Tüneller Pırıl Pırıl Oluyor

Gümüşhane-Torul arasındaki 22 kilometrelik karayolu üzerinde bulunan tünellerin başta aydınlatılması olmak üzere bakım ve temizlik çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğü bildirildi.

Tüneller Pırıl Pırıl Oluyor

Gümüşhane-Torul arasındaki 22 kilometrelik karayolu üzerinde bulunan tünellerin başta aydınlatılması olmak üzere bakım ve temizlik çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğü bildirildi.

52 tüneli ile Türkiye’de “tüneller şehri” olarak da tanınan Gümüşhane’de, mevcut tünellerde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için aydınlatma ve diğer çalışmaların en kısa zamanda tamamlanacağı belirtildi.

Tünel aydınlatmasının temel amacının sürücünün tünele yaklaşırken, tüneli geçerken ve tünelden ayrılırken doğru konfor ve emniyetinin sağlanması olduğunu ifade eden yetkililer, tünellerde gece aydınlatmasının da bu iki hususun temini için büyük önem taşıdığını vurguladılar.

Karanlık Adaptasyonu

Tünellerdeki karanlık adaptasyonuna dikkat çeken yetkililer, “Karanlık adaptasyonu, aydınlık bir yerden karanlık bir yerden geçişteki adaptasyondur. Karanlık adaptasyonu oldukça geç gerçekleşir. Bu yüzden aydınlatmada en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir. Tünellerin gece ve gündüz aynı parıltıda aydınlatılması sonucu tünel girişinde kamaşmaya, tünel çıkışında ise karanlık adaptasyonu sonucu görme kaybına neden olur. Özellikle kısa tünellerde buna dikkat ediliyor. Tünel aydınlatılmış yolun bir parçası ise tünelde düzgünlük ve parıltı en az yoldaki kadar olmalıdır. Bu nedenle yaklaşma bölgesinde gölgeleyici varsa tüneldeki gece aydınlatması bu gölgeleyicinin altında devam etmelidir. Yapılan bu çalışmada bu hususlara özellikle dikkat ediliyor” açıklamasında bulundu.

Tünel Ortamı

Tünel ortamının özellikle uzun tünellerde egzoz gazı, rutubet, toz gibi aşındırıcı ve çürütücü maddeler içerdiğini de belirten yetkililer, “Bu yüzden armatürler, kablolar, montajda kullanılan elemanlar korozyona dayanıklı seçilir. Tünel içindeki görüş seviyesi sürekli olarak ölçülüyor. Görüşün azaltmaya neden olacak egzoz gazının seviyesi izleniyor. Tünele yaklaşma bölgesinin parıltısı sürekli olarak kontrol ediliyor, tünel aydınlatması gerektiğinde değiştiriliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Trafik İşaretlerine Dikkat Edilmesi

Çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını da kaydeden yetkililer, “Çalışmalar sırasında çevre yolu varsa trafiğin bir bölümünü bu çevre yolundan, diğer yönünü ise iki tünelden birinden sağlıyoruz. Bu nedenle özellikle sürücüler, trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Çok Memnunuz

Torul S.S. Karaca Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Metin Şahinöz, tünellerde yapılan çalışmalardan çok memnun olduklarını belirterek, “Gerek ışıklandırma gerekse tünel içerisinde yapılan çalışmalar bizler açısından büyük önem taşıyor. Işıktan tünel içerisine girdiğimizde artık karanlık değil, tıpkı dışarıdaki ışık gibi ışıkla karşılaşıyoruz. Tüneller gece ve gündüz aynı şekilde aydınlatılıyor. Karayolları yetkililerine çok teşekkür ediyoruz. Çalışmaları takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2017, 23:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER