DÜŞÜNCENİN YEDEĞİNDE

Bir B planı olması fikri kendimi bildim bileli pek sevimli gelmedi bana, en azından bazı kazı konularda. Hedeflenen amacın gerçekleşmesi için belirlenen yolda yahut insan ilişkilerinde o yolun veya o insanın biricikliğini devre dışı bırakmak o yolun ve o insanın hedefe götüreme misyonuna ve insan ilişkisinden doğacak o bağımsız alana zarar verecektir.

O yol veya o insan gözümüzde  sadece bir araç olarak kalmaya mahkum olması hedefe varmak için veya insan ilişkisinden doğacak olan imkanların sağlanması yolunda karşımıza bir bariyer olarak çıkacaktır. Sadece bir araç olarak kavranmak o yolun müminlerine insan ilişkilerinde ise ilişki kuran tarafa o yol veya ilişki tıkandığında kendine yeni yol veya insan arama kapısını açık tutacaktır. Kabul etmek gerekir ki bu insanların birçoğuna cazip gelir olmuyorsa alternatif yol ve ilişkiler aranır. Yapılan zihni hata tam olarak burada boy gösterir, ikame yollar arandıkça ilk yolun biricikliği ve buradan doğabilecek diğer tüm imkanlar da göz ardı edilmiş olacaktır, göz ardı edilen ise bir daha görülemez.

“Söylemez size kimse dünyadaki ömrü boyunca

Hiçbir insana yan bakışı olmayan kimdi

Kimdi yan gözle bakmadı kır çiçeklerine bile”

Bir muhatap düşünün ki düşüncesinin yedeğinde hiçbir düşünce barındırmamış, ilişki kurduğu her ne ise tüm vücudu ile yalnızca vücudu ile değil tüm ruhu ve benliği ile ilişki kurmuş, kimseye yan gözle bakmamış. Ne yazık ki bu sahicilik dünyada rahat arayanlara aradığını temin etmeleri yolunda fayda temin etmeyecektir, belki de zarar görmelerine sebep olacaktır.

Her şeyin bir alternatifi olduğu zehabına kapılmak yahut hali hazırda da bir alternatifi saklı tutmak  doğrudan doğruya kendimizin de bir alternatif olması yolunda kazdığımız kuyuya düşmemize kapı aralar. Öyle ya kıymet bilmeyenin kıymeti olmaz demişlerdir.

Doğru, iyi ve güzelin birbirinden ayrılmaması gerektiğini ayrılırsa felaket geleceğini ancak modern dünyada hepsinin yan yana gelmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini ilk gençlik yıllarımda fark ettim. İmkansızı arama şehvetimi hala kimseye kaptırmış değilim ancak hayal kırıklığına uğrama ihtimalimin de azımsanmayacağının farkındayım. Birisine ya da bir şeye inanmak hayal kırıklığına uğrama yolunda attığımız en önemli adımdır. Peki ya hayal kırıklığına uğrama ihtimali var diye inanmaktan vaz mı geçeceğiz? Yine de inanacağız ilk gün ki gibi…

O can alıcı soruyu sormanın şimdi tam vakti. Aşk yedeğe alınır mı? İhtiva ettiği anlam bakımından yedeğe alınmaya en elverişsiz olan aşktır. Sahteliğe asla imkan vermez. Vardır yahut yoktur, ancak yedekte olmaz, yedekte kalamaz, yazık edilemez. Alternatif olmak fikri onu öldürür.  
 

YORUM EKLE