Ara
Gümüşhane
Kapalı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Araköy Ekmeği TRT 2’de konuşuldu

Araköy Ekmeği TRT 2’de konuşuldu

TRT 2 Ekranlarında Geleneksel Anadolu kültürünü izleyiciyle buluşturan “Coğrafyadan Kültüre Bağ” isimli programının bu haftaki konusu Gümüşhane’nin asırlık ekmeği ve coğrafi işaretli ürünü “Araköy Ekmeği” oldu.

942
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Programda Gümüşhane Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir tarafından izleyicilere Türk mutfak kültüründe ekmekçiliğin yeri ve önemi aktarıldı. Ayrıca Gümüşhane’nin geleneksel ekmekçilik konusunda Türkiye’nin ender illeri arasında yer aldığı, ülke genelinde 10 adet coğrafi işaretli ekmek arasından 2 tanesinin Gümüşhane’de olmasının şehrin geleneksel ekmekçilik konusunda ne kadar uzmanlaştığını gözler önüne serdiği ifade edildi. 

Programın ilerleyen dakikalarında ise Araköy ekmeğinin tarihsel süreci, geleneksel yapım aşamaları ile Anadolu’nun diğer coğrafyalarında yapılan ekmeklerden ayıran özgün özellikleri hakkında bilgiler verildi.

Yöresel ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasının ürünü yaşatacağına değinen Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Ülkemizin dört bir köşesi yöresel ürün çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Özellikle de Gümüşhane ilimiz kendine has doğası, iklim özellikleri, bitki örtüsü, tüketim alışkanlıkları ve diğer coğrafi özellikleri gibi birçok nedenden dolayı yöresel ürün çeşitliliğinin en fazla olduğu yörelerimizdendir. Kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması için özellikle etkili bir tanıtım ve pazarlama imkanı sağlanmalıdır. Araköy Ekmeği de ilimizin yaşatılması gereken önemli kültürel değerleri arasında yer almaktadır. Gümüşhane Üniversitesi olarak ilimizin kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini her daim yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çeşitli programlar ve bilimsel çalışmalar düzenlemeye devam ediyoruz. Bu amaçla da Üniversitemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir’in Anadolu’muzun geleneksel kültürlerini, ürünlerini izleyiciyle buluşturan ‘Coğrafyadan Kültüre Bağ’ adlı programda verdiği bilgileri değerli buluyor, katkılarından dolayı da kendisine teşekkür ediyorum” dedi.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *