ESKİMEZ DEĞERLER 6: SEVGİ

Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise müfredatının düzeltilmesi işlemleri kapsamında, öğretim programlarının ana felsefesini içeren metni 2018 yılında güncelledi. Eğitim sisteminin, sadece akademik açıdan başarılı, belirlenmiş bazı bilgi, beceri ve davranışları kazandıran bir yapı olmadığı belirtilen metinde, "kök değerlere" vurgu yapılmaktadır. "Kök değerler" ise müfredatta "adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik" olarak belirlendi.

TDK'ye göre, sevgi kelimesinin anlamı şu şekildedir:

- İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu.

Sevgi hayatımızda her zaman bulunan ve belki insanı en özel kılan mümtaz bir duygudur. Belki bir toplumu ayakta tutan, huzur ve esenliğin kaynağıdır sevgi. İnsanı özel kılan bu mümtaz duygudan kimi zaman yoksun olmamız bazı sorunların meydana gelmesine ve anlaşmazlıklara sebep olabilmektedir. Aile içinde, iş yerinde, sosyal ortamlarda var olan problemlerin kaynağıdır sanki sevgisizlik veya sevmemezlik. Mevlana hazretlerinin şu güzel sözü bize bir reçete hükmündedir: Sevgi şifadır. Sevgi güçtür. Sevgi; değişimin mührüdür. Konu ile ilgili olarak, Peygamber (s.a.v.) Efendimizin çocukları öptüğünü gören bir bedevî:

“-Hayret! Siz çocukları öpüyor musunuz? Biz çocukları hiç öpmeyiz!” deyince, sevgi timsali Efendimiz ona acıyarak bakmış ve:

“-Allah senin kalbinden sevgiyi söküp çıkarmışsa, ben ne yapabilirim!” buyurmuştur.

Rum suresi 21. Ayette ise Cenabı Hak mealen şöyle buyurmaktadır: Onlara ısınıp kaynaşasınız diye size kendi türünüzden eşler yaratıp aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O’nun varlığının delillerindendir. Doğrusu bunda iyi düşünen kimseler için ibretler vardır.

Sevme ve sevilme duyguları insan için açlık, susuzluk gibi hayat boyu devam edecek en temel ihtiyaçlarımızdandır. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde alınmış olan sevilme hissi ömür boyu unutulmayacak, olumlu kişiliğimizin temeli olacaktır. Bu sebeple özellikle çocuklarımızın manevi gıdası olan sevgiyi en cömert şekilde sunabilmeliyiz. Bunu unutmamalıyız ki; ailesi tarafından sevgi gösterilmemiş çocuklar, kendilerine güvenmeyen, sürekli başkalarına bağımlı olan ve sorunlarla başa çıkamayan bireyler olarak karşımıza çıkacaklardır.

Sevgimizi nasıl gösterebiliriz?

-Sarılarak

-Öperek

-Güzel sözler söyleyerek

-Tebessüm ederek,

-Hediyeleşerek,

-Hoş görerek,

-Kusur görmeyerek,

-Yardımlaşarak,

………………………………………………

Allah İhlas ile sevip sevilmeyi hepimize nasip etsin.

Bir Reçete: Muhabbet, şu kâinatın bir sebeb-i vücududur. Hem şu kâinatın rabıtasıdır. Hem şu kâinatın nurudur, hem hayatıdır. İnsan, kâinatın en câmi' bir meyvesi olduğu için, kâinatı istila edecek bir muhabbet o meyvenin çekirdeği olan kalbine dercedilmiştir. İşte şöyle nihayetsiz bir muhabbete lâyık olacak, nihayetsiz bir kemal sahibi olabilir (Sözler 358 ).

YORUM EKLE