BİR ŞİİR GÜMÜŞHANE

“Bu şehir için yorulmaya değer”
İsmail HAYAL

Masaldan düşen elmalar gibi, bir şiirdir Gümüşhane. Şiirlerin, hikayelerin ve masalların ana merkezindedir. On beşinci eserimin adı “Bir Şiir Gümüşhane.”

Gümüşhane’nin en değerli evlatlarından Merhum Mustafa Canlı’nın hayalini gerçekleştirmek adına biraz aceleye getirdiğim, yine Gümüşhaneli değerli dostum Hayrettin Üçüncü’nün arka kapak yazısından alarak ilhamı bir yeni eserle daha kütüphanenize misafir oluyorum. Geçmişten günümüze nice medeniyetleri birbirine bağlayan ve kardeşçe yaşamın ana merkezi Süleymaniye’nin bir selamı, tarih ve medeniyetlerin beşiği Santa, nice hayatın geçiş ve uğrak yeri Taşköprü, ruhunuza huzur üfleyen ilahi nakşın adeta dantela gibi örüldüğü Karaca Mağarası var.

İpek Yolunun uğrak yerinde kervanların kesiştiği zemherinin bu ülkede belki de en çok yakıştığı yer Zigana’nın efkârlı havası, zirvelere otağını kurmuş cennetten bir panorama Limni, kırk ayrı gözesinden çıkan ve kırk ayrı gözden çağlayarak adeta hasret gözyaşlarını akıtan Tomara’nın asude sesi, Gümüşhane’yi tepeden koruyup kollayan Kuşakkaya’nın mağrur bakışı, Canca Kalesi’nden Kov ve Keçi Kale’ye uçan posta güvercinleri, Artabel zirvelerinde kardelenlerin sessiz çığlığı var.

Öte yandan Vauk Dağı’ndan koparak gelen şehrin derin vadisini kâh ağlayarak yer yer çağlayarak adeta “hem akarım hem giderim” diyen nazlı gelin Harşit Çayı, göğe merdiven dayayıp bulutlar ile hemhal olan ve derin bir sohbete dalan Örümcek Ormanları, sisle koyun koyuna bir vargit çiçeği güzelliğinde yüzlerce yaylası var.

Özlem tüter bacalar,  gidenlerini bekleyen konaklar, lemisin enfes kokusu, kara kazanlarda kaynayan herlenin mükemmel lezzeti, yokluk yıllarından günümüze taşınan sironun bereketi, dut ve cevizle hayat bulan pestil ve köme,  Hacı Hamza armudunun verdiği eşsiz tadı, göbek ve gelin elmasının yalnızlığı, her derde devanın hayat bulduğu kuşburnunun bir bardaktaki keyfi var diğer yandan.

Memleket hasreti, umut ve vuslat var. Gümüşhane’min ve Gümüşhanelilerin hikâyesi var.

Bu son eserimde ulaşabildiğim, bu şehre iz bırakmış geçmişimizden bazı portreler ve onlara ithafen yazdığım dörtlüklerin yer aldığı eserde her sayfada iki olmak üzere iki yüz altmış altı Gümüşhaneli portreyi ve karşı sayfasında yine sizlerin yoğun ilgisini çeken “Unutulur mu” ve “Nerede” adlı şiir serimizi göreceksiniz.

Hemen her eserimde maddi manevi desteklerini gördüğüm bu şehrin ve ülkenin gururu Aydın Doğan’a, kitabın önsözünü kaleme alan Adalet Bakanım M. Oltan Sungurlu’ya, Gümüşhane Belediye Başkanım Ercan Çimen’e, GÜSİAD Başkanı Yüksel Yalçın’a, Ataç Vakfı ile şehre desteğini esirgemeyen Rafet Ataç’a, Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Odası başkanı İsmail Akçay’a, değerli akademisyenler Prof Dr Ayla San, Prof Dr Atilla Mirati Murathan ve Prof Dr Belkıs Ünsal’a, güzel insan Ömer Faruk Hayal’e, şehrimizin değeri Asuman Eğilmez’e, yüreği güzel kardeşim Ertuğrul Başer’e, bu şehrin sevdalısı Metin Akagün ve Hayrettin Üçüncü’ye, Şair-Yazar Gönül Sungurlu’ya ve bu kitap için teşvik eden M. Fatih Çoban’a en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum.    

Bu kitabımızın serisini Rabbim nasip ederse devam ettirmeyi düşünüyorum. Bu eserimizden almak ve Gümüşhane kültürüne destek vermek isteyen hemşerilerimizin siparişlerini 0530 607 29 29 nolu telefonuma veya ismhayal29@gmail.com adresine vermelerini bekliyorum.    

“Bir Şiir Gümüşhane” düştü gökten… Kimin ne muradı varsa onun başına…

YORUM EKLE