Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de balık hastalıkları bilgilendirme toplantısı düzenlendi

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce ‘Doğu Karadeniz bölgesindeki Alabalık Kuluçkahanelerinde ve Yavru Balıklarda bazı Mikrobiyal Etkenlerin Araştırılması’ konulu proje kapsamında Gümüşhane’de bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce ‘Doğu Karadeniz bölgesindeki Alabalık Kuluçkahanelerinde ve Yavru Balıklarda bazı Mikrobiyal Etkenlerin Araştırılması’ konulu proje kapsamında Gümüşhane’de bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Müdür Yarımcısı Metin Yalvaç, Bölge Koordinatörü Ali Çankaya, Enstitü Balık Hastalıkları Uzmanı Hacı Savaş, İl/İlçe Müdürlüklerinde konuyla ilgili teknik personeller, su ürünleri yetiştiricileri ve ilgili teknik personel katıldı.

Proje kapsamında elde edilen sonuçların değerlendirilerek, sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda konuşan İl Müdürü Birşen, “Ülkemiz ve bölgemiz için önemli bazı bakteriyel ve viral hastalıkların varlığı ve yayılımı araştırılmıştır. Araştırma çalışması yapılan 5 hastalığın 4'ü ülkemizde ihbarı mecburi hastalıktır. Proje çalışmaları Gümüşhane, Bayburt Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu İllerinde bulunan 30 alabalık kuluçkahanesinde yürütülmüş olup ilimizden 3 işletme çalışmalara katılmıştır. Elde edilen veriler ışığında bu hastalıkların varlığı, yayılımı ve yavru ölümlerine olan etkileri ortaya çıkarılmıştır” dedi.

GÜMÜŞHANE’DE 39 İŞLETMEDE 5 BİN TON BALIK ÜRETİLİYOR

Gümüşhane genelinde 5 bin ton kapasite ile 39 işletme bulunduğunu, bunların 22'sinin Kürtün ve Torul baraj göllerinde, 17'sinin ise akarsulardaki havuzlarda olduğunu ifade eden Birşen, “İlimiz zor bir coğrafya üzerinde olup, topraklarımızın yüzde 17’sini tarım alanları oluşturmaktadır.  Bu yüzde 17’lik alanın yüzde 65'ini Kelkit, Köse ve Şiran toprakları oluşturmaktadır. Çoruh havzasında ağırlıklı olarak meyve üretimi yapılmakta fakat su ürünleri de azımsanmayacak derecededir. Su ürünleri yetiştiriciliğini kısıtlayan yem girdisi ve pazarlama ile beraber üç etkenden biri olan hastalıkların kontrolü su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli hızla artan ilimiz için büyük önem arz etmektedir. Su ürünleri yetiştiricilerimizin alacakları bilgi ve tavsiyeleri uygulayacaklarına inanıyorum. Toplantının Bölgemizde ve İlimizde üretim yapan siz değerli yetiştiricilere hayırlı olmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.

Toplantı tesislerde hastalıklardan korunma, basit önlemler, hastalık şüphesinde yapılacak işlemlerin konuşulması ve su ürünleri yetiştiricilerinin sorunlarının görüşülmesiyle son buldu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.