Demir’den otostop yapan öğrenciler için çözüm önerisi

Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Av.Akın Demir, kent merkezinde son dönemde birçok üniversite öğrencisinin otostop yaptığını belirterek bu konuda kentteki maden firmaları tarafından ulaşımın sübvanse edilebileceğini söyledi.

Demir’den otostop yapan öğrenciler için çözüm önerisi

Yaptığı açıklamada Gümüşhane Üniversitesinde okuyan birçok öğrencinin şehir içinde otostop yaptıklarına şahit olduklarını kaydeden Demir, gençlerle konuştuklarında çok dertli olduklarını, aileden gelen paraların ve devletten aldıkları kredi yada bursların ihtiyaçlarını karşılamadığını bu sebeple zorunlu olan ulaşım giderlerini en aza indirebilmek için sık sık bu yola başvurduklarını ifade ettiklerini söyledi.

Ulaşım maliyetlerinin en önemli kısmı yakıt giderine dayandığını, Gümüşhane Belediyesi ve özel halk taşımacılığının haklı olarak maliyetlerini karşılayabilmek için ulaşım giderlerine zam yaptıklarını kaydeden Demir, “Ulaşım maliyelerinin yükselmesi ile birlikte gençlerde doğal olarak bu giderlerini en aza indirebilmek için otostop yapmakta yada çok zorunlu olmadığı sürece şehre inmemektedir. Bu durum ister istemez şehrin sosyal ekonomisine de ket vurmaktadır. Bu sorun sadece Gümüşhane de görülmemekte başta büyük şehirler olmak üzere tüm ülke genelinde bu tip sorunlar basına yansımaktadır. Lakin Ankara Büyükşehir Belediyesinin ulaşıma gelebilecek zamları özel halk taşımacılığı kooperatiflerine yakıt sübvansiyonu ile gidermeye ve bu hususta başta öğrencilere olmak üzere halka ucuz ulaşım hususunda imkan tanıma yönünde ki gayreti takdire şayandır” dedi.

Gümüşhane Belediyesinin böyle bir kamu kaynak gücü bulunmadığını belirterek, bu hususta Belediye Başkanlığından işi yüklenmesinin beklenemeyeceğini vurgulayan Demir, “Lakin şehrimizde faaliyet gösteren maden işletmelerin belli bir oranda şehrin ekonomisine bütçe sağladıkları düşünüldüğünde bu hususta biraz daha fedakarlık göstermelerini beklemek ve Belediye ile Maden Firmaları arasında bu yönde protokol yapılması beklenebilir. Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebi ile birçok genç ya okulunu dondurmak ya da bir sonra ki seneye tercih yapmak zorunda bırakılmıştır. Gençler bizim geleceğimizdir. Ağır ekonomik şartlar altında ezilmesine müsaade etmemiz mümkün değildir. Bu sebep ile yol ve yöntem belirlenmeli gençlerin bu sorununa akıllıca çözüm üretilmelidir” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Halim Selim
Halim Selim - 2 yıl Önce

Yüksek enflasyondan dolayı artan bilet ücretleri ayrı bir şey, Gümüşhane'de maden işleten bir firmanın şehrin ekonomisine katkı sunması ayrı bir şey. Öğrencilerin otobüslere binebilmesinin çözümü maden firmalarının hibesi değil bilet fiyatlarının düşürülmesi ve enflasyonla kalıcı mücadelenin yapılabilmesidir.

yusuf sadık
yusuf sadık - 2 yıl Önce

Av: Akın Demir haklı.
maden şirketlerinin son iki yılda şehre yapması gereken katkı sıfır noktasındadır. Oysaki bazı illerde faaliyet gösteren ayni firmalar 5 yıl önce idi yanılmıyorsam ikşi yıllda 5 milyon yl sosyo ekonomik destek verdiıkleri bilinen gerçeklerdir. Şirketler bu katkıyı yasal olarak yapmak mecburiyetindedirler. sadece festi,valde yada kurtuluş bayramında 5-10 bin vererek işi üzerinden atmaları kabul edilemez. Özellikle Koza Ve gümüş taş sozde madaen ama aslında altın ve gümüş çıkardıkları biliniyor. Okul tesis şehrin sanatçıları yazarları gazetesi hasılı bir nevi kamu görevi yapan STK lar gözetilmelidir. Buda 5-10 la dağil milyon TL ile i,fede edilmeli.ç Gerekişrse bşimnere ve cimere konuyu ileteceğiz.

yazık.....
yazık..... @yusuf sadık - 2 yıl Önce

ben kozanın ne karşılığında hala devam ettiği firmada devam ettiği sürece maddi manevi neler istenmeyeceğini konusunda birileri konuşsa keşke...

ABDİ ATMACA
ABDİ ATMACA - 2 yıl Önce

çok haklısın sayın avukatım gümüşhanede nihayet bunu birileri gördü çok ayıp 5 tl dolmuş ücreti olurmu öğrenciler ağlama ağlıyor bir konuşturunda bakın benzin pahalıda gittiği yol kaç km ayıp bunu bu memleketin yetkilileri görmüyormu cemiyete soruyoruz biz yapmadık diyorlar iki durak arası 25 tl yakıyor en az 50 şöföre sorduk çok para diyorlar ranpası yok düz yol örnek Trabzon kaş üstü terminalden 6,5 tl Gümüşhanede bizim iki durak arası 5 tl takdiri dolmuşçulara bırakıyoruz lütfen bu çocuklara acıyın selamlar

kemal arslan
kemal arslan - 2 yıl Önce

ilimizdeki ihtiyaç sahibi örgencilerin ulaşımdan ücretsiz yararlanmaları devletimizce sağlanmalı madenlere gelince denetim mekanizması sıfır ilimizde madenler iyi denetlenmeli insan sağlığı tehlike altında ilimizde kanser vak'aları arttı. madenlerin insan salgına ve doğaya zararlı etkileri bilimsel olarak araştırılmalı.

SIRADAKİ HABER