Akıntıya tutulma, yaşama tutun

Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü görevlileri boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı.

Akıntıya tutulma, yaşama tutun

Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü görevlileri boğulma vakalarına karşı vatandaşları uyardı.

Havaların ısınmasıyla birlikte başta çocuk ve gençler olmak üzere birçok vatandaşın serinlemek için girdikleri deniz, göl, baraj, gölet, kanal, akarsu ve birikintilerinde boğularak hayatlarını kaybetmesinden hareket eden TDP görevlileri, bu tür vakaların yaşanmaması için özellikle barajlar, sulama kanalları, akarsu ve derelerde serinlemek için suya girilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili hazırladıkları broşürleri vatandaşlara dağıtan TDP yetkilileri boğulma vakalarının yaşanması halinde yapılması gereken ilk yardım tekniklerini şu şekilde sıraladı:
•    Suda boğulmakta olan kişiye ilk yapılması gereken şey can yeleği, can simidi gibi batmaz bir cisim veya yüzme aracı atılmasıdır.
•    Yüzerek can kurtarma yöntemlerini bilmeyen kişiler suya atlayarak kazazedeyi  kurtarmaya çalışmamalıdırlar.
•    Boğulma tehlikesiyle karşılaşanların ağzındaki takma dişler ve yabancı cisimler derhal çıkartılır.
•    Kazazedenin başı arkaya iyice yatırılır, alt çene iki elle kavranır aşağı ve geri doğru çekilir. Ensenin altına katlanmış giysiler konabilir. Diğer el, kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar burnu kapatacak şekilde yerleştirilir.
•    Kurtarıcı derin bir nefes aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarına bitiştirerek güçlü bir nefes verir. Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesini sağlamak için ağzı açık tutulur.
•    Bu işlem iki defa tekrarlandıktan sonra, göğüs kafesine bastırılarak kalp masajı yapılır.

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2017, 14:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER