Ara
Gümüşhane
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5851 %-0.32
45,6681 %-0.99
4.328,32 % 1,03
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi

Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi

Gümüşhane'nin tarihi ve doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri kendine hayran bıraktı. 7 gün boyunca kenti karış karış gezen grup, şehrin coğrafyasını ve insanlarını çok beğendi.

639
Gösterim

İzmir’den gelen ve Karadeniz bölgesinde gezmedikleri tek yer olan Gümüşhane’yi 7 gün boyunca doya doya gezen doğaseverler şehrin tarihi ve doğal güzellikleriyle coğrafyasına hayran kalarak “Gümüşhane cennetten bir köşeymiş” sözleriyle yine gelmek üzere şehre veda etti.

Uzun yıllardan beri Türkiye’nin değişik bölgelerini gezen grup 7 gün boyunca karış karış gezdikleri Gümüşhane’den mutlu bir şekilde ayrıldı.

İzmir'in kavurucu sıcağından kaçan 17 kişilik doğasever grup internetten görerek çok beğendikleri ve Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları ve Gençlik Derneğiyle (GÜDAK) irtibat kurarak geldikleri Gümüşhane’de macera dolu bir haftalık yolculuk boyunca Gümüşhane'nin doğal ve tarihi zenginliklerini adım adım deneyimledi

Karaca Mağarası'nın gizemli derinliklerini, Limni Gölü Tabiat Parkı'nın huzur dolu manzarasını, Zigana Dağı'nın etkileyici manzarasını, Artabel Gölleri Tabiat Parkı'nın göz alıcı güzelliklerini deneyimleyen grup üyeleri birinci gün Karaca Mağarası, Limni Gölü Tabiat Parkı ve Zigana Dağı, ikinci gün Artabel Gölleri Tabiat Parkı, üçüncü gün Santa Harabeleri, Taşköprü Yaylası, dördüncü gün Krom Antik Kenti, İmera Manastırı, beşinci gün Abdalmusa Tepesi, altıncı gün Örümcek Ormanları, Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, Çıkrıkdüzü ve Güvende Yaylaları ve yedinci gün Tomara Şelalesi, Çakırkaya Manastırını gezdi.

Bir hafta boyunca Tarihi Süleymaniye Mahallesindeki uygulama otelinde kalan İzmirli doğaseverler şehrin 600 metre rakımlı bölgesinden 3 bin 331 metre rakımlı en yüksek noktası olan Abdalmusa Zirvesine kadar hemen her bölgesini doya doya gezdi.

“Gezdiğimiz yerlerin hepsi ayrı ayrı güzelliklere sahip yerlerdi”

Gümüşhane organizasyonu yapan Müşerref Çevik, daha önce Gümüşhane’ye hiç gelmediklerini hatırlatarak, “Gümüşhane’de 17 kişilik grubumuzla bir hafta boyunca gezdik. Grubumuzu en çok etkileyen yerler Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Santa Vadisi ve Örümcek Ormanları oldu. Gezdiğimiz yerlerin hepsi ayrı ayrı güzelliklere sahip yerlerdi. İnternetten paylaşım ve fotoğrafları gördük ama çokta hayal edemedik güzellikler konusunda. Bu kadar güzellik beklemiyorduk. Beklentimizin çok çok üzerinde yerler gördük Gümüşhane’de” dedi.

“Gümüşhane cennetten bir köşe ve kesinlikle ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden birisi”

“Yine gelecek misiniz?” sorusuna “Kesinlikle” diye cevap veren Çevik, “Gümüşhane cennetten bir köşe ve kesinlikle ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden birisi bence. Bugüne kadar Türkiye’nin birçok noktasını gezdik. Bizi Gümüşhane’nin en çok insanları etkiledi. Coğrafyası kadar yürekleri güzel insanlarla dolu bir şehir burası. Ben yıllardır Türkiye’yi gezerim ama Gümüşhane insanının samimiyeti, doğallığı ve temiz yüreğini hiçbir yerde görmedim” diye konuştu.

Grupta yer alan emekli güzel sanatlar öğretmeni Mümtaz Saygın ise Gümüşhane’nin hakkında hiç bilgi sahibi olmadığı bir kent olduğunu hatırlatarak, “Buranın milattan önce 4.yüzyıldan itibaren yerleşimin olduğunu, Helenistik dönem, Roma dönemi ve Hristiyanlığın bu bölgede çok etkin olduğunu gözlemledim. Özellikle Krom Vadisinde 40 civarında kilise ve şapel olması beni çok etkiledi” dedi.
 

“Birçok şehirdekinden daha fazla kilise ve şapel Krom ve Santa vadilerinde var”

Türkiye’de birçok şehirdeki toplam kilise sayısından daha fazla kilise ve şapelin Krom Vadisinde olduğunu ifade eden Saygın, “Planları birbirine benzeyen bu binalar bakımsız kalmış. Sadece İmera Manastırı kısmen restore edilmiş ama kapısı kilitliydi giremedik. Orada bir bekçi olması ve gelen konukların içeriye girmesini isterdim. Bu vadideki kiliselerin adını da bilemedik çünkü tabelaları yok. Hemen hemen tüm eserlerde define aramışlar hatta bazılarında insan kemikleri bile vardı. Bu tablo bizi çok üzdü. Tam bir roman ve gotik sanatları kiliseleri vardı. Krom ve Santa vadilerinde çok sayıda Hıristiyanlık tarihi eseri var ama ilgi yok, bakım yok. Harabe deniliyor ama restore edildikten sonra ören yeri denmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Malzeme bol ama bakım yok, ilgi yok”

Gelirken Gümüşhane’de bu kadar tarihi eser göreceğinin aklının ucundan bile geçmediğini belirten Saygın, “Süleymaniye Mahallesi, Santa, Krom Vadilerinde eşsiz eserler var. Malzeme bol ama bakım yok, ilgi yok. Bu şekliyle bura insanlar kilise görmeye gelmezler. Ancak doğa çok güzel. Karaca Mağarası gibi yerler çok güzel ama hiç değilse şu tarihi yapılar, özellikle kiliseler biraz restore edilse sanırım daha çok ilgi çeker. Buralar tamamen bakımdan yoksun. Biz dağcı olmasak oralara gelmezdik. Bir de rehber sıkıntısı var. Şimdi ben olmasam bu grupta o tarihi eserleri kim anlatacaktı?” diye konuştu.

Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 1
1 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 2
2 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 3
3 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 4
4 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 5
5 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 6
6 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 7
7 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 8
8 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 9
9 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 10
10 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 11
11 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 12
12 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 13
13 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 14
14 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 15
15 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 16
16 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 17
17 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 18
18 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 19
19 / 20
Gümüşhane'nin doğal güzellikleri İzmirli doğaseverleri büyüledi 20
20 / 20
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *