Gümüşhane ceviz vadisi olacak

Gümüşhane’de 2015 ve 2016 yıllarında dikilen ceviz fidanları ilk meyvelerini vermeye başlarken, 2017 Mart ayında dikilen 30 bin fidan ise ilk sürgünlerini verdi.

Gümüşhane ceviz vadisi olacak

Gümüşhane’de 2015 ve 2016 yıllarında dikilen ceviz fidanları ilk meyvelerini vermeye başlarken, 2017 Mart ayında dikilen 30 bin fidan ise ilk sürgünlerini verdi.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Merkez ve ilçelerde başlattığı “Ceviz Eylem Planı” doğrultusunda 2015 yılında 2 bin 800, 2016 yılında 7 bin 400 adet ve 2017 yılında 50 bin adet sertifikalı ceviz fidanı olmak üzere toplam 5 bin dekar ceviz bahçesine ulaşılmış oldu.

Amaçlarının hem pestil köme işletmelerinin hammadde ihtiyacının karşılanması hem de kırsal da yaşayan üreticilerin gelir düzeyini yükseltmek olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, “Ceviz birim alandan iyi gelir getiren bir ürün olması özelliği yanında raf ömrünün uzun olması ve saklama koşulları kolaylığı sayesinde son yıllarda cazip hale gelmiştir. İlimiz iklim ve toprak özellikleri dikkate alındığında dekara bin 500 kilogram ceviz elde edilebilecektir. Eylem Planı neticesinde ilimiz genelinde toplam 7 bin 500 ton ceviz elde edilmesi ile Gümüşhane’nin tarımsal hasılasına önemli derecede katkı sağlayacak. Ceviz bahçesi kurduğumuz tüm üreticilerimize müdürlüğümüzde verdiğimiz ceviz yetiştiriciliği kursu sonunda sertifikaları yanında budama makası ve Ceviz Yetiştiriciliği Cep kitabı hediye edilmiştir. Müdürlüğümüz teknik personelleri kurulan kapama ceviz bahçelerinin kontrollerini periyodik olarak yapmaktadır. Kontrollerde yetiştiricilik konusunda saha çalışmalarında dikim, budama, hastalık ve zararlılar ile mücadele, gübreleme ve sulama konularında eğitim verilmeye devam edilmektedir. Amacımız modern tarım tekniklerini üreticilerimize öğretmek ve üreticilerimize verimi, kalitesi ve pazar değeri yüksek ceviz hasadı imkanı sağlamaktır” dedi.

Ceviz bahçesi kurulması yönünde başvuruların devam ettiğini kaydeden Birşen, “Yapılan başvurularda öncelikle uygun yer seçimine dikkat ediyoruz. Toprak tahlilleri yapıldıktan sonra sulama imkanları dikkate alınarak bahçe tesisini tam hibeli yapıyoruz. Konu hakkında daha fazla bilgi ve destek almak isteyen üreticilerimizin müdürlüğümüze müracaat etmesini, müdürlük olarak üreticilerimize her türlü teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.

Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bahçe tesisine devam edileceğini dile getiren Birşen, “Verdikleri desteklerinden dolayı Sayın Valimize ve Milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Gümüşhaneli üreticilerimizin ceviz konusunda gösterdikleri ilgi ve duyarlılıktan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER