Ara
Gümüşhane
Açık
0°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7031 %0.23
50,1678 %0.06
5.902,25 % 0,77
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı

Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı

Gümüşhane’de 100’e yakın dağcı ‘Canlı ağaç müzesi’ olarak nitelendirilen ve sonbahar mevsiminde ‘Altın’ rengine bürünen Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanında doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. 

526
Gösterim

Gümüşhane’de 100’e yakın dağcı ‘Canlı ağaç müzesi’ olarak nitelendirilen ve sonbahar mevsiminde ‘Altın’ rengine bürünen Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanında doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. 

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi sınırlarında yer alan ve Türkiye’nin en önemli karışık ormanlarından birisi sayılan, Avrupa’nın en uzun köknarları, Balkanlar ve Kafkaslar’ın en geniş çaplı ve en uzun ladin ağaçlarının bulunduğu Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanı sonbaharda “Altın” rengine büründü.

Barındırdığı birçok ağaç türüyle Türkiye'nin önemli "karışık" ormanlarından biri olma özelliğini taşıyan Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanı, Avrupa, Kafkaslar ve Türkiye’deki en yüksek ve çaplı köknar ve ladin ağaçlarını bünyesinde barındırması nedeniyle Orman Bakanlığınca 1998'de koruma alanı ilan edilmiş, burada yer alan ve ortalama 420 yaşındaki 4 adet köknar ağacı tescil edilerek koruma altına alınmıştı.

Labirenti andıran patikaları, göğe tırmanan ağaçları, hırçın yamaçları, çağıltılı dereleri, şelaleleri ve bitkileriyle ‘Canlı Ağaç Müzesi’ olarak nitelendirilen Örümcek Ormanları, bünyesinde bulundurduğu çok sayıdaki farklı ağaç türleri nedeniyle özellikle sonbahar mevsiminde sarı, kırmızı, kızıl, mor gibi renklere bürünüyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Örümcek Ormanlarında sonbahar yürüyüşü gerçekleştiren Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular, Gümüş şehrin altın rengine büründüğü alanda fırsatı kaçırmayarak rekor katılımla etkinliği düzenledi.

Gümüşhane’nin Merkez, Kelkit, Köse, Torul, Kürtün ilçeleri ile Bayburt’tan toplam 6 araçla bölgeye ulaşan 98 dağcı, Yeşilköy köyü Çeğel yaylası yol ayrımından başladığı 15 kilometrelik parkuru 5 saat sonunda Elceğiz Alanı yaylasında sonlandırdı.

Sonbaharın etkilerinin yeni başlaması nedeniyle ağaçların sarı renge büründüğü bölgede bin 39 metre rakımdan yürüyüşe başlayan sporcular 811 metre yükselerek bin 850 metre rakımda yürüyüşü sonlandırdı.

Doktorundan mühendisine, müdüründen işçisine, öğrencisinden akademisyenine 98 kişilik rekor katılımın gerçekleştiği yürüyüş boyunca güneşli hava hakim olurken, yürüyüşün son kısımda yağmur etkili oldu.

Çıkrıkdüzü yaylasında bulunan tesislerde çay içip ısınan ve yemeklerini yiyen sporcular daha sonra araçlarına binerek geri döndü. Dönüş yolunda anıt ağaçlar ve Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkını da ziyaret eden sporcular haftanın stresini attı ve huzur dolu bir gün geçirdi.

Kelkit’ten eşiyle birlikte etkinliğe katılan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bahadır Nasıhbeyoğlu, “Böyle bir etkinliğe ilk defa katılıyorum. Hasta olmamız rağmen Örümcek Ormanlarını görmek istedik. Yorulduk ama çok güzel anılar biriktirdik. Yeni insanlar ve coğrafyamızı tanıdık. Güneşle başladık ve yağmurla bitirdik yürüyüşü” dedi.

“Doğadaki renklerin dönüşümü çok güzel”

Torul’dan etkinliğe katılan sınıf öğretmeni Ayda Yaşar, “Bu benim ikinci doğa yürüyüşü etkinliğim. Ormanlık alandaki parkurda yürümek daha güzeldi. Ekim ayında doğadaki renklerin dönüşümü çok güzel. Doğa harikası bir bölge burası” diye konuştu.

