Ara
Gümüşhane
Kapalı
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8149 %0.03
50,3974 %0.44
6.104,41 % 2,21
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Köylerde pekmez kaynamaya başladı

Köylerde pekmez kaynamaya başladı

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, Türkiye’nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alıyor.

214
Gösterim
KAYNAK: Gümüşkoza Gazetesi
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez, Türkiye’nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alıyor.

Binlerce yıllık geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden biri olan Gümüşhane'nin meşhur dut pekmezi de köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor. 

Gümüşhane köylerinde her yıl geleneksel yöntemlerle üretilen dut pekmezinin kansızlık, bronşit, grip başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.

Merkeze bağlı Dibekli köyünde yaşayan Leyla Doruk, pekmez yapmanın oldukça meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.

Pekmez yapımını yıllardan beri sürdürdüğünü ve köydeki hemen hemen her evde pekmez yapıldığını belirten Doruk, “İlk dut hasadından pekmez yapmıyoruz. İlk üründe meyvedeki şerbet oranı çok az oluyor. İkinci ve üçüncü ürün alımından sonra pekmezi yaparız. Erkekler ağaca çıkarak silkeliyor. Kadınlar toplayarak kaplara koyuyor. Toplanan meyveleri yıkayarak kevgirde süzüyoruz. Süzülen dutları kazana koyarak suyu çıkana kadar yaklaşık 40-45 dakika kaynatılıyor. Daha sonra bir tülbent yardımıyla kaynattığımız meyvelerin suyunu süzdürüyoruz. Süzülen suyu tekrar tencereye koyarak kaynatma işlemine devam ediyoruz. 10-15 dakika daha kaynatıldıktan sonra istenen koyuluğa geldiyse dut pekmezi hazır demektir. Soğuduktan sonra kavanozlara koyarak tüketime hazır hale getiriyoruz” dedi.

Dut pekmezinin çok besleyici olduğunun altını çizen Doruk, kış aylarında yenmesiyle birlikte grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanmayı da önlemenin yanında mideye de çok iyi geldiğini söyledi.

Muhammet Çelik
Köylerde pekmez kaynamaya başladı 1
1 / 4
Köylerde pekmez kaynamaya başladı 2
2 / 4
Köylerde pekmez kaynamaya başladı 3
3 / 4
Köylerde pekmez kaynamaya başladı 4
4 / 4
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *