Ara
Gümüşhane
Az bulutlu
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5290 %0.12
45,4995 %0.11
4.308,46 % 0,17
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Tutya’nın şifalı sırları araştırıldı

Tutya’nın şifalı sırları araştırıldı

Gümüşhane Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada doğada doğal olarak yetişen ve Gümüşhane coğrafyasında kokusu ve güzelliğiyle ayrı bir yeri olan tutya (çuha) çiçeğinin sağlık alanında önemli biyolojik aktiviteler taşıdığını ortaya çıktı.

1016
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Kokulu tutyanın anavatanı olan Gümüşhane’de Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ormancılık ve Çevre Bilimleri Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Çağrı Karapınar, Gümüşhane’de doğal ortamında yetişen Primula veris subsp. columnae (tutya-çuha) bitkisi üzerinde kapsamlı analizler gerçekleştirildi. 

Primula veris subsp. columnae (Tutya, Çuha çiçeği) bitkisinin sağlık alanında önemli biyolojik aktiviteler taşıdığını ortaya koyulan çalışmada bitkinin çiçek ve yapraklarından uçucu yağlar elde edilerek kimyasal içerikleri detaylı şekilde belirlendi.

GC-MS (Gaz Kromatografisi - Kütle Spektrometrisi) analizleri sonucunda çiçek uçucu yağında en baskın bileşiğin Metil 4-methoksisalisilat (%37,30), yaprak uçucu yağında ise Linoleik asit (%40,08) olduğu tespit edildi.
 

Antioksidan Özellikleri Yüksek Çıktı
 

Çiçek ve yapraklardan metanol ekstraksiyonu yoluyla elde edilen örneklerin antioksidan kapasiteleri de ölçüldü. Sonuçlara göre çiçeklerde %34,54, yapraklarda ise %28,81 oranında ekstraktif madde elde edildi. Metanol ekstraktlarının antioksidan özelliklerinin oldukça yüksek olduğu belirlendi. Özellikle serbest radikallerle mücadelede etkili olduğu ortaya konuldu.

"Kokulu tutyaların anavatanı Gümüşhane’dir"

Mescitli köyünden Turgay İnce ise tutya çiçeğiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Köyümüzde bulunan tutyaların Türkiye Coğrafyasında farklı bir yeri vardır. Bizim zamanımızda bahçelerde gezerken tutyaları kokusundan takip ederek bulurduk. Kokulu tutyaların anavatanı Gümüşhane’dir. Bir emsali olmayan kokulu tutyaların en çok yetiştiği bölge ise Mescitli Köyüdür. Bu köyümüz için önemli bir mükâfattır. Tutyalar sağlıkta tıp alanında yeri çok değerlidir. Göğüs hastalıkları, balgam sökücü, yatıştırıcı, sakinleştirici gibi önemli yeri vardır. Taze yaprakları çıban tedavisinde kullanılır. Parfüm sanayisinde de yeri vardır. Esasiye yağ üretilir. Göz hastalıklarında iyi gelir. Evliya Çelebi devamlı bu çiçeği toplayıp ilaç yapardı. Nisan, Mayıs aylarında kökleri ile sökülüp kurutulur ve kaynatılıp suyu içilirdi. Baş ağrısı, migren ve sinir sistemine iyi gelir.”
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *