ÇABALARIMIZ SONUÇ VERİYOR...

Gümüşhane’de yeni tip koronavirüs (COVID-19)’ün ilk aylarında vaka sayıları yükselişe geçmiş ancak son bir ayda alınan tedbirlerle yeni vaka sayılarında azalma gözlenmiştir.

COVID-19 ile mücadelenin daha etkin sürdürülebilmesi için Gümüşhane Valiliği tarafından alınan tedbirler ve uygulanan hafta içi 8, hafta sonu ise 56 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması sayesinde Gümüşhane’de vaka sayılarında gözle görülür düşme görüldü. Bu düşüş, Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasına da yansıdı. Yoğunluk haritasında yüksek risk anlamını taşıyan kırmızı alanlar tedbirler sonrasında normale dönmeye başladı.

Gümüşhane Valiliği, İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu olarak çabalarımız sonuç veriyor. Bütün kurumlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte mücadelemizin etkilerini görüyoruz. Gümüşhane’de filyasyon ekibimiz gece gündüz görev yapıyor. Son bir ay içinde Gümüşhane Devlet Hastanesi ve Pandemi Hastanesi’nde COVID-19 nedeniyle yatarak tedavi gören hasta sayısında, ayaktan başvuran hasta sayısında, yoğun bakıma yatış ve doluluk oranlarında azalma oldu. 

Gümüşhane Valiliği olarak bir çağrı merkezini halkımızın hizmetine açtık. Çağrı merkezindeki görevliler, vatandaşlarımızın COVID-19 testlerinin pozitif çıkmalarının ardından onlara telefonla ulaşıyorlar. İlaçlarının kendilerine ulaşacağı zamanı söylüyorlar. Evden ayrılmamaları gerektiğini, mutlaka izolasyon kurallarına uymaları gerektiği konusunda bilgi veriyorlar. Vatandaşlarımızın evde olup olmadıklarını çağrı merkezi üzerinden kontrol ediyoruz. Karantinadaki vatandaşlarımızın bir ihtiyaçlarının olup olmadığını soruyorlar. Onlardan gelen istekleri karşılıyorlar. Sosyal Vefa Destek Gruplarımız da görevlerinin başındalar. Gümüşhane’de toplu ulaşım araçlarımıza ve kamu kurumlarımıza girişte Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulamasını hayata geçirdik. Böylece riskli ve temaslıları belirleyerek önlem almış oluyoruz.

Valilik ve kaymakamlıklar bünyesinde görevlendirilen ekipler, jandarma ve polisler ile vatandaşlarımızın kalabalık bulunduğu pazar ve alışveriş yerlerinde düzenli aralıklarla denetim ve kontroller gerçekleştiriliyor. Vatandaşlarımızın isteklerinin karşılama konusunda bir sıkıntımız yok, yeter ki vatandaşlarımız maske-mesafe-hijyen kurallarına dikkat etsinler. 

Yeni bir yıla giriyoruz. Kapalı ortamlarda özellikle evlerde COVID-19 bulaşma riski arttı. Riski artırmamak ve bulaşıcılığı azaltmak için evlerimizde kalabalık halde toplanmamalıyız. Yeni yıla birlikte girme amaçlı insanların evlerinde bir araya gelmesi vaka sayılarını artıracaktır. Telefon, bilgisayar, tablet, internet vb. teknoloji ile aile bireylerimize ve sevdiklerimize yeni yıl dileklerimizi iletebiliriz. Sağlıklı ve huzurlu birlikte nice yıllara erişebilmemiz için bu konuda duyarlı olmalıyız.

Sevgili Gümüşhaneliler, hepimiz çok dikkatli olmalıyız. COVID-19’un hala ölümcüllüğü devam ediyor. “Hastalık mutasyona uğradı, hafif atlatılıyor” gibi yanlış düşüncelere kapılmamalıyız. Sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Birlik olursak koronavirüsü yenebiliriz. Herkes önerilen maske-mesafe-hijyen kurallarına uymalıdır. Bireysel olarak sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Hayatımızı yeni normale göre ayarlamalı ve uygulamalıyız. Evde Kal Gümüşhane, Koronavirüsten Kurtulalım Gümüşhane…
 

Doç. Dr. Nilgün ULUTAŞDEMİR
Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi
Gümüşhane İl Pandemi Kurul Üyesi

YORUM EKLE
YORUMLAR
İbrahim Özdemir
İbrahim Özdemir - 3 yıl Önce

Teşekkür ederim Sayın Hocam elinize kaleminize sağlık. Yazınızı dikkatlice okudum. Tekrar teşekkürler

yusuf sadık
yusuf sadık - 3 yıl Önce

değerli Doç.dr. Nilgün Ulutaşdemir.. Pandemi sürecinde Gümşhanede olmanız inanınki bizler bir şanstır diyelim.. belki sizin boşiluğunuz bir şekilde dolardı ama bu denli doyurucu olmazdı.. yazılarınız Gümüşhane basınına güç katmıştır. dahada katacaktır. pandemi kurulundaki önemli görevinizi bizlerdeönemsiyoruz. aşk ve şevk ile yütüttüğünüz bu görev şehir olarak sağlığımızın gelecekteki garantisi olur diye düşünüyor tabrik ve sevgilerimi sunuyorum...