GÜMÜŞHANE KİTAPLIĞI

Biz Gümüşhaneliler gözümüzü açtığımızda ilk olarak Sabri Özcan San’ın kitaplarını gördük. Gümüşhanelilerin tamamına yakını Sabri Özcan San’ın o yıllarda bin bir meşakkatle elinde küçük teybi ve daktilosu ile bu şehrin elzem derecede ihtiyaç duyduğu konularda kaleme aldığı eserleri severek ve isteyerek eserlerini Gümüşhane kitaplığına yerleştirirken haklı olarak gurur duyuyorlardı. Rusların Gümüşhane İlini İşgali, Gümüşhaneli Eski Şairler ve öldükten sonra bastırılan Vadideki Şehir biz Gümüşhaneli yazarların yol haritası olmuştur. Sabri Özcan San’ı rahmet ve minnetle anıyoruz. 

Ardından Hasan Pir hocamızın eserleri kütüphanemizde yerini aldı. Bu konuda duayen ağabeyimiz Adnan Güngör Üçüncüoğlu, Talat Ülker hocamız, Niyazi Karabulut, Volkan Şenel, Ali Coşkun Hirik, Turan Tuğlu, Sabahattin Kömürcüoğlu ve şahsımın ortaya koyduğu eserler takip etti bu süreci. Bu isimlerin çıkardığı kitaplar bu şehrin ihtiyacına cevap veren önemli eserler olarak kütüphanemizin raflarında yer aldı ve kaynak eser olarak her zaman elimizin uzanacağı yerdedir.

Ve bu yazarlarımız bin bir meşakkatle bu eserleri inanın beş kuruş kazanmadan yapıyorlar. Çoğunun eseri depolarda çürümeye terk edilmiş durumda. Örneğin ben 12 eser çıkardım üç eserimden az da olsa biraz kazandığımı söyleyebilirim. Onun çoğunu da söz verdiğim gibi Gümüşhaneli yetim öğrencilerime burs verdim.

Ancak bizler Gümüşhane kitaplığına katkı veren eserler yerine tamamen maddi ihtirasa ve vitrin yapmaya yönelik eserlere (!) itibar ederken yukarıda yazdığım yazarların eserleri kıymet görmüyor maalesef.

Eski valimiz Enver Salihoğlu benim eserimi (Gümüşhaneli Şairler Antolojisi) bir toplantıda havaya kaldırıp;
Arkadaşlar bir eser kolay meydana gelmiyor. Sizde hocamızın yaptığı gibi ortaya bir eser koyun ondan sonra eleştirme hakkınız olsun” demişti. Bu motive edici konuşması sayesinde ben diğer kalıcı eserlerimi meydana getirdim. Bugün Gümüşhane kitaplığında haklı olarak yer alan Gümüşhane’de en kapsamlı araştırma ve soyağacının yer aldığı tek köy kitabı olan Köyüm Demirören ardından Fıkralarla Gümüşhane 1 ve 2 eserleri, Gümüşhaneli Şairler Antolojisi, Mahmut Oltan Sungurlu, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi, Gümüş Portreler ve beş on gün içinde çıkacak olan Gümüşhane Eğitim Tarihi eserlerim ile gurur duyuyorum.

Yeri gelmişken tekrar ediyorum ki; bize destek olacağını söyleyen derneğimiz (!) Kültür Bakanlığı’ndan adımıza tescili alınmış ve ISBN’si verilmiş olan Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi eserimizin kapağından ismimizi silerek bize büyük bir vefa (!) örneği gösterdiği için kendilerine şükranlarımı (!) sunuyorum. Emeğimi, alın terimi çalanlara buradan hakkımı helal etmiyorum.    

Evet, son kitabım Gümüşhane Eğitim Tarihi bu alanda ilk eserdir. İşin uzmanları her platformda geri durduğu sürece Gümüşhane Tarihi de yazılmadı henüz. Bir önceki yazımda ifade ettiğim işin uzmanı kalemler nihayet Sayın Valimiz Yücel Yavuz’un müjde niteliğindeki açıklamasıyla bu eseri kaleme alacaklar. Ben Gümüşhane sevdalısı olarak bu eseri hazırlayacak ekibe başarılar diliyor ve kütüphanemde bu güzide eserin yerini de hazırladığımı söyleyeyim.

Ezcümle; kimse üzerine almasın. Değerli yazar kardeşlerim. Sırf kitap olsun diye kitap yapmayınız. Çevre illerin kütüphanelerine bir göz atın ve Gümüşhane hangi alanda kitaba muhtaç diyerek kollarınızı sıvayın. Gümüşhaneli işadamlarıma, bürokratlarıma, siyasilerime sesleniyorum. Adres fihristi, şiir, makale ve anı türündeki şahsi eserler yerine bu şehrin kültür hayatına destek verecek olan eserlere destek olun. Saygılarımla.
YORUM EKLE