“Müthiş bir etkinlik oldu, sonbaharın renk cümbüşünü burada yaşadık”

Erzincan’da Dahiliye uzmanı olarak görev yapan Kelkitli Uzm. Dr. Babürşah Taşlı, “GÜDAK’la yaklaşık 3 sezondur yürüyüşlere katılıyorum. 4 Ekim Dünya Yürüyüş günüydü. Biz bir sağlıkçı olarak doğa yürüyüşlerinin önemini her zaman her yerde halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. 15 kilometrelik güzel bir parkurdu. Bizim 4 Ekim’deki sloganımız ‘hareket et, sağlıklı yaşa, mutlu ol’ şeklindeydi. O hedeflerimize bir nebze olsun yaklaşabilmek adına GÜDAK’ın bu etkinliğine katıldık. Müthiş bir etkinlik oldu. Sonbaharın renk cümbüşünü burada yaşadık” şeklinde konuştu.

Kent merkezinden etkinliğe katılan Demet Bayraktar ise “Çok keyifliydi. Son kısımda yağmur biraz üşüttü ama önemi yoktu. GÜDAK’ın arkadaş ilişkisini, insanların birbirine olan bağlılığını çok seviyorum. En çok da o sebepten bu doğa yürüyüşlerine katılıyorum. Bu coğrafya her zamanki gibi çok güzel. Sonbahar renklerinin güzelliği de ayrıydı” dedi.

“İlimiz sınırları içerisindeki güzelliklerin tanıtılması adına güzel bir etkinlik oldu”

Yürüyüşün rehberliğini yapan Orhan Köse de “Kürtün ilçesi sınırlarındaki Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma Alanında doğa yürüyüşünü gerçekleştirdik. 15 kilometrelik parkurda Yeşilköy köyü Çeğel Yaylası yol ayrımından başladık, Elceğiz alanı yaylasında sonlandırdık. Güneşli bir havada gerçekleşen yürüyüşe katılım çok yüksek oldu ve bu ayrıca bir güzellik oldu. İlimiz sınırları içerisindeki güzelliklerin tanıtılması adına güzel bir etkinlik oldu. Yapraklar yeni sararmaya başladı ama yine de farklı güzellikler sundu. Güneşli havada başladık, yağmurla bitirdik” diye konuştu.

“Gümüşhane coğrafyasının sarı yürüyüşleri başladı”

Gümüşhane coğrafyasının sarı yürüyüşlerine bu etkinlikle başladıklarını kaydeden GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ise “Örümcek Ormanları Gümüşhane’nin en güzel sarı yürüyüşlerinin yapıldığı alan. Çeşitli ağaçlar renkten renge dönüyor bu mevsimde. En güzel yürüyüş günleri olarak bu günleri tercih ediyoruz. Tam olarak renk dönüşümü olmadı ama güzel bir parkurdu. Şimdiye kadar yürümediğimiz bir parkurda yürüdük. GÜDAK’ın kuruluşundan bugüne ilk defa 100’e yakın sporcuyla yürüdük. Bu bizim için mutluluk verici bir olay. 15 kilometrelik parkurda yürüdük. Güzel ve keyifli bir yürüyüş oldu” ifadelerini kullandı.

Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 1
1 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 2
2 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 3
3 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 4
4 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 5
5 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 6
6 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 7
7 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 8
8 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 9
9 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 10
10 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 11
11 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 12
12 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 13
13 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 14
14 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 15
15 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 16
16 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 17
17 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 18
18 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 19
19 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 20
20 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 21
21 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 22
22 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 23
23 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 24
24 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 25
25 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 26
26 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 27
27 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 28
28 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 29
29 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 30
30 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 31
31 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 32
32 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 33
33 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 34
34 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 35
35 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 36
36 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 37
37 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 38
38 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 39
39 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 40
40 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 41
41 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 42
42 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 43
43 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 44
44 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 45
45 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 46
46 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 47
47 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 48
48 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 49
49 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 50
50 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 51
51 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 52
52 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 53
53 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 54
54 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 55
55 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 56
56 / 57
Gümüş şehir ‘Altın’ rengine büründü, dağcılar fırsatı kaçırmadı 57
57 / 57
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *