Kut’ul Amare Zaferi 100.Yılında Gümüşhane’de Kutlandı

Osmanlı İmparatorluğu’nun son zaferi olan Kut’ul Amare zaferinin 100.yılında Gümüşhane’de anma programı düzenlendi. Gümüşhane’de ilk kez gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi gördü.

Kut’ul Amare Zaferi 100.Yılında Gümüşhane’de Kutlandı
Osmanlı İmparatorluğu’nun son zaferi olan Kut’ul Amare zaferinin 100.yılında Gümüşhane’de anma programı düzenlendi. Gümüşhane’de ilk kez gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi gördü.

Gümüşhane Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi tarafından hazırlanan anma programı Gümüşhane Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Programa Vali Yücel Yavuz, Vali Yardımcısı İsmail Özkan, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, kurum müdürleri, STK temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan okul müdürü Köksal Duman, her milletin tarihini iyi bilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Geçmişini bilmeyen toplumlar eksiklerini, hatalarını bilemez ve bunların nasıl düzeltilmesi gerektiğine kanaat getiremezler. Bizler ve milli tarih bilincine sahip olarak yetiştirdiğimiz gençler bu bilinçle atalarından ilham alarak daha büyük işler yapacaklardır” dedi.

Okul öğrencileri tarafından hazırlanan “Şehitlere saygı” ve Kut’ul Amare zaferi sinevizyon gösterisinin ardından okulun tarih öğretmeni Kemal Şükrü Sevindik tarafından “100. Yılında Unutturulan Kut’ul Amare” konulu konferans gerçekleştirildi.

Kut’ul Amare zaferinin Türk tarihinin “unutturulmuş” şanlı zaferlerinden birisi olduğunu kaydeden Sevindik, İngilizlerin tarihlerindeki en büyük hezimetlerden birisini bu savaşta Miralay Halil Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından aldıklarını söyledi.

“BATI EMPERYALİZMİNİN DİŞLERİ SÖKÜLDÜ”

Emperyalizmin 100 yıl önce ki emelleriyle bugünkü emellerinin birbirine çok benzediğinin altını çizen Sevindik, “Bundan 100 yıl önce İngiltere’nin öncülüğünü yaptığı emperyalistler Osmanlı Devletini parçalamak ve Ortadoğu Coğrafyasının zenginliğini yağmalamak için birçok cepheden saldırdılar. Amaçları Musul ve Bağdat petrollerine ulaşmaktı. Ancak din, dil, ırk ve mezhep ayrımı olmaksızın Osmanlı milletinin omuz omuza verdiği kutsal direnişle İngiltere ve Fransa’nın önderliğindeki batı emperyalizminin adeta dişleri söküldü” dedi.

“İNGİLİZLERİN TARİHLERİNDE ALDIKLARI EN BÜYÜK HEZİMETLERDEN BİRİSİ”

On bin şehit veren Osmanlı ordusunun 40 bin İngiliz askerini öldürdüğünü, içlerinde ordu komutanı da dahil olmak üzere 13 general, 481 subay ve 13 bin eri esir aldığını kaydeden Sevindik, Kut savaşının tarih boyunca İngilizlerin aldığı en büyük hezimetlerin başında geldiğini vurguladı.

Kut’ul Amare zaferinin Çanakkale Zaferinin ardından 1.Dünya Savaşında Osmanlı ordularının kazandığı ikinci en büyük zafer olarak altın harflerle tarihe geçtiğini dile getiren Sevindik, “Emperyalizm Kut’ul Amare’de uğradıkları hezimeti ve zilleti saklamak için her türden imkanı harekete geçirmişler ve bu zaferin gündemden düşürülmesi için, tarih kitaplarından saklanması için yoğun bir çaba sarf etmişlerdir” dedi.

“1952 YILINA KADAR BAYRAM OLARAK KUTLANIYORDU”

Bu minvalde 1952 yılına kadar bir bayram olarak kutlanan Kut’ul Amare zaferinin son 60 yıldır gündemden ve toplumsal hafızadan uzak tutulduğunu ifade eden Sevindik, “Osmanlı ordusu bu zaferi Türkü, Kürdü, Arabı, Sünnisi ve Şiisi ile tüm etnik ve inanç gruplarıyla birlikte omuz omuza, tek bayrak, tek vatan aşkıyla elde etmiştir. Bu zaferi bir anlayış, bir ruh kazanmıştır. Bu zafer Kut’ul Amare ruhunun zaferidir. Onun için tarihçiler bu cepheye ‘Kardeşlik Cephesi’ adını vermişlerdir. İngilizler Kut’ul Amare savaşını saklayarak bu ruhun Irak’ın çöllerine gömmek istiyorlardır. Zira onlar biliyorlar ki Ortadoğu’da halklar bir ve beraber olursa, Kut’ul Amare ruhu canlanırsa onların sömürgeciliğinin sonu gelecektir” diye konuştu.

Gençlere çeşitli tavsiyelerde bulunan Sevindik konuşmasını ordu komutanı Halil Paşa’nın zafer kazandıktan sonra ordusuna çektiği kutlama telgrafını okuyarak sonlandırdı.

Okul öğrencileri tarafından kahramanlık ve şehitlik temalı hazırlanan şiir ve müzik sunumuyla program sona erdi.

PROGRAM CUMA GÜNÜ TEKRAR YAPILACAK

Programın ardından öğrenci ve öğretmenleri tebrik eden Vali Yücel Yavuz, tarihe ilgili olduğunu belirterek aynı programın Cuma günü Halk Eğitimi Salonunda saat 15.30’da halka açık şekilde yapılacağını söyledi.

“OSMAN OĞLU MEHMET İÇİN KOMİSYON KURULDU, ARAŞTIRILIYOR”

Kut’ul Amare’nin artık devlet politikası olarak kutlanacağını dile getiren Vali Yavuz, bir televizyon programında tarihçilerin Kut’ul Amare zaferinde Cebel Bataryasında görevli Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmet isimli bir askerin İngiliz uçağını vurarak düşürdüğünü ifade ettiğini ve ardından konunun sosyal medyada ve şehirde gündem olduğunu belirterek, “Konuyla ilgili Kültür Müdürlüğümüz, Üniversitemiz başta olmak üzere bütün tarafların yer alacağı bir komisyon oluşturduk. Kayıtlara nerede ve nasıl ulaşabileceğimiz konusunda çalışma yapılacak. Araştırmalar yapılıyor. Vali Yardımcımızın başkanlığındaki komisyonumuz bakıyor. Künyesine ulaşmaya çalışıyoruz. Harbe giden, muharebelere katılan Gümüşhanelilerin tamamına ulaşalım diye çalışıyoruz. Kayıtlara göre o savaşta 4 şehidimiz var. Onların da künyelerine ulaşılmaya çalışılıyor. Osman oğlu Mehmet şehitler listesinde yok. Gümüşhane ile ilgili olan kısmını daha değişik bir içerikle program haline getireceğiz” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2016, 18:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER