Gümüşhane
Az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
45,1865 %0.16
52,9798 %0.25
6.722,87 % 2,00
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Türkiye’nin Yeni Gücü Denizlerde: Gümüşhane’de Mavi Vatan ve Enerji Zirvesi

Türkiye’nin Yeni Gücü Denizlerde: Gümüşhane’de Mavi Vatan ve Enerji Zirvesi

İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi tarafından düzenlenen “Şehir Sohbetleri” programında bu hafta, Türkiye’nin enerji güvenliği ve dış politikasındaki yeni stratejileri ele alındı. Prof. Dr. Nafiz Maden’in konuşmacı olduğu etkinlikte, Türkiye’nin enerji geçiş güzergâhından “merkez ülke” konumuna yükselme süreci ve Mavi Vatan doktrini tüm detaylarıyla analiz edildi.

52
Gösterim
5 Dakika
Okunma Süresi
Türkiye’nin Yeni Gücü Denizlerde: Gümüşhane’de Mavi Vatan ve Enerji Zirvesi

Gümüşhane’de sivil toplum ve akademi dünyasını buluşturan “Şehir Sohbetleri”, bu hafta Türkiye’nin küresel arenadaki en kritik kozu olan enerji politikalarına odaklandı.

İlim Yayma Cemiyeti Gümüşhane Şubesi tarafından organize edilen program, Gümüşhane Belediyesi Hüseyin Nihal Atsız Kültürevi’nde gerçekleştirildi. 

Enerji Güvenliği ve Dış Politika Gümüşhane’de Masaya Yatırıldı

Programın açılışında konuşan moderatör Prof. Dr. Kadir Sancak, enerji konusunun günümüzde sadece ekonomik değil aynı zamanda stratejik ve siyasi bir güç unsuru haline geldiğini vurguladı.

Özellikle son yıllarda yaşanan küresel gelişmelerin, enerji kaynaklarına erişimin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Sancak, günümüzde savaşların dahi doğrudan enerji hatları ve boğazlar üzerinden şekillendiğine dikkat çekerek, “Artık sadece askeri güç değil, enerjiye erişim ve kontrol de ülkelerin kaderini belirliyor” dedi.

“Petrol ve Doğalgaz Hâlâ En Stratejik Unsur”

Konuşmasına enerji sistemlerinin küresel politikadaki yerini anlatarak başlayan Prof. Dr. Nafiz Maden, petrol ve doğalgazın hâlâ dünya siyasetinin merkezinde yer aldığını belirtti. Son yüzyılda olduğu gibi bugün de enerji kaynaklarına sahip olmanın veya bu kaynakları kontrol etmenin ülkeler için büyük avantaj sağladığını ifade eden Prof.Dr. Maden, enerji güvenliği kavramının giderek daha önemli hale geldiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Enerjiye ulaşabilmek artık bir güvenlik meselesidir. Sadece kendi ihtiyacınızı karşılamak değil, rakiplerinizin enerjiye erişimini kontrol etmek de stratejik bir avantajdır.”

ABD, Çin ve diğer büyük güçler arasındaki rekabetin önemli bir bölümünün enerji üzerinden yürüdüğünü ifade eden Maden, enerji kaynaklarını kontrol eden ülkelerin küresel güç dengelerinde öne çıktığını söyledi.

Türkiye Enerji Geçişinden Merkez Ülkeye

Türkiye’nin coğrafi konumuna dikkat çeken Prof. Dr. Maden, ülkenin uzun yıllar enerji geçiş ülkesi olarak tanımlandığını ancak son yıllarda yapılan yatırımlarla bu rolün değişmeye başladığını ifade etti.

