Gümüşhane Üniversitesi kendi cihaz ve ekipmanlarını tasarlıyor

Gümüşhane Üniversitesi öğretim elemanlarından oluşan bir ekip ‘jeofizik cihaz ve ekipmanlarının tasarlanması ve geliştirilmesi: disiplinler arası işbirliği çalışması’ adlı bir proje ile deprem kayıt cihazı (sismograf) geliştirdi.

Gümüşhane Üniversitesi kendi cihaz ve ekipmanlarını tasarlıyor
Gümüşhane Üniversitesi öğretim elemanlarından oluşan bir ekip ‘jeofizik cihaz ve ekipmanlarının tasarlanması ve geliştirilmesi: disiplinler arası işbirliği çalışması’ adlı bir proje ile deprem kayıt cihazı (sismograf) geliştirdi.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanlığının öncülüğünde farklı bölümlerdeki akademisyenlerin katılımıyla yürütülen proje Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünün (GÜBAP) finansmanıyla gerçekleştiriliyor. 

Gümüşhane Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada deprem kayıt cihazının tasarımı ve çalışma prensibi hakkında Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Basri Ertaş Salonunda Jeofizik Mühendisliği ve Mekatronik Bölümü akademisyen ve öğrencilerine bir seminer verildiği ve cihazın çalışması bizzat gösterilerek gerçek zamanlı olarak kayıtlar alındığı belirtildi.

Gümüşhane Üniversitesinde gerçekleştirilen çeşitli projeler kapsamında laboratuvarlarda kullanılan ve ihtiyaç duyulan cihaz ve donanımların üniversite imkanları ile daha ekonomik şekilde tasarlandığı ve ürün olarak hizmete sunulduğu dile getirilen açıklamada; “ Bu proje, Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öncülüğünde, Doç. Dr. Nafız Maden başkanlığında yürütülmektedir. Projede disiplinler arası işbirliği çalışması olarak farklı disiplinlerdeki bilgi ve becerilerin birleştirilmesi ve yer bilimlerinde ürün haline dönüştürülmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, Maden aramalarında kullanılmak üzere yerin manyetik alanını ölçen Proton Manyetometresi, Depremlerin ölçülmesi ve kaydedilmesi amacıyla Sismograf, Zemin Etüt çalışmalarında kullanılmak üzere P ve S dalgası Sismik kaynağı, Gama Ray Spektrometre Cihazının Laboratuarda kullanımına yönelik olarak ortamdaki Gama ışınlarından yalıtmak amacıyla Kurşun Zırh, Yerin titreşimlerini algılamak için Jeofon ve ayağı, Yerin Doğal Elektrik alanını ölçmek amacıyla SP alıcısı, Gama Ray Spektrometre cihazıyla entegre şekilde çalışacak GPS alıcısı, Manyetik Süseptibilite cihazı için dahili hafıza ve Sismik Kırılma cihazının veri iletim kablosunun korunması ve saklanması amacıyla Makara sistemi olmak üzere toplam 9 farklı ürünün tasarımı yapılacaktır. Bu cihaz ve donanımların yapılması için farklı disiplinlerde çalışmakta olan üniversitemiz akademisyenlerinin bilgi ve becerileri bir araya getirilmektedir. Böylece, üniversitemizde çalışan akademik personelin işbirliği ile endüstriyel tasarım kabiliyeti artırılmaktadır. Uygun şartların gerçekleşmesi durumunda deprem kayıt cihazlarının Gümüşhane Merkez ilçe dâhil olmak üzere diğer ilçelerdeki pilot liselere Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde yerleştirilerek öğrencilerin bilime olan ilgilerinin artırılması öngörülmektedir.” denildi. 
Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2014, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER