ZİGANA TURİZM MERKEZİ (2)

Zigana Turizm Merkezi dört mevsim kullanıma yönelik ve alternatif turizm imkanlarını değerlendiren yeni bir konsept doğrultusunda geliştirilmesi Gümüşhane ve bölge ölçeğinde önemlidir. Bu bölgede donatı ve altyapı çalışmaları tamamlanmalı, tanıtım faaliyetlerine bağlı olarak kayak merkezi ise çevre illerde bulunan kayak merkezleriyle pazarlanmalıdır.

Zigana Turizm Merkezi doğrudan ve dolaylı ekonomik fayda ve istihdam sağlaması açısından bölgede her mevsim yapılabilecek farklı turizm türleri potansiyeline sahip olması nedeniyle, özellikle yerel istihdamı desteklemesi açısından önemlidir. Zigana Turizm Merkezinde; doğal değerlerin bulunduğu yerlere bu değerlerin tarihi ve doğal özelliklerini açıklayan bilgi panoları yerleştirilmeli, Trabzon- Gümüşhane devlet karayolu üzerinde bulunan dinlenme tesisleri ve yol boyunca yer alan Pestil firmaları işletmelerinde Gümüşhane tanıtım afiş ve broşürlerine yer verilmesi il turizmine olumlu katkıda bulunacaktır.

Gümüşhane ili Kürtün İlçesinde bulunan Örümcek Ormanları Tabiat Parkı ve Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı çevresinde; botanik bitki inceleme amaçlı ziyaretler düzenlenmeli, ziyaretçileri hassas alanlar konusunda bilgilendirmek üzere çalışmalar yürütülmeli ve alana bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konulmalı, yürüyüş rotaları belirlenmeli ve belirlenen rotaların haritaları oluşturulmalıdır.

Gümüşhane kent merkezinde bulunan Süleymaniye Mahallesindeki doğal ve kültürel değerlere yapılan ziyaretlerde açıklayıcı bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları konulmalı, altyapı sistemleri ve donatı alanları geliştirilmelidir. Zigana Turizm Merkezinin destinasyon çekiciliklerinin tanıtımı ile ilgili yeni çalışmalar yaparak, bölgenin çeşitli tanıtıcı görselleri hazırlanmalı ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı sağlanmalı, bölgenin tur programlarında daha çok yer alması için çalışmalar yapılmalı.

Gümüşhane’de diğer turizm destinasyonlarının etkin yönetilmesi, destinasyonunun özelliklerinin iyi irdelenmesi, kaynaklarının koordine edilmesi ve arzu edilen düzeyde talep yaratacak şekilde pazarlanabilmesi stratejisi oluşturulmalıdır. Zigana Turizm Merkezi ve Zigana köyü içerisinde konaklama ihtiyacının giderilmesinde ev pansiyonculuğunun yerleştirilmesi için, kullanılmayan yada yılın belli aylarında kullanılan binaların ekonomiye kazandırmak amacıyla çalışmalar yapılmalı, çevrede peyzaj çalışmaları yürütülmeli ve festivaller, şenlikler ulusal düzeyden uluslararası düzeye çıkarılmalıdır.

Zigana Dağı çevresinde geçmişte askeri, dini, ticari ve sosyal amaçlarla kullanılan güzergahlar patika yollar bugün için daha çok turistik amaçlarla geliştirilmeli tabelalandırılarak işlevsel hale getirilmelidir. Bu rotalar miras alanlarını birbirine bağlayan sanal bir iz olabileceği gibi aynı zamanda gibi tarihsel yol izlerini de içerebilir. Burada planlamanın başlıca hedefleri; yerel kalkınmanın desteklenmesi, alternatif turizmin canlandırılmasına imkan sağlayacaktır.

Trabzon-Gümüşhane Turizm Gelişme koridoru, alternatif turizme konu olabilecek ürünleri, doğal ve kültürel değerleri barındırmaktadır. Bu hat üzerinde özgün doğal değerler,anıtsal özelliği bulunan tarihi yapılar, antik yerleşme alanları ve kültürel birikimlerin incelenebildiği alanlar bulunmaktadır. Pek çok alternatif faaliyet yapma imkanı bulunan tüm bölgenin en önemli, en güçlü ve çeşitliliği bulunan turizm alanıdır.

Doğu Karadeniz mevcut turizm faaliyetleri temel olarak bölgeyi bir baştan diğer başa gezen bir tur turizmi niteliğindedir. Bölge’de geceleme oranlarının düşüklüğü, turizmin belli dönemlere sıkışması ve bütün yıla yayılamaması ve alternatif turizm modelleri geliştirilememesi ön plana çıkan sorunlardır. Önemli tarihi/kültürel varlıklarına ve doğal kaynaklarına rağmen, bölgenin dünya çapında tanıtımı yapılamamıştır. Tanıtımdaki eksiklikler ve dağınıklık bölgenin turistik bir imaj edinmesini ve dünyaca tanınmasını engellemektedir. 

Bölge’de iller arasında turizm alanında iletişim ve işbirliği çok zayıftır. Her il kendi turistik tanıtım ve bilgi materyallerini hazırlamaktadır. Bu da tanıtımda ciddi sorunlara yol açmaktadır.  Bölgede mevcut turizm faaliyetlerine yetecek düzeyde turizm tesis ve hizmetleri bulunmaktadır. Bölgede terminus nitelikli (uzun süre aynı yerde tatil yapma imkânı veren) kaynaklar olmasına rağmen bu yöndeki altyapı, yetişmiş insan kaynağı, konaklama imkânları, tanıtım ve turist eğilimleri kısıtlıdır. Yabancı turistler için düzenlenen tur paketlerinin çoğu, kısıtlı doğa ve etkinlik turizmi unsurlarını içeren kültür turizmi paketleridir. 

Son zamanlarda sıkça vurgu yapılan “Yayla turizmi” henüz uluslararası çapta tanınmış değildir. Zigana Yaylası’ndan Karaca Mağarası’na uzanan kısa geziler hariç, yerel tur paketleri bile, Gümüşhane gibi iç kesimlerdeki illere yer vermemektedir.  Bir yanıyla Gümüşhane’ye diğer yanıyla Trabzon’a seslenen Zigana, 40 bin metrekareye yayılan turizm alanında tarih ve tabiat güzelliklerini saklar. Ancak gezilerek anlaşılabilecek manastırlar, tabiat harikası göller, köyler, ormanlar, tertemiz dereler bu gizemli zirvenin içerisinde yer alır. 

YORUM EKLE