DÜNYANIN GELENEKSEL SPORLARINI BULUŞTURAN FESTİVAL –ETNOSPOR-

Merkezi İstanbul’da olan Dünya Etnospor Konfederasyonu, geleneksel spor ve oyunların tanıtılması ve yaygınlaşması hedefi ile 2016 yılından beri her yıl Etnospor Kültür Festivalini gerçekleştirmekte ve diğer şehirlerdeki festivalleri de desteklemektedir. 1. Etnospor Kültür Festivali: Meydan, Bu Meydan! sloganı ile 1. Etnospor Kültür Festivali 2016 yılında pek çok geleneksel sporlar ve oyunları, kültürel etkinlikler eşliğinde Küçükçekmece - Bezirgan bahçesinde izleyici ile buluşmuştur.

2. Etnospor Kültür Festivali: Ok Yaydan Çıktı! Yoğun bir katılımın gerçekleştiği 1. Etnospor Kültür Festivali’nin ardından “Ok Yaydan Çıktı!” sloganıyla 11-14 Mayıs 2018 tarihleri arasında Yenikapı Meydanında 2. Etnospor Kültür Festivali düzenlenmiştir. Görkemli bir açılışla ziyaretçilere merhaba diyen 2. festivalde 4 gün boyunca birbirinden farklı etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

3. Etnospor Kültür Festivali: At Binenin, Kılıç Kuşananın! Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali’nin üçüncüsü, “At Binenin Kılıç Kuşananın” sloganıyla Yenikapı Meydanı’nda 5 gün süren festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu’ya özgü şenlikler gerçekleştirilmiştir. Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan ve atlı gösteriler gibi pek çok aktivite yer almıştır.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’nin sloganı "Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın."3-6 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleşen festivale hava muhalefetine rağmen katılım mükemmeldi. İnsanlar alana girmek için dakikalarca beklemek zorunda kaldı. Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın sloganı artık, 'biz yapamayız, şu mücadeleden geri kaldık' devirlerinin bittiğini belirtmek için seçildi. Biz Türkiye olarak bu mücadeleden dönmeyeceğiz. Sporda, kültürel değerleri gelecek kuşaklara taşımada kararlı olduğumuz için bu slogan özellikle seçildi.

Etnospor Kültür Festivali'nin dünyadaki kültürel zenginliğin artışına katkı sağlayan "Etnospor Konfederasyonu, bütün dünyada geleneksel sporların popüleştirilmesi ve ihyası için çalışan ve 2015 yılında Bişkek'te kurulan bir konfederasyondur. Merkezi daha sonra İstanbul’a taşındı.

Kültürel zenginliğinin zamanla ortadan kalkmasından duyulan endişe üzerine bu etkinlikler düzenlenmeye başlamış. Sanayi Devrimi ile başlayan batılılaşmayla birlikte dünyada tek tipleşmenin arttığını, kültürel zenginliklerin azaldığını ve bunun dünyanın barışına hizmet etmediğini, topluluklar arası huzursuzlukların arttığı bir dönemde böyle birleştirici bir festivalin yapılması çok anlamlı oldu.

Etnospor etkinliği ile sadece Türkiye'deki değil dünyadaki bütün geleneksel sporları yaşatmak için çalışmalar yapılıyor. 10 ülkeden 13 federasyonu olan bir konfederasyondur Etnospor. 60'ın üzerinde ülke ve kurumla çalışmalar yapıldı. Bu sene 4'üncü Etnospor Kültür Festivali'nde konuk ülkemiz Arjantin idi. Arjantin'in köklü geleneksel sporu pato etkinliğe misafirimiz oldu. Bu sporun etkinliğe davet edilmesinin bir sebebi var. Orta Asya'daki soydaş topluluklarımızın önemli bir geleneksel bir sporu kökbörü pato sporu ile çok benziyor. Her sene dünyanın farklı köşelerinden sporları İstanbul ve Türkiye ile buluşuyor. 

Festivalde geleneksel okculuk, yağlı güres¸, şalvar güresi, kusak güresi, aba güreşi, mas güreşi, mangala, aşık atma, atlı cirit, kökboru, atlı okculuk ve pato olmak üzere 12 geleneksel spor dalı ziyaretçilerle buluştu

Ziyaretçiler spor müsabakalarını izlemenin yanı sıra ok atma, ata binme, aşık ve mangala gibi spor ve oyunu tecrübeli profesyonellerin gözetiminde etkinliklere katıldı. Biz de etkinlik alanına gidip ata bindik, ok attık. Her yas¸ grubundan çocuk topaç, çember, tiktak, kale, menekşe, aşık, sıçratan top, bezirgan başı, üç taş, beş taş, dokuz taş, misket, ip atlama, salıncak, çuval yarışı, yumurta taşıma yarışı, kaşık kukla, masal, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, koz oyunu, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca ve birdirbir gibi geleneksel çocuk oyunlarını doya doya oynama imkanı buldular.

Festivalde, bu yıl Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Filistin, Gürcistan, Kosova, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sudan, Tanzanya, Tunus, Ukrayna, Yemen'den oluşan 16 ülkenin geleneksel yemeklerini ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu. Kıl çadırlarda oba yaşamından tarihi el sanatları atölyelerine, kılıç¸ kalkan gösterilerinden atlı gösterilere pek çok aktivite festival alanında sahne aldı Alanda 16 Orta Asya ülkesini temsil eden toplulukların yanı sıra Türkiye'nin 7 bölgesinden farklı iller de çadırlarını kurdu. 

Etnospor etkinliklerinin ilki hariç hepsine katılma imkânım oldu. Festivale katılımın her yıl artarak devam ettiğini gördük. Resmi açıklamalara göre bu yıl 1 milyon 200 bin kişi Etnospor etkinliklerine katılmış. Bu festival sadece İstanbul’da değil ülkemizin diğer bölgelerin de yapılmalı. Kültürel değerler bu etkinliklerle yeni nesillere tanıtılmalı.

YORUM EKLE