170 Yıl Önce Göç Ettiler

Gümüşhane’den Eskişehir’e 170 yıl önce göç eden “Elemanoğlu Sülalesi” piknikte bir araya geldi.

170 Yıl Önce Göç Ettiler
Gümüşhane’den Eskişehir’e 170 yıl önce göç eden “Elemanoğlu Sülalesi” piknikte bir araya geldi.

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi sınırlarında bulunan Çatacık mesire yerinde gerçekleştirilen ‘Geleneksel Darcan Ailesi Buluşması’na Eskişehir’deki Gümüşhaneliler de iştirak etti.

Dört yıldan beri gelenekselleştirilerek devam ettirilen piknikte yaklaşık 200 Gümüşhaneli bir araya geldi. 

KOSGEB Eskişehir Hizmet Merkezi Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu, Oktay Özçelik, Coşkun Muslu, Hüseyin Düzgün, Bahattin Özaçmak, Ertuğrul Nuhoğlu ve Hasan Tahsin Selçuk’un Darcan ailesine konuk olduğu piknikte bol bol Gümüşhane konuşuldu.

Yaklaşık 170 yıl önce Gümüşhane’nin merkeze bağlı Aktutan köyünden göç ederek Eskişehir bölgesine yerleşen “Elemanoğlu” sülalesi, Cumhuriyet döneminde soyadını Darcan olarak değiştirmiş. Geçmişte daha ziyade celepcilik ve bakırcılık ile geçinen bu aile Şiran, Kelkit ve Merkez ilçeden aldıkları hayvanları satmak için Eskişehir üzerinden İstanbul’a kadar götürmekteymiş. Zamanla yerleştikleri Mihalıççık ilçesinde kalıcı olmuşlar ve geldikleri yörenin Karadeniz bölgesinde olması hasebiyle bölge insanı tarafından Darcan ailesi günümüzde hala “lazlar” olarak isimlendirilmektedirler.

Kereste tüccarı Mustafa Darcan’ın, Aktutan köyünden 60 yıl evvel gelen bir mektubu tozlu raflar arasında bulmasıyla başlayan merak 5 yıl kadar önce Gümüşhane ziyareti ile taçlanır. Ne merkezde, ne de köyde aradaki bağı kuracak kimseyi bulması mümkün olur. Uzun uğraşlar sonucu şimdi rahmetli olan bir köylüsünün yardımıyla hakikaten bir Gümüşhaneli olduğunu anlar.
Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2012, 15:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER