Ara
Gümüşhane
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,3736 %0.37
45,6125 %0.64
4.282,77 % -1,05
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gümüşhane’de kene ısırması can aldı

Gümüşhane’de kene ısırması can aldı

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 75 yaşındaki Niyazi Dursun, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nden hayatını kaybetti.

5503
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhane’nin Kelkit’in ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Niyazi Dursun, kene ısırması sonucu yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre Kelkit ilçesine bağlı Deredolu Beldesi’nde yaşayan Niyazi Dursun (75) tarlada çalışırken kene tarafından ısırıldı.

Bir süre sonra fenalaşan Dursun, yüksek ateş ve kanama şikâyetleri ile Kelkit Devlet Hastanesi’ne ardından da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

Burada yaklaşık 15 gün süren tedavi sürecine rağmen kurtarılamayan Niyazi Dursun hayatını kaybetti.

Dursun’un cenazesi, dün öğle namazının ardından Deredolu beldesinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Gümüşhane’de kene nedeniyle yılın ilk ölüm vakası Kelkit ilçesinde yaşanırken, yetkililer virüs nedeniyle oluşan ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır hastalık durumunda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölüme neden olabilen enfeksiyon hastalığına karşı etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya hastalık sırasında kullanılacak spesifik bir tedavi bulunmadığını hatırlattı.

KKKA’dan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çeken yetkililer, “Tarla, bahçe, orman, piknik alanları gibi kene açısından riskli alanlara gidilirken mümkün olduğunca vücudu örten açık renkli giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine yerleştirilmelidir. Riskli alanlardan döndükten sonra kişiler hem kendi hem de çocuklarının vücutlarında kene olup olmadığını kontrol etmelidir. Kene ne kadar erken çıkarılırsa bulaşma riski o kadar az olacağı için, kene vücuda tutunmuşsa hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak kaydıyla kenenin vücuda tutunduğu en yakın yerinden uygun bir malzeme (bez, eldiven, naylon poşet gibi) aracılığıyla kene tutularak çıkarılmalıdır. Eğer kişi keneyi kendisi çıkaramıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna hızlıca başvurması gerekmektedir. Kene tutunan kişiler kendilerini ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi hastalık belirtileri yönünden 10 gün boyunca dikkatlice izlemeli ve şikayet gelişmesi halinde derhal sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Vücuda tutunan kene üzerine sigara basmak veya alkol, kolonya, gaz yağı, deterjan gibi maddeler dökmek kenenin kusmasına yol açarak virüsün kan emdiği kişiye daha kolay bulaşmasını sağlayacağı için yapılmamalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra ise tutunma bölgesine antiseptik solüsyonlar sürülmelidir. Özetle kene hafife alınmamalı, tedbirli olunmalıdır” ifadelerin kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *