Gümüşhane Haberleri
2014-12-26 22:36:19

TÜRKİYE'DEKİ SURİYE

Cevat Nas

26 Aralık 2014, 22:36

Bugün Cuma, Fatih mahalle camisinde Cuma namazını kıldık. Allah kabul etsin. Ancak cami çıkışında saydım sadece bizim çıktığımız kapı önünde 13 tane Suriyeli dilenen vardı. Kocaeli'nde bir ilçenin mahalle camisinde bu kadar Suriyeli dilenen varsa, Suriye sınırına yakın veya İstanbul, Ankara, Adana, İzmir gibi kentlerde durum daha da vahimdir.

Savaşı körükleyen taraf olan Türkiye, ABD ve diğer AB ülkeleri ile birlik olup Esad'ın işini bitireceklerdi. Ama Rus destekli Esad'ın işi bitmedi ve daha da güçlendi. ABD ve AB ülkeleri Türkiye’yi bu mesele de maalesef yalnız bıraktılar. Dış politikamızdaki acziyet Suriye ile olan ilişkilerde de maalesef patlak verdi. Türkiye’den Suriye içlerine elini sokanlar sayesindedir ki orada yaşayan binlerce, milyonlarca insan öldü, perişan oldular. Ülkemize sığınan bu insanları gördükçe elbette ki yüreklerimiz parçalanıyor. İnsanımızın büyük çoğunluğu zor geçinirken, bu insanlara nasıl yardım edilecek? Asıl zengin tebaanın gittiği yerlere bu insanlar zaten gidemezler.

Asıl mesele ise bu insanları yurt içine salıveren bugünkü hükümetin bu sorunla ilgili politika üretememesidir. Bu insanlar bir bölgede toplanmalı idi, ülke içine bırakılmamalı idiler. Birleşmiş Milletlerden de yardımlar alarak beslenme ve barınma işi halledilmeliydi. Cami önlerinde, kaldıkları yerlerde durum o kadar kötü ki, plansız, programsız bir kargaşa içine itiliyor insanlar.

Önden giden adam diğerine; biz karnımızı doyurduk ta bunlar eksikti, diye mırıldanıyor... Bu insanlara hatta yardım eden çok az. Geçen hafta merkezdeki camii önünde diğer yerli bir dilenci bu Suriyeli kadın ve çocuklara saldırmıştı, kimsede ses çıkarmadı. Bizler bir kaç kişi araya girip durdurmuştuk. Velhasıl sahip çıkılmayan sorunlar yanında bu insanlarda rezil, rusvay oluyorlar.

Madem bu savasın müsebbiplerindensiniz, kardeş Esad'ı da alt edemiyorsunuz, bu adamları bu sefil durumdan, aşağılanmaktan kurtarınız. Bu insanlar bir organizeli bölgede toplanıp idame ettirilmelidirler. Dış işleri de bu çirkin savaşın bitirilmesi için barışçıl çabalar sarf etmelidir. Sağda solda, o soğuk ve sağlıksız ortamlarda bu insanlar perişan oluyor. Diğer insanlarda olumsuz gelişmelerle karşı karşıya kalıyorlar... Türkiye gün geçtikçe kötü gidişatın çekim alanına girmektedir. Bu durum açıkça görülüyor...

Saygılarımla.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.