Ara
Gümüşhane
Kapalı
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8297 %0.02
50,7254 %0.55
6.152,32 % 0,69
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Dölek Güveci kitabı yayımlandı

Dölek Güveci kitabı yayımlandı

Gümüşhane’de ilk kez coğrafi işaretli bir ürünü tüm yönleriyle konu alan bir kitap Dölek Güveci adına yayımlandı.

390
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhaneli akademisyen Prof.Dr. Yılmaz Arı tarafından 4 yılda hazırlanan “Gümüşhane Dölek Güveci: Coğrafi İşaretli Bir Ürünün Kültürel Coğrafyası” kitabı çıktı. 

Gümüşhane'nin 11 coğrafi işaretli ürünlerinden birisi olan Dölek Güvecini konu alan kitap Çizgi Kitapevi tarafından yayımlandı. 

4 yıllık bir süreçte tamamlanan kitabın içeriği Dölek köylü olan Prof.Dr. Yılmaz Arı’nın deneyimleri ve Dölek Köyü’nde yapılan arazi çalışmalarına dayanıyor.

Arazi çalışmaları sırasında çömlek ustası kadınlar ve çömlek satıcısı erkeklerle derinlemesine görüşmeler yapılarak onların çömlekçilikle ilgili deneyimleri, görüşleri ve düşüncelerinin alındığını kaydeden Prof.Dr. Yılmaz Arı, “Kitap, Gümüşhane Dölek Güveci’ni çok çeşitli yönleri ile ele almaktadır ve bir kültürel unsur olarak güveç etrafında gelişen kültürü, Dölek Köyü coğrafyasını, dünyada ve Türkiye’de geleneksel çarksız çömlekçiliği, çömlekçilikte kullanılan malzemeleri, güveç toprağının özellikleri ve tekstür ve XRD analizlerini, güveç yapım aşamalarını, farklı güveç çeşitleri ve kullanım alanlarını, güveçlerin satılması sırasında yaşanan olayları içeren anekdotları,  Gümüşhane Dölek Güveci markasının coğrafi işaretli ürün olarak tescil ediliş sürecini ve son olarak da Dölek Güvecinin korunması ve gelecek nesillere aktarımını konu alan bölümlerden oluşmaktadır” dedi.

Kitabının bir otoetnoğrafya çalışması olduğunu ifade eden Arı, “Yani konu dışarıdan bakan birisi tarafından değil, bizzat çömlekçiliği küçük yaşlarından itibaren yapan, tüm aşamalarını yaparak ve yaşayarak öğrenmiş, hatta çömlekçiliğin getirisi ile eğitim hayatına devam etmiş birisi tarafından yazılmıştır. Bu da kitapta kullanılan verilerin derinlikli olarak toplanmasını sağlamıştır.  Ayrıca kitap çalışması sırasında Dölek Güveci toprağı Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuvarlarında ilk kez kimyasal ve fiziksel analize tabi tutulmuş ve sonuçlara kitapta yer verilmiştir” diye konuştu.

Kitabın en özgün taraflarından birisinin de güveç yapan kadınların güveç yapım süreçlerinde yaşadıkları ilginç olaylar ile güveç satmaya komşu illere giden satıcıların burada yaşadıkları olaylara kendi anlatımları ile yer vermiş olması olduğunu vurgulayan Arı, “Bu hikâyeler yüzlerce yıldır devam eden bu kadim geleneğin yaşatılmasında insanların yaşadığı acılı, hüzünlü, bazen de komik olayları konu almaktadır. Genç neslin okuduğunda “bu kadar da olamaz” diyeceği türden onlarca gerçek yaşam öyküsüne kitapta yer verilmiştir. Bu hikayeler insanların bu zor coğrafi koşullarda ayakta kalabilmek için ne çetin mücadeleler verdiğini hatta bu uğurda zaman zaman ölümü göze aldığını, tüm çarpıcılığı ile ortaya koymaktadır. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm Dölek Köyü halkına, kitaba önsöz yazan Prof. Dr. Güngör Güner’e, fotoğrafları ile kitaba katkı yapan Mustafa Zengin, Murat İbranoğlu, Fatih Muhammet Topal, Mustafa Durmuş, Temel Elcivan, Ünsal Gür, Salih Gergin ve Şule Çelepci’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İlgi duyanlar kitabı yazardan ya da tüm İnternet kitapçılarından temin edebilirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *