Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Doğduğu Yerde Anıldı

Gümüşhanevi Vefatının 119.Yılında Gümüşhane’de Anıldı

Gümüşhaneli büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi için vefatının 119.yılında doğduğu yer olan Gümüşhane’de tanıma, anlama ve anma programı düzenlendi.

Gümüşhane İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği’nin (GÜYAD) düzenlediği program Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Gümüşhane Vali Vekili Cahit Karatepe, 23. Dönem Milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan, Belediye Başkan Vekili İlhan Atalay, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt ve yönetim kurulu üyeleri, ilçe ve belde belediye başkanları ile yüzlerce vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılışında konuşan Vali Vekili Cahit Karatepe, huzura ve mutluluğa hasret kalınan zamanlarda manevi havanın etkisiyle insanların nefes almasını sağlayan bu güzel insanların baş tacı edilmesi gerektiğini söyledi. Karatepe, elindeki bütün imkanı kendini hesaba katmadan insanlık için seferber edebilme ilkesinin nesillere kazandırılması gereken erdemlerin başında geldiğini de sözlerine ekledi.

GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt ise yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İstanbul’dan kalkıp program için Gümüşhane’ye geldiklerini belirterek, dernek olarak anma programının bu yıl 6.sını düzenlediklerini, bu etkinliğin de en faydalı ve en anlamlı etkinlikleri olduğunu söyledi.

Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Vakfı Başkanı Erkan Kocatürk de konuşmasında Gümüşhane’nin hiçbirşeyi olmasa dahi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin maneviyatının bulunmaz bir nimet olduğunu dile getirdi. Kocatürk daha sonra Bağlarbaşı Mahallesinde yapılan Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Külliyesi hakkında katılımcılara bazı bilgiler aktardı.

Yapılan konuşmaların ardından bu yıl ilk kez verilen Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Onur Ödülü, Vakıf Başkanı Erkan Kocatürk’e takdim edildi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Selahattin Fettahoğlu, Gümüşhanevi tekkesinin ehli sünnet vel cemaat ve hadis tekkesi olduğunu belirterek, Gümüşhanevi hazretlerinin Gümüşhane’de doğduğunu, Trabzon’da büyüdüğünü ve İstanbul’da yaşadığını söyledi.

Gümüşhane’yi gümüş şehir, Trabzon’u Trabzon yapanın Gümüşhanevi hazretleri olduğunun altını çizen Fettahoğlu, Gümüşhanevi’nin 100’e yakın halifesinin birçoğunun Trabzon’un Of ilçesinden olduğunu, Osmanlının son yüzyılına şahit olan Gümüşhanevi’nin talebelerinin Cumhuriyetin ilk yıllarında Anadolu’nun her köşesine dağıldıklarını ifade etti. Fettahoğlu, Gümüşhanevi’nin ilim için ticaretini terk ettiğini, bütün varlığını fakir fukara için harcadığını da sözlerine ekledi.

Anma programının konuşmacılarından Gaye Vakfı Başkanı Prof.Dr. Cevat Akşit ise Gümüşhanevi hazretleriyle birlikte Gümüşhane isminin de kıyamete kadar yaşayacağını söyledi. Gümüşhanevi hazretlerinin 67 yaşında ak sakalıyla savaşa gittiğini kaydeden Akşit, Gümüşhanevi’nin önce ilim, önce edep dediğini söyledi. Gümüşhanevi’nin hayatından kesitler aktaran Akşit, 15 ciltlik bir eserinin tercümesinin devam ettiğini ve bu yıl sonu itibarı ile 3 cildinin bitmiş olacaklarını sözlerine ekledi.

Gümüşhane eski Milletvekili ve Diyanet İşleri eski Başkanı Lütfi Doğan’ında konuşmacı olarak katılması gereken programa eşinin rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı ifade edildi.

Tasavvuf musikisi dinletisi ve sema gösterilerinin de yapıldığı program yaklaşık 3 saat sürdü.
Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2012, 00:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER