Gümüşhane Üniversitesi Hava Aracı Yaptı

Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğretim elemanı ve öğrencileri dört motor ve dört pervaneli hava aracı (Quadrocopter) yaptı.

Gümüşhane Üniversitesi Hava Aracı Yaptı
Gümüşhane Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğretim elemanı ve öğrencileri dört motor ve dört pervaneli hava aracı (Quadrocopter) yaptı.

2 kilometre menzile sahip olan ve sinyali kaybettiğinde kalkış noktasına otomatik olarak iniş yapabilen hava aracının deneme uçuşlarında üzerinde bulunan kamera sistemi ile kaydettiği görüntüler büyük ilgi gördü.

Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğretim elemanı ve öğrencilerinin hava aracı ile yeni bir başarıya imza attıklarını söyleyen Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, “Öğretim elemanı ve öğrencilerimiz yaptıkları çalışmalarla yine göz doldurdular. Bildiğimiz gibi bu yıl Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından organize edilen ve 18 üniversitenin katıldığı ‘Alternatif Enerjili Araç” yarışmasında Gümüşhane Üniversitesi öğretim elemanı ve öğrencilerinin tasarladığı araç 20 kilometrelik parkuru birinci olarak tamamlamasına rağmen yakıt tüketimi bakımından 8. sırada yer almıştı.” dedi.

Bilim ve teknolojinin gelişmesine katkıda bulunacak her projenin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Günaydın sözlerine şöyle devam etti: “Gümüşhane Meslek Yüksekokulu öğretim elemanı ve öğrencilerimiz dört motor ve dört pervaneli hava aracını yaparak yeni bir başarıya imza attılar. Bu araç sahada bir çok amaca hizmet edecek şekilde kullanılabilecek. Aracın üzerine FPV (First Person Video) denilen bir kamera sistemi monte edildi. Buradan alınan görüntüler OSD (Ekranda Gösterim) denilen bir sisteme, yani uydudan alınan bütün bilgiler kullanıcının takmış olduğu gözlüğün ekranına aktarılmaktadır. Normal bir simülasyonda uçuyormuş gibi bütün bilgiler anında görülebilmekte ve gerektiğinde bunlara müdahale edilebilmektedir. Aracın üzerinde kendine has eve dönüş sistemi bulunmaktadır. 2 kilometre menzile sahip olan araç, sinyali kaybettiği zaman kalkış noktasına otomatik iniş yapabilmektedir. Düşük maliyetlerle elde edilen ve başta güvenlik olmak üzere çeşitli ihtiyaçları karşılamak üzere kullanılabilecek araç, görüntülerde kaç ağacın, kaç insanın olduğunu tarayıp bilgilerini ekrana eksiksiz olarak aktarabiliyor. Bu özellik, arama kurtarma faaliyetlerinde ve açık hava organizasyonlarında önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu gibi projeler, gelecek için oldukça önemli olmakla birlikte öğrencinin ufkunun genişlemesini de sağlamaktadır. Bundan sonraki dönemde de öğretim elemanı ve öğrencilerimizin daha büyük boyutlarda hafif, daha yüksek güce sahip tasarımlar yapacaklarından eminim.”
Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER