Gümüşhane’de Meme Kanserine farkındalık oluşturmak için yürüdüler

Gümüşhane’de 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla ilan edilen 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi, Onkoloji Hemşireliği Derneği ve Türk Kadınlar Birliği’nin organizasyonunda yürüyüş düzenlendi. 

Gümüşhane Belediyesi önünden başlayıp Gümüşhane Gençlik Merkezi önünde sona eren yürüyüşte katılımcılar taşıdıkları pankartlarla meme kanserinde erken tanının hayat kurtarıcı olduğunun önemine dikkat çekti, yürüyüşe katılanların yakalarına pembe kurdeleler takıldı ve konuyla ilgili el kitapçığı dağıtıldı. 

Meme kanserinde risk faktörleri, belirtiler, teşhis, tedavi ve korunma yöntemleri konularında kadınlara bilinç kazandırılmasının amaçlandığı yürüyüşün sonunda Halk Sağlığı Uzmanı Dr. İrem Dilaver tarafından basın açıklaması yapıldı. Meme kanserinin Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Meme kanseri, Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kadınlarda en sık rastlanan kanserdir. Günümüzde her 8-10 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanabilmektedir. Gümüşhane İl sağlık Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Onkoloji Hemşireliği Derneği iş birliğiyle düzenlediğimiz "Meme Kanseri Farkındalığı Günleri" kapsamında yaptığımız etkinliklerle toplumumuzun meme kanseri ve meme kanseri taramalarına yönelik farkındalıklarını artırmayı amaçlamaktayız. Meme kanserinin taranmasındaki temel amaç; kanser gelişim sürecini, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan erken evrede iken tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı hastalık ve ölümleri azaltmaktır. Meme kanserinde önerilen tarama yöntemleri 20 yaşından sonra her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması ve 40-69 yaş arası kadınlarda ek olarak iki yılda bir uygulanacak mamografi ile taramadır. Kadınlarımız kendi kendine meme muayenesi konusundaki danışmanlığı aile sağlığı merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezi bünyesindeki KETEM'e başvurarak alabilirler, ayrıca uygun yaş aralığındaki kadınlarımız KETEM'de ücretsiz şekilde mamografi çekimlerini yaptırabilirler.”

Yürüyüşe İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Cemalettin Atalay, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Alptekin Giresunlu, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Hayaloğlu, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. İrem Dilaver, İl Sağlık Müdürlüğü personelleri, Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı. 

Etkinlik hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2022, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER