Din alimleri Gümüşhane’de buluştu

Din Görevlileri Birliği Derneği (Din-Bir-Der), Medrese Alimleri (MEDAV) ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) işbirliğiyle gerçekleştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasındaki dostluk ve kardeşliği esas alan ‘Kardeşlik Köprüsü’ programlarının 4.kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 100’e yakın din alimin bulunduğu heyet Gümüşhane’de bir dizi temaslarda bulundu.

Din alimleri Gümüşhane’de buluştu

Din Görevlileri Birliği Derneği (Din-Bir-Der), Medrese Alimleri (MEDAV) ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) işbirliğiyle gerçekleştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasındaki dostluk ve kardeşliği esas alan ‘Kardeşlik Köprüsü’ programlarının 4.kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 100’e yakın din alimin bulunduğu heyet Gümüşhane’de bir dizi temaslarda bulundu.

Din-Bir-Der Başkanı Muhittin Yıldırım’ın refakat ettiği alimler heyeti Gümüşhane’de Anadolu  Gençlik Derneği (AGD) temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bir grup vatandaş tarafından karşılandı. 

İlk olarak Kardeşlik köprüsünün Gümüşhane ayağını organize eden AGD Şube başkanı Naci Şenel, Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yakup Topal misafirlere Gümüşhane şehri ve Gümüşhane’deki program hakkında kısa bir konuşma yaptı.

Daha sonra âlimler topluluğu Karaca mağarasını ziyaret eden ve Karaca mağarasına hayranlıklarını ifade eden heyet, ardından kısa bir şehir gezisi yapıp öğle namazı için Merkez Kemaliye Camiine geldi.

Öğle namazı öncesi alimler heyetinden MEDAV başkanı Tayyip Elçi, Kemaliye Camii cemaatine ziyaret sebeplerini, İslam kardeşliğinin önemini, ümmet olmanın güzelliğini anlatan bir konuşma yaptı. Tayyip Elçi, Kuran ve sünnet esas alındığında Müslümanların sadece takvaya önem vermelerini gerektiğini, ırk, dil ve mezhep farklılıklarının önemli olmadığını ifade etti. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi hocaları olarak Karadeniz insanıyla Allah için kucaklaşmak adına bu ziyareti gerçekleştirmek üzere yola çıktıklarını anlatan Elçi, Allah için birbirini sevmenin önemini vurguladı.

Öğle namazı sonrasında “Kardeşlik Köprüsü” âlimler topluluğu Gümüşhane Belediyesi’nin Sema Doğan parkında verdiği yemeğe katıldı. 

Din-Bir-Der Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım yaptığı konuşmada, “İki yıl önce başlattığımız kardeşlik köprüsü programlarımızın çok şükür dördüncüsünü yapıyoruz. Bu programlarla biz dört şeyi amaçlıyoruz. Bir, Türkiye’nin gündeminde olan terör haberleri yerine Türk Kürt kardeşliğini esas alan tatlı haber niteliğindeki kardeşlik haberlerinin oluşmasını sağlamak. İki, bölgeler arasında hafızlık ve Arapça öğrenimi bakımından talebe akışını hızlandırmak. Üç, Karadeniz’in tarihi ve turistik yerlerini Doğu ve Güneydoğulu manevi önderlere tanıtarak kardeşliği pekiştirmek. Dört, ülkemizin iç barışının tesis edilmesine yardımcı olmak. Biz istiyoruz ki bu çalışmaları bütün sivil toplum örgütleri ülkemizin çeşitli bölgeleri arasında farklı şekillerde yapsınlar. Dargınlığın yerini kardeşlik, gerginliğin yerini kucaklaşma alsın. İslam kardeşliğinin pratiğini yaşayarak tadına varalım. Bu kardeşlik köprüsü çalışmalarına destek veren bütün idarecilerimize teşekkür ediyorum. Allah yardımcınız olsun” dedi.

Ardından misafirler adına söz alan Medrese Alimleri Vakfı Başkanı Tayyip Elçi ise resmi ve sivil kuruluşlardan bu çalışmalara katılan ve destek veren herkese teşekkür ederek, “Rabbimiz Kuran-ı Kerim’de belirttiği üzere; bizi farklı ırklarda yaratması tanışıp kardeşliğimizi pekiştirmek içindir. İslam tarihinde Türkler ve Kürtler birlikte olduğu sürece bölgemizdeki hiçbir yabancı güç parmağını sokamadığı görülmüştür. Son dönemlerde zedelenen Türk Kürt kardeşliğini pekiştirmek için bu çalışmalar büyük bir iştiyakla yapıyoruz. Asrı Saadette farklı ırklardan ve farkı kabilelerden teşekkül eden İslam toplumu nasıl İslam ortak paydasında bir araya gelip büyük başarılara imza atmışsa  bizde aynı yolu takip ederek çeşitli ırk ve mezhepler olarak İslam ortak paydasında bir araya gelip hem ülkemizi hem de İslam alemini bulunduğu bu bunalımlardan kurtarabiliriz. Ama bunun şartı ırkçılık ve mezhepçilik yapmayacağız. Selmanı Farisi Hazrelerine sen kimsin ırkın ne sorulduğu zaman “ben selman ibn-i İslamım” dediyse bizde Müslüman olan herkesle aynı şuurla kardeşliğimizi pekiştirip yardımlaşıp iş tutabilmeliyiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ve hatıra fotoğraf çekimlerinin ardından heyete çeşitli hediyeler takdim edildi ve heyet Trabzon’a gitmek üzere uğurlandı.
 

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2018, 23:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER