Can Ata Kıraç

Mustafa Kemal Atatürk’ün gazi çiftliğinde ziraatçı olan Ali Numan Kıraç'ın iki oğlundan biri olarak dünyaya gelen Can KIRAÇ 1927 yılında doğmuştur. Ankara ilinin Etimesgut ilçesinde dünyaya gelen Can KIRAÇ’ın bir erkek kardeşi vardır. Adı İnan KIRAÇ’tır. Can Ata KIRAÇ Galatasaray Lisesi'ni bitirmesinin ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne baba mesleği olan ziraatçiliğe yönelmiştir. Üniversite eğitimi sonrası Ankara ilinde Koç Ticaret Şirketine ait Otomobilcilik Şubesi'nde yönetici olan Bernar Nahum'un yanında çırak olarak işe başlamıştır. Kendisi gibi iş insanı ve Koç Holding de üst düzey yöneticilik yapmış 4 Şubat 1937 Eskişehir doğumlu kardeşi İnan KIRAÇ ta Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra Londrada City College of Business'ta eğitimine devam etmiştir. Bir süre Kemer Barajı şantiyesinde tercümanlık yapmış olan küçük kardeş 1961'de abisinin vesilesiyle Koç Holding'in şirketlerinden olan Ormak AŞ'de çalışmaya başlamıştır.

Can KIRAÇ’IN Aile Hayatı

Can KIRAÇ’ın kardeşi İnan KIRAÇ 1966'da Otoyol AŞ Genel Müdürü olmuştur. İlerleyen yıllarda ise Koç Holdingin otomobil firmalarında üst düzey yöneticilik görevi almıştır. 1981 yılında Galatasaray eğitim vakfını kuran İnan KIRAÇ Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfının kurucuları arasında yer almıştır. Patronu Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç ile 1969 yılında evlenen İnan KIRAÇ çiftinin İpek Kıraç adında bir kızları vardır. Evliliklerinin on beşinci yılında henüz dört aylıkken İpek Kıraç’ı 1985 yılında evlat edinmişlerdir. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun beş ortağından biri olan İnan Kıraç, projeden sağlık sorunları sebebiyle 2021 yılında çekilmiştir. Abisi Can Ata KIRAÇ gibi Koç topluluğuna uzun süre hizmet etmiştir. Can Ata KIRAÇ Koç Holding’de üstlendiği yöneticilik ve başka görevlerin yanında 1987-1993 yılları arasında Vehbi Koç Vakfı (VKV)’na İdare Heyeti üyeliği yapmıştır. Günümüz Koç Üniversitesi’nin kuruluşunda Vehbi Koç Vakfı tarafından oluşturulan Üniversite İcra Komitesi ile Mütevelli Heyeti’nde de üye olarak görev almıştır. 1991 yılının sonunda iş adamı Can KIRAÇ kendi isteğiyle Koç Topluluğu’ndaki 41 yıllık meslek yaşamını noktalayarak emekli oldu.

Can KIRAÇ’IN Kitapları

1995 yılında Anılarımla Patronum Vehbi Koç kitabını yazmıştır. 2004 yılında Anılar Olaylar ve Kolajlı Taşlamalar başlıklı kitapları yazmış olan Can KIRAÇ 2006 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından onursal üye olarak seçilmiştir. Mehmet Gündem isimli yazarın yazdığı Can KIRAÇ’ı anlatan Can Ata KIRAÇ Antika Adam ve Can Kıraç Eldivensiz Adam başlıklı kitaplar 2017 yılında yayımlanmıştır. 2019 yılında Eşi inci Atav Kıraç’ı Alzheimer hastalığı sebebiyle kaybetmiştir.  Bursada dünyaya gelen Kafkas kökenli babası Ali Numan KIRAÇ ve Semiha KIRAÇ’ın büyük oğlu Can KIRAÇ emeklilik hayatını sürdürmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER