Alkan, öğrencilere tarih bilincini anlattı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyelerinden Gümüşhaneli hemşehrimiz tarihçi Prof.Dr. Necmettin Alkan, Gümüşhane’de ‘Tarih bilinci’ konulu konferans düzenledi.

Alkan, öğrencilere tarih bilincini anlattı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim üyelerinden Gümüşhaneli hemşehrimiz tarihçi Prof.Dr. Necmettin Alkan, Gümüşhane’de ‘Tarih bilinci’ konulu konferans düzenledi.

TRT’de yayınlanan Filinta – Bin Yılın Şafağında adlı dizinin tarih danışmanlığını da yapan Alkan, Tekke köyünde ki Turkuaz Koleji tarafından tertip edilen konferans ve imza gününe katıldı.

Okulun konferans salonunda gerçekleştirilen konferansına Tarih nedir? ve Tarih niçin gereklidir? sorularını cevaplandırarak başlayan Alkan, “Ne kadar tarihçi varsa o kadar da tarih tanımı vardır. Tarihte herkesin evet diyebileceği bir tanım yoktur. Benim şahsı tanımım ise tarih; insanoğlunun kim olduğunun, geçmişte neler yapıp ettiklerinin bir hikayesidir. Yeryüzünde ne kadar millet varsa o kadar tarih vardır. O kadar milletin hikâyesi mevcuttur. Tarihçi ise bu hikâyeyi bir şekilde inceleyen irdeleyen araştıran ve onu bir şekilde harmanlayarak yeniden kurgulayıp inşa eden anlatan kişidir. Biz ne yapıyoruz daha önceden yaşamış bir tarihi süreci araştırıyoruz. Tarihteki olaylar onu yazan tarihçilerin bakış açısı ile yansıtılmaktadır. Hikâye olunca hikâyenin aktarılmasında da farklı yorumlar olabiliyor” dedi.

“GELECEK DÜNDÜ YARIN İSE BUGÜNDÜR”

Dün, bugün ve yarının parçalanamaz bir bütün olduğunun altını çizen Alkan, “Tarih parça parçadır ve bu parçalar bir bütünü oluşturur. Selçuklu yıkılırken yerini Osmanlıya bıraktı. Osmanlı yıkılırken de yerini Türkiye Cumhuriyetine bıraktı. Onun için tarih bir bütündür. Dün bitmiş bir dün değildir hala bizi takip ediyordur. Tarih böylesine canlı böylesine dinamik böylesine önemli bir alandır. Tarihe ilgi duymak gerek tarihi bilen anı bilir geleceği bilir” diye konuştu.

Avrupalıların Türk algısından da bahseden Alkan, tarihi süreçten örnekler aktararak “Karikatürlerde İngiliz Fransız Alman Rus ve diğer Avrupalılar Türkü Osmanlıyı Müslümanları yüz sene önce tasvir ederken Hıristiyanları kesen doğrayan zalim insanlar olarak tasvir ediyor. Son döneme geldiğimizde ise Güneydoğuda bir hareketlilik var. Devlet hassas davranarak orada teröristleri ayıklamaya çalışıyor. Bunun içinde operasyon aylarca sürüyor. Masum insanlar ölmesin diye. Fakat dün Alman basınında ise ne yazıyor? Türkiye Suriye Kuzeyindeki Kürtlere saldırıyor. Algıyı görüyor musunuz bir alman okuduğunda Türkleri nasıl düşünecekler katil zalim insanlar olarak görecekler. Alman muhabirler güneydoğudan haber yaparken şunu söylemiyorlar Türkiye devleti orada Kürt teröristi etkisiz hale getirdi. Sanki Türkiye Cumhuriyeti Kürt düşmanı olarak gösteriliyor. Avrupa ülkelerindeki bu yanlış algıyı düzeltmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin ilgiyle takip ettiği konferansın sonunda soruları yanıtlayan Prof. Dr. Alkan’a plaket takdim edildi.

Alkan, kitaplarını imzalayarak programı sonlandırdı.
Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2016, 21:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER