GÜMÜŞHANE'DE ALTIN ADIMLAR

"Baş+arı: "Baş" olmak için “arı” gibi çalışmak gerekir."
Mümin Sekman

Tarihin İpek Yolu kavşağındaki vadikent Gümüşhane makus talihini kırma adına son zamanlarda altın adımlar atmaya başladı. En başında şehrimizin yetiştirdiği en önemli değerlerimizden Bakanımız Sayın Fikri Işık'ın varlığı, vekillerimiz Hacı Osman Akgül ile Cihan Pektaş'ın uyumlu çalışmaları, şehrimize ufuklar açacağına inandığımız Sayın Valimiz Okay Memiş'in kararlı duruşu, başında şehri emin olan ve adeta günün 24 saatini bu şehir adına mesaisini harcayan Belediye Başkanı Ercan Çimen'in üstün gayretleri ve dahi Ankara'da Nurettin Taş başta olmak üzere önemli bürokratlarımız Türkiye'nin hemen her alanda kalkınmaya muhtaç en önemli şehri Gümüşhane için harcıyorlar mesailerini.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen'in görevde 29 ayını anlatan ve beni büyük bir heyecana sevk eden, Gümüşhane’nin adeta şantiyeye çevrilmesi, yapılan ve yapılacak projeler ve güzel çalışmalarla şehrimizin en azından 50-100 yıl kurtarılacağına inananlardanım.

Öncelikle şehrimizin en önemli sorunu olan ve yıllardır adeta kangren halini alan Harşit Çayı Islahı ile şehrimiz kanalizasyon ve altyapı sorunlarından kurtulacak olması şehrimizin en büyük ve yararlı projesi olacaktır. Bunun yanında Harşit Çayı şehrimizin adeta altın gerdanlığı olacak, o güzergâhta Gümüşhaneliler yürüyüş imkânı bulacak, kenarlarda azda olsa sosyal ve dinlenme tesisleri ile nefes alacaklardır.

Eski stadyumun altında iki kat otopark şehrimizin diğer kanayan yarası trafik sorununa bir nebze çare olacaktır. Yanında sayısı 20 bine yaklaşan üniversite gençliğini ilgilendiren sosyal, kültürel ve spor tesisleri bir eksiğimizi giderirken tesislerin en üstünde kurulacak Gençlik Parkı ile Gümüşhaneliler nezih ve sağlıklı bir hizmeti alacaklardır. Eski Belediye Başkanı Mustafa Canlı'nın en güzel projelerinden biri kayalığın ıslahı ile öte yanda alınabilirse sosyal tesisler ve teleferik ile farklı bir görselliğe kavuşacak olan Karşıyaka Milli Parkı ile şehrimiz yeni ve muhteşem bir mekâna kavuşacaktır.

Artan nüfus ile bütün işlevselliği yok olan eski terminalin yıkılarak yerine bu şehrin önemli ihtiyacı ve gençleri şehirde tutabilecek en önemli altın adımlardan biride Trabzon Forum ayarında modern bir plaza ve diğer tesisler şehrimize nefes aldıracaktır.

Yine sayısı 20 bini bulan öğrencilerimizin en önemli sorunu barınma ki bu konuda başta Belediye olmak üzere ciddi ve realist adımların atılması elzem derecede şarttır. Öte yandan Işıl Sema Doğan Parkı'nın yeniden dizaynı ve yine Belediye tarafından yapılan sinema gençlerin sosya ve kültürel açıdan büyük bir eksikliğini gidermiş olacaktır.  

Öte yandan Gümüşhane ile Trabzon arasını kısaltacak olan ve maddi manevi birçok kazanımları getirecek olan Zigana Tüneli inşaatı (Köstere'den öteye 1200 m, Başar Köyü'nden bize doğru 200 m) ile devam etmektedir.   

Bana göre çok geç kalmış bir proje olan şehrimizin bina ve dükkanlarının şehrin konak motifli dokusu ile giydirilecek olması en çok heyecanlandığım bir altın adımdır. Öyle ki 60'lı yıllardan kalmış kararmış teneke çatılar, sıvasız binalar, ucube görünümlü işyerleri yapılacak olan bu modern ve nostaljik görünüm ile şehrimize farklı bir güzellik katacaktır.

Diğer yandan şehrin nefes aldığı Fatih Parkı yeniden dizayn edilerek altına konulacak tuvaletler, kafeteryalar, işyerleri ve üstünde Gümüşhanelilerin güzel vakit geçirecekleri planlı ve projeli bir park muhteşem olacaktır.

Ve beni en çok heyecanlandıran Gümüşhane Sanat Sokağı'nın hayat bulmasıdır ki o sokak şehrimizin en çok ilgi çeken ve gezilen bir mekânı olacaktır. O sokakta yer alması gereken aynı tip ve büyüklükteki nostaljik dükkanlar şehrimizin sanatçı, şair, yazar ve halk ozanlarına, gümüş işlemeciliği yapanlara, yerel ürünler ile mahalli usta ve zanaatkârlarına mekan olacaktır.

Öte yandan araçlar parkı, çöplerin ıslahı, yeni ve modern mezbahane, kültür yolu, Süleymaniye, Güzeller Mahallesi ve Yeni Hastane düzenlemeleri, Ahmet Ziyaüddin Külliyesi ve Aşevi, şehrin simgesi pestil köme anıtı, muhtar evleri, kaldırım ve yol çalışmaları, park düzenlemeleri ile diğer önemli adımlarla şehrimiz hem modern bir görünüme kavuşacak hem de şehrimiz adeta bir butik şehir hüviyeti ile kendini idame ve ifade edecektir. 
YORUM EKLE