Bu soğuklarda yaban ve sokak hayvanlarını ihmal etmeyin

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, hava sıcaklıklarının sıfırın altında 15 dereceyi bulduğu kent merkezi ile sıfırın altında 25 dereceyi bulduğu yüksek kesimlerde sokak hayvanları ve yaban hayvanlarına destek olma çağrısı yaptı.

Bu soğuklarda yaban ve sokak hayvanlarını ihmal etmeyin
TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, hava sıcaklıklarının sıfırın altında 15 dereceyi bulduğu kent merkezi ile sıfırın altında 25 dereceyi bulduğu yüksek kesimlerde sokak hayvanları ve yaban hayvanlarına destek olma çağrısı yaptı.

İl genelinde geçtiğimiz hafta gerçekleşen yoğun kar yağışının ardından yaban hayatı ve sokak hayvanlarının olumsuz yönde etkilendiğini kaydeden Oral, “Ülke genelinde köy nüfuslarındaki düşüş ve buna bağlı olarak tarımsal faaliyetlerin azalması yaban hayvanlarını için yaşam çemberinin daha da daralması anlamını taşımaktadır. Yaban hayvanlarının bu zorlu yaşam mücadelesine birde aşırı kar yağışı eklenince hayatta kalabilmeleri daha da zor bir hal almaktadır. Yaban hayvanları kar altında kalan ve yaşamak için ihtiyaç duydukları besin maddelerine ulaşamadıklarında maalesef soğukla beraber vücut ısılarının düşmesi ve vücut dirençlerinin azalması sonucu hayatlarını devam ettirememektedirler” dedi.

Benzer durumun sokak hayvanları için de geçerli olduğunu dile getiren Oral, soğukla beraber vücut dirençleri düşen başta kedi ve köpekler olmak üzere bütün sokak canlılarının zor bir mücadele verdiğini, araştırmalara göre bir köpeğin 17 saat, bir kedinin ise 6 saat aç kaldığında artık tüylerinin onları soğuğa karşı koruyamaz duruma geldiğini ve donarak öldüğünü hatırlattı.

Aynı durumun kuşlar için de geçerli olduğunu, aç ve susuz durumda kalan kuşların soğukla beraber yaşam fonksiyonlarını kaybettiklerini ifade eden Oral, gelinen noktada yaban hayvanları ve sokak hayvanlarının bu dönemde insanlara ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Daha lüks ve rahat yaşamak adına yaşam alanlarını azalttığımız yaban hayvanlarının en azından hayatta kalabilmeleri için onlara destek olabileceğimizi kaydeden Oral, “Bunu sokak hayvanları için varsa kendi imkânlarımız ile yiyecek ve su vererek, barınmaları için destek olarak, imkânımız yoksa bulunduğumuz ilde 153 ü arayarak belediyemizden yardım isteyerek hayatta kalmalarını sağlayabiliriz. Yine kendi imkânlarımızla kolaylıkla tasarlayabileceğimiz kuş yemlikleri ile kuşların en azından ulaşabildiğimiz kadarına destek olabilir ve hayatta kalmalarını sağlayabiliriz” diye konuştu.

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak her yıl zorlu kış şartlarında yaban hayvanları ve sokak hayvanlarına destek olmak adına bütün gönüllülerin elinden geldiğince mücadele ettiğini ifade eden Oral, şunları söyledi: “Bu bütün insanlığın sorunudur. O nedenle lütfen sizlerde imkânlarınız ölçüsünde yaban hayvanlarına ve sokak hayvanlarına destek olunuz. Yetişemediğiniz yerde lütfen bizimle iletişim kurarak buğday ve benzeri tahıl ürünlerini ulaştırın. Elimizden geldiğince en ücra köşelere ve çıkabildiğimiz kadar yükseğe çıkıp yemlerimizi bırakarak yaban hayvanlarına destek olmaya çalışıyoruz. Herkesi destek olmaya davet ediyorum.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER