Birlik Vakfı’ndan ‘Osmanlı’da Yaşamak’ Konferansı

Birlik Vakfı Gümüşhane Şubesi tarafından Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi konferans salonunda ‘Osmanlı’da Yaşamak’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Birlik Vakfı’ndan ‘Osmanlı’da Yaşamak’ Konferansı

Birlik Vakfı Gümüşhane Şubesi tarafından Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi konferans salonunda ‘Osmanlı’da Yaşamak’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Gümüşhaneli akademisyen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarih bölümünde görevli Prof. Dr. Alpaslan Demir tarafından verilen konferansa öğrencilerin yanısıra şehir protokolü ve Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri de yoğun ilgi gösterdi. 

Programda konuşan Birlik Vakfı Gümüşhane Şube Başkanı Öğretim Görevlisi Halil İbrahim Karahanoğlu, 21 Ağustos 2014 Tarihinde Gümüşhane’de teşkilatlanan Birlik Vakfı ile ilgili bilgi verdi. Karahanoğlu, “Bu vakfın gayesi, geleceğin gayesi olan gençlerimizin imanlı, vatansever, kültürlü, eğitim seviyesi yüksek, çağdaş ve teknolojik donanıma sahip birer birey olmalarını sağlamak ve milletimizin huzur içerisinde kalkınmasına katkı bulunmaktır. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz vakıf faaliyetleri üniversite gençliğini ihtiyaçlarını gidermek için öğrencilere dil imkânı sağlamak, her yıl çeşitli dil ve teknoloji kursları açarak öğrencilere sertifika programları düzenlemek” dedi.

Karahanoğlu’nun konuşmasının ardından konferansına gerçekleştiren Prof. Dr. Alparslan Demir, tarihin herkesin ilgi alanında olduğunu ifade ederek, “Son zamanlarda tarihin popülerleşmesi bunun yansımasını dizi ve filmlerle çala kalemde olsa yazılan romanlarla bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Herkes Tarih’e yönelik bir şeyler okumak derdinde. Ama tarih sıkıntılı bir alandır. Matematiğe benzemez, Tıp’a benzemez. İşin içerisine tarih girdiği zaman sıkıntılar oluşabiliyor. Çünkü tarih algısının içerisine ideoloji girer, din girer, toplum girer, yaşadığın coğrafya girer, tarihi olayları değerlendirme de bunlar etki eder” ifadelerini kullandı. 

Tarihi olaylara mümkün olduğunca objektif bir şekilde, kaynaklara dayanarak değerlendirmenin önemine vurgu yapan Demir, “Tarihin popülerleştiği bu dönemde sizlere büyük iş düşüyor. Çünkü siz yönlendiriyorsunuz bu süreci. Tarih programlarını siz yönlendiriyorsunuz, dizileri, kitapları, filmleri siz yönlendiriyorsunuz. Dolayısıyla buna dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Demir, Osmanlı’nın başarılarının yanından asıl ders çıkarılması gereken kısmın başarısızlıkları olduğuna değinerek, “Biz Osmanlı tarihinin hep yükselmeye kadar olan kısmını inceledik, ama asıl görmemiz gereken o sonraki dönem. Başarılardan çok fazla ders alamazsınız, asıl başarısızlıklar üzerinden ders çıkarabiliriz. Osmanlıyı hepimiz çok seviyoruz fakat ne kadar biliyoruz. Şundan eminim ki 600 yıl yaşayan bu devlet tam olarak anlaşılmış değil” ifadelerini kullandı.   

Konferans, plaket töreni ve ardından kitap imzasıyla son buldu.

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER