En güzel pestil, kuşburnu ve dut pekmezi seçildi

Gümüşhane'de 23.sü düzenlenen ‘Uluslararası Kuşburnu-Pestil-Kültür ve Turizm Festivali’ kapsamında en güzel dut pekmezi, pestil ve kuşburnu marmelatı yarışması düzenlendi.

En güzel pestil, kuşburnu ve dut pekmezi seçildi

Gümüşhane'de 23.sü düzenlenen ‘Uluslararası Kuşburnu-Pestil-Kültür ve Turizm Festivali’ kapsamında en güzel dut pekmezi, pestil ve kuşburnu marmelatı yarışması düzenlendi.

Gümüşhane Valiliği ve Belediye Başkanlığı tarafından bu yıl 23'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Kuşburnu-Pestil-Kültür ve Turizm Festivali"nin son gün etkinliğinde kent merkezindeki Ataç Konağı'nda düzenlenen yarışmaya 24 üretici dut pekmezi, 15 üretici dut pestili ve 11 üretici kuşburnu marmelatı ile katıldı.

Yarışmada jüri üyeleri, organik olarak üretilen ürünleri renk, tat, koku, temizlik, elastikiyet, dane dağılımı, kıvam ve ambalaj gibi kriterler ölçüsünde değerlendirdi.

Refaktometre cihazı ile ölçüm yaparak tattıkları pestil, dut pekmezi ve kuşburnu marmelatlarını puanlandıran jüri üyeleri, pestil ve dut pekmezi kategorisinde Aydın Bal'ı birinciliğe layık gördü.

Kuşburnu marmelatında ise Gülayşe Meral birinciliği elde etti.

İlgili dallarda birincilik elde eden yarışmacılara Gümüşhane Belediyesince 600 lira para ödülü verildi.

Birinciler ödüllerini Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen takdim etti.

Yarışmada konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, kentin marke ürünlerini geleneksel yöntemlerle üreten ve her geçen gün ürünlere lezzet katan üreticilere teşekkür etti.

Kuşburnu, pestil ve kömenin kentin marka ürünleri olduğuna işaret eden Birşen, "Çiftçimiz hiçbir katkı maddesi kullanmadan otantik bir lezzeti ortaya çıkarıyor. Kendilerine hassasiyetleri için teşekkür ediyorum. Gümüşhane dut pekmezi, pestil-köme ve kuşburnu ürünlerinin en güzel yetiştiği ve en güzel işlendiği ildir. Bu markalaşamada bir sanat icra eden üreticilerimize saygılar sunuyorum." dedi.

EN GÜZEL YÖRESEL YEMEKLER YARIŞTI

Etkinlik kapsamında düzenlenen en güzel yöresel yemek yarışmasında da Seher Çakır'ın kent mutfağına özgü hazırladığı kesme mantı yemeği jüri üyelerinden tam not aldı.

Çakır'a Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen 600 liralık birincilik ödülü takdim etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş burada yaptığı konuşmada, geleneksel kültürlerin yöre insanının kararlılığıyla yaşayabildiğine dikkati çekerek, Gümüşhane insanının bu konuda çok özverili davrandığını söyledi.

Ateş, yöresel kültürün korunması ve lezzetlerin gelecek kuşaklara taşınmasına katkı sunan herkese teşekkür ederek yarışmada dereceye girenleri tebrik etti.

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2017, 00:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER