır.

Zigana günübirlik ziyaretler açısından da önemli bir destinasyondur, Zigana merkez alındığında 2021 yılında bitecek olan 14,5 kilometre çift tüp karayolu tüneli insanların deneyimlemek için kullanacakları bir başka destinasyondur. Zigana Turizm Merkezi;Karaca Magarasına 23 km.,Örümcek Ormanları 60 km., Limni Tabiat Parkı 5 km.,Sarıçiçek Köy Evleri 74 km, Artabel Gölleri Tabiat Parkına 84 km,Santa Antik Kentine 72 km.,Çakırgöl Turizm Merkezine 32 km, Taşköprü Yaylasına 29 km., Kadırga Yaylasına 16 km., İmera Manastırına 40 km.,Sümela Manastırına 60 km.,Erikbeli Turizm Merkezine olan uzaklığı ise 57 km. dir.

Zigana Dağı’nda biyoçeşitlilik oldukça yüksektir ve Zigana etekleri dağ ve doğa yürüyüşleri açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Zigana Turizm Merkezinde  doğa sporları, yayla turizmi, yayla şenlikleri, yamaç paraşütüne elverişli parkurları, kamp ve karavan turizmi açısından önemli alanlarıyla kış ve kayak sporları açısından da çok önemli bir destinasyondur. 

Zigana Turizm Merkezi turizm açısından henüz keşfedilmemiş, dolayısıyla bozulmamış doğaya sahip bir destinasyondur.Bölgede korunan alanlar, tabiat anıtları ve tabiat parkları, flora ve fauna çeşitliliğinin envanteri çıkarılıp, bunlarla ilgili bilgilendirme tabelaları oluşturularak, koruma önlemlerini belirlenmelidir. (devam edecek)

YORUM EKLE