Türkiye’nin Hazar, Orta Doğu ve Doğu Akdeniz enerji havzalarına yakınlığına vurgu yapan Maden, şunları söyledi: “Türkiye artık sadece enerji geçiş güzergâhı değil, aynı zamanda enerji arayan ve çıkaran bir merkez ülke olma yolunda ilerliyor.” Bu dönüşümde arama ve sondaj gemilerinin büyük rol oynadığını belirten Maden, özellikle son yıllarda Türkiye’nin bu alandaki kapasitesinin ciddi şekilde arttığını dile getirdi.

Denizler: Yeni Enerji Sahası

Konuşmada denizlerin enerji kaynakları açısından taşıdığı öneme de geniş yer verildi. Dünya ticaretinin büyük bölümünün deniz yolları üzerinden gerçekleştiğini hatırlatan Maden, petrol taşımacılığında boğazların kritik rol oynadığını vurguladı.

Hürmüz Boğazı, Süveyş Kanalı ve Türk Boğazları gibi stratejik noktaların enerji akışında belirleyici olduğunu belirten Maden, bu bölgelerde yaşanabilecek herhangi bir krizin küresel ekonomiyi doğrudan etkileyebileceğini ifade etti.

Osmanlı’dan Günümüze Denizcilik ve Enerji Arayışı

Programda tarihsel bir perspektif de sunan Prof. Dr. Maden, Osmanlı döneminde de denizcilik ve haritacılık faaliyetlerinin önemine değindi. İlk deniz araştırmalarının askeri amaçlarla başladığını ancak zamanla bilimsel ve ekonomik boyut kazandığını belirten Maden, Cumhuriyet döneminde ise denizcilik çalışmalarının kurumsallaştığını ve özellikle 1970’lerden itibaren petrol arama faaliyetlerinin hız kazandığını ifade etti.

Ege’den Doğu Akdeniz’e Gerilim

Sunumda Türkiye’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de yaşadığı kıta sahanlığı ve enerji kaynakları temelli anlaşmazlıklara da değinen Maden, Yunanistan ile yaşanan gerilimlerin temelinde enerji kaynaklarının bulunduğunu belirterek bu durumun uluslararası boyut kazandığını söyledi.

Doğu Akdeniz’de keşfedilen büyük doğalgaz rezervlerinin bölgeyi küresel güçlerin rekabet alanına dönüştürdüğünü ifade eden Maden, Türkiye’nin bu süreçte aktif bir politika izlediğini vurguladı.

Türkiye’nin Sondaj Filosu Güçleniyor

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı yatırımlarla önemli bir sondaj filosuna sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Maden, ülkenin bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğini ifade etti. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han gibi sondaj gemilerinin yanı sıra Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gibi sismik araştırma gemilerinin Türkiye’nin denizlerdeki varlığını güçlendirdiğini söyledi.

Mavi Vatan” Vurgusu

Konuşmasında “Mavi Vatan” doktrinine de değinen Maden, Türkiye’nin deniz yetki alanlarının korunmasının stratejik bir zorunluluk olduğunu belirtti. Prof.Dr. Maden, bu alanların enerji kaynakları açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hem kendi haklarını hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını savunduğunu vurgulayarak bu konuda kararlı bir politika izlendiğini dile getirdi.

Enerji Politikası Geleceği Şekillendiriyor

Programın sonunda enerji politikalarının sadece bugünü değil, geleceği de şekillendirdiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin enerji bağımsızlığını artırma hedefinin stratejik bir gereklilik olduğu ifade eden Maden’in ardından programın moderatörü Prof. Dr. Kadir Sancak, “Enerji artık sadece bir ekonomik mesele değil, doğrudan bir güvenlik ve bağımsızlık meselesidir. Türkiye bu alanda önemli bir atılım sürecindedir” dedi.

Yaklaşık 40 dakika süren sunumun ardından katılımcılar soru-cevap bölümünde görüşlerini dile getirdi.

İlim Yayma Cemiyeti yetkilileri, “ilmin izinde, insanlığın hizmetinde” anlayışıyla benzer programların devam edeceğini belirtti.

Son Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız