Gümüşhane Haberleri
2020-07-26 22:57:06

LGS SÜRECİNDE "DOĞRU TERCİH"

Seda Turhan

26 Temmuz 2020, 22:57

Değerli öğrenciler, anne ve babalar,

LGS ( Liselere Geçiş Sınavı) süreci öğrencilerin akademik hayatına yön vermekte karşılaştıkları basamaklardan bir tanesidir. Bu sınavda puandan ziyade öğrencilerin yüzdelik sırası daha önemlidir.

Bu yüzden liselerin taban puanlarına bakıp kıyas yapmamak gerekir. Ayrıca MEB'in yayınladığı "Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru Ve Uygulama Kılavuzu" incelenerek tercih edilecek okullar ile ilgili bilgi sahibi olmak mümkün.

Sınav sonuçları 16 Temmuz'da açıklandı. Resmi tercih süreci 29 Temmuz'a kadar devam edecek. 10 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ilan edilecektir. 2 kez de boş kalan kontenjanlara nakil yerleştirme yapılacaktır.

2020 verilerine göre, 20 soruluk (Türkçe, Matematik Ve Fen Bilimleri) testler arasında öğrencilerin en başarılı olduğu test Fen Bilimleri, en düşük olduğu alt test ise Matematiktir olmuştur. 10 soruluk testler arasında öğrencilerin en başarılı olduğu test Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, en düşük olduğu alt test ise Yabancı Dil olmuştur.

Öğrenci sayısındaki artışın etkileri:

MEB,  72 ay olan ilkokula başlama yaşını 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında getirilen 4+4+4 eğitim sistemiyle 60 aya düşürmüş ve bu öğrenciler de 1. sınıfa başlamıştı. Yani her yıl ortalama 1.2 milyon çocuk 1.sınıfa başlarken, o yıl 611 bin 517 daha fazla sayıda öğrenci okula başlamıştı. Bu yıl sınava giren öğrenci sayısında %43 oranında artış yaşanmasına rağmen, full yapan öğrenci sayısında %68 oranında düşme yaşanmıştır. Bu da 2020-LGS’nin 2019’a göre daha zor bir sınav olduğunun göstergesidir. Artış beklendiği için kontenjanlar arttırıldı.

Tercih döneminde öğrenci ve velilerin uzman eşliğinde tercih yapması önemli!

%1’lik dilime giren öğrenci sayısında artış yaşanması lise adayları için şu sonucu doğurdu. Kendi yüzdelik sıraları ile okulların yüzdelik sıralarını karşılaştırarak tercih yapmaları çok doğru değil. Çünkü sınava giren öğrenci sayısındaki büyük değişiklik nedeniyle veriler değişiklik gösterecektir. Örneğin geçen yıl %1’lik dilimden en son öğrenci almış okul sıralamada 10.295. iken, bu yıl %1’e giren öğrenci sıralamada yaklaşık 14.720.dir. Yani geçen sene aynı yüzdelik dilimde olan adaydan 4425 kişi daha geridedir. Bu yüzden lise adayı öğrenciler “kesinlikle kazanırım” diye düşünüp o okulu tercih ettiğinde yerleşemeyebilir. %1’e giren öğrenci sayısı arttığı için, tercih yaparken bu farklılık dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu nedenle uzman desteği bu yıl daha da önemlidir.

Puan aralıklarındaki yığılmalara dikkat!

Dikkat edeceğimiz diğer bir nokta ise yığılmaların olduğu puan aralıklarıdır. 2019’da olduğu gibi bu yıl da öğrenci sayısının en fazla olduğu puan aralığı 200-300 puan aralığıdır. Bu puanlarda olan adaylar tercihlerini geniş bir yüzdelik dilim aralığında tutmalıdır.

400-500 puan aralığında olan öğrenci sayısı ise geçen yıl yaklaşık %13 iken, bu yıl yaklaşık %8’e düşmüştür. Yani yüksek puanlı öğrenci sayısı azalmıştır. Bu da bu puan aralığındaki öğrenciler için bir avantajdır.

Nelere Dikkat Edelim?

-Tercih listesi oluştururken genel yüzdelik sırasını dikkate alalım.

-Bununla beraber, sadece yüzdelik sırasına odaklanmayıp; çocuğumuzun ilgi, yetenek ve geleceğe dair hayallerini de dikkate alalım.

-Tercih işlemleri https://e-okul.meb.gov.tr adresinden öğrenci/aile tarafından yapılabileceği gibi mezun olunan okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilmektedir.

-Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumludur.

-Özel okul kayıtları, devlet liseleri tercih dönemi ile aynı zamanda yapıldığından devlet okulunu mu tercih edeceğiz yoksa özel /yabancı okula mı kayıt olunacak konusundaki kararı aileler vermek zorundadır. Çünkü özel okullara kayıt olan öğrencilere tercih ekranı açılmamaktadır.

-Sınava giren ve LGS puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır. Çünkü yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan tercih yapılmaması durumunda LGS puanıyla öğrenci alan okulları da tercih edemez.

-Yerel Yerleştirme, sınavsız yerleştirme de dediğimiz bu yerleştirmede öğrenciler ikamet adresine göre yerleştirilir. İlk üç okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla beş okul tercihinde bulunabilir.

-Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin;

  1. İkamet adresleri,
  2. Okul başarı puanının üstünlüğü ve
  3. Özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılır.

-Merkezi yerleştirme ise, puan üstünlüğüne göre tercihleriniz doğrultusunda yapılan yerleştirmedir. Yani LGS puanlarının kullanıldığı tercih türüdür. Lise türü sınırlaması olmaksızın, sınavla öğrenci alan liselerden en fazla 10 tercih yapılabilecektir.

-Lise adaylarının,

  1. Öncelikle Merkezi Yerleştirme tercihlerine yerleşip yerleşmediğine bakılır, yerleşmemişse
  2. Yerel Yerleştirme tercihlerine bakılır,
  3. Orada da yerleşemezse eğer tercih yapmışsa Pansiyonlu Okul tercihleri(zorunlu değil) değerlendirilmektedir.

-Unutmayalım Merkezi Yerleştirmede "Tercih önceliği" değil, "Puan üstünlüğü" önemlidir.

Mutlu Günler Dilerim

Uzm. Psk. Esra Seda Turhan

Yorumlar (3)

Hicran SOYDAŞ 4 Yıl Önce

Trabzon Bahçeşehir Kolejinin güzide öğretmeni...Azimli ,çaliskan ve her zamanki gibi cok pozitif bir öğretmen. Bu degerli bilgilendirme icin tesekkür ediyorum. Öğrencileriniz çok şanslılar öğretmenim.Başarılar derim.

Esra ÇEKİÇ 4 Yıl Önce

Süreçle ilgili harika bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık hocam

YUSUF SADIK 4 Yıl Önce

dEGERLİ SAEDA TURHAN... LGS (Liselere geçiş sınavı) ile öğrencilere yaptığınız yol gösterici katkınız son derece olmuştur. Biz veliler ve yetişkinler olarak ta yararlandık. Emeğine bereket. , Siz gibi Bilge kişileribn akademik çalışmaları ile güçlendirilen bu yol gösterici çalışmalarınız her türlü taktırın üzerindedir. Bahçe Şehir koleji siz gibi değerli bir rahper öğretmenle çalıştığı için bence son derevcce şanslıdır diliyorum. Benden tebrikler...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.