Akçay: Bugün gelmeyen destekler için yarın çok geç olacaktır

Gümüşhane Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, dünyada ve her yönüyle Türkiye’de de ağır bir şekilde hissedilen Covid-19 salgınının kentteki tüm kesimleri en ağır biçimde etkilediğini ve hala etkilemeye devam ettiğini belirterek, “Bugün gelmeyen destekler için yarın çok geç olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Akçay: Bugün gelmeyen destekler için yarın çok geç olacaktır

Gümüşhane Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, dünyada ve her yönüyle Türkiye’de de ağır bir şekilde hissedilen Covid-19 salgınının kentteki tüm kesimleri en ağır biçimde etkilediğini ve hala etkilemeye devam ettiğini belirterek, “Bugün gelmeyen destekler için yarın çok geç olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“Sağlık çalışanlarından sonra salgından en çok zarar gören biz olduk”

Yaptığı açıklamada Gümüşhane iş insanları, sanayici, esnaf kesimi ve çalışanları olarak bu süreçten etkilendiklerini kaydeden Akçay, “Bu zor süreçte tüm imkanlarımızı zorlayarak süreci yönetmeye çalışıyor ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Salgının en çok etkilediği sağlık çalışanlarından sonra salgından en çok zarar gören, menfi şekilde etkilenen, zararı tüm zorluklarıyla yaşayan, hisseden kesim bizleriz, bizler olduk. Bu vesile ile bir kere daha tüm sağlık çalışanlarını kendi hayatlarını hiçe sayarak verdikleri mücadeleden dolayı tüm iş insanları olarak yürekten kutluyoruz” dedi.

“Ertelenen kamu alacakları, alabilene verilen kredilerin ödeme günleri gelip çatmıştır”

İşletmelerin zorunlu olarak kapatılması, üniversitenin şartlar gereği açılamaması, bazı işletmelerin 8-9 aydır kapalı kalmak zorunda olmalarının ticaret erbabını bitirdiği, batma noktasına getirdiğini ve teker teker kapanmalarına sebep olduğunu kaydeden Akçay, “Sürecin belirsizliği 8-9 aydır kapalı işletmelerin akıbetini de belirsizleşmiştir. İlimiz iş insanı da esnafı da her yönüyle zor durumdadır. Önü açık olan belirsizlik bizlerinde çözüm üretme yetisini kaybettirmiştir. İş insanı, esnaf kirasını ödeyemez, borçlarını ödeyemez, evine ekmek götüremez hale gelmiştir. Ertelenen kamu alacakları, alabilene verilen kredilerin ödeme günleri gelip çatmıştır” diye konuştu.

“Kapısına kilit vurmuş işletmelere tutarsız sebeplerle ceza yazmak nasıl bir anlayışın eseridir?”

Açıklamasında süreç boyu kapalı olan işletmelerin para döngüsü, para girdisi olmayan işletme sahipleri bu ödemeleri nasıl yapacaklarını soran Akçay, “Dün işler iyi giderken kamu görevlilerini ticaret erbabının kapılarına, iş yerlerine gönderip, ne kazanıyorsunuz, kaç kişi çalıştırıyorsunuz, geliriniz nedir, çalıştırdığınız kişilerin sosyal güvence durumları nedir diye soran kurumlar bugün neden aynı görevlilerini işyerlerine yollayıp ne yapıyorsunuz, işletmeniz neden kapalı, borçlarınızı ödeyebiliyor musunuz, kiranızı ödeyebiliyor musunuz, elemanlarınızın akıbeti nedir diye niye sormuyor sordurmuyorsunuz? Hadi bunları yapmıyorsunuz şu zorlu süreçte olduğu günden beri sürecin tüm olumsuzluklarını yaşayan, kapısına kilit vurmuş işletmelere tutarsız sebeplerle ceza yazmak nasıl bir anlayışın eseridir?” şeklinde konuştu.

"Bizlerin tökezlemesi sac ayağının bir tanesinin kırılması demektir. Bugün gelmeyen destekler için yarın çok geç olacaktır"

Bu süreçte kendi dertleriyle yanıp kavrulurken, kurum amir ve çalışanlarının anlaşılmaktan öte bu tutum davranış ve uygulamalarının bir an önce son bulmasını beklediklerini, zaten zor durumda olan ticaret erbabı ve esnafın daha da zor duruma düşürülmesinden vazgeçilmesini beklediklerinin altını çizen Akçay, “Bununla birlikte kamu kurum amir ve çalışanlarının özellikle bu süreçte çözümsüzlük üreten değil, çözüm üreten, zoru kolaylaştıran, ticaret erbabına, esnafa kök söktüren değil yardımcı olan konumda olmalarını bekliyoruz. Bunları söylerken çok azda olsa bazı kurum amir çalışanlarına da ticaret erbabına ve esnafa gösterdikleri ilgi, yol gösterici olan mütevazi çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bizler bu şehrin, bu ülkenin iş insanları olarak çeşitli alanlarda faaliyet gösterip, yatırımlar yapıp istihdam oluşturarak üretim yapan, farklı yatırımlarla farklı ekonomik girdiler sağlayan, kazandığından ödediği vergilerle ülke ekonomisine katkı sağlayan, devletine, bayrağına bağlı, ülke ekonomisine katkıda bulunan insanlarız. Bizlerin tökezlemesi sac ayağının bir tanesinin kırılması demektir. Uzun süren bu salgın sürecini atlatabilmek için bugün bizlerinde çok acil desteklere ihtiyacı vardır. Bugün gelmeyen destekler için yarın çok geç olacaktır” ifadelerini kullandı.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
M.Gürhan KAYAALP- AKADEMİ KIRT.FOT.MERK.
M.Gürhan KAYAALP- AKADEMİ KIRT.FOT.MERK. - 3 yıl Önce

GİDİŞATA GÖRE 2021 EYLÜL AYINA KADAR OKULLARIMIZ KAPALI OLACAĞI BELLİ OLMAKTADIR.
BU SEBEPLE BAĞLARBAŞI MAHALLESİ ESNAFLARI OLARAK TESBİTİNİZ DOĞRU VE YERİNDE BULMAKTAYIZ. ŞU ANKİ KREDİLER MAĞDUR ESNAFA GÖRE DEĞİL (EV ALMAK İSTEYENE , ARABA ALMAK İSTEYENE...TOK OLANA GÖRE HAZIRLANMIŞ KREDİ PAKETLERİDİR.
8-9 AYDIR KAPALI VE İŞ YAPMAYAN ESNAFIMIZIN (AZ İŞ DALLARI HARİÇ ) TABİİKİ ÖDEMELERİ YAPILAMADIĞI İÇİN SİCİLİ BOZULACAK. DEMEK Kİ BİR YIL ÖDEMESİZ DÜŞÜK YADA SIFIR FAİZLİ KREDİ YOLLARININ (SİCİLİ BOZULMAK MECBURİYETİN DE ) OLAN ESNAFLARIMIZA AÇILMASI GEREKMEKTEDİR. TEŞEKKÜRLER EDERİZ.
BAĞLARBAŞI ESNAFI ADINA . SAYGI VE SEVGİLERİMİZLE.

SIRADAKİ HABER