Gümüşhane’de organ bağışı oranı yüzde 60 

Gümüşhane’de “Bırakacağımız en değerli miras organlarımızdır” temasıyla Organ ve Doku Bağışı Paneli düzenlendi.

Gümüşhane’de organ bağışı oranı yüzde 60 

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde bulunan çok amaçlı salonda gerçekleştirilen panelde konuşan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü (SHGM) Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu Gümüşhane’nin organ naklinde yüzde 60’lık bir orana sahip olduğunu söyleyerek İl Koordinatörü Neşe Öztürk’ü çalışmalarından dolayı tebrik etti. 

Panele SHGM Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, Erzurum Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Fatih Aras, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Hayaloğlu, Gümüşhane Doku ve Organ Nakli İl Koordinatörü Hemşire Neşe Öztürk, Gümüşhane Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Uzm. Dr. Murat Güneş ve organ naklinin İslamiyet’e göre uygunluğunu açıklaması için davet edilen İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Gönan ile öğrenciler katıldı. 

Panelde katılımcılar Doku ve Organ Bağışı Süreci, Gümüşhane İlinde Organ Bağışı, Erzurum Bölgede Organ Nakli, Organ Bağışının Dini Boyutu ve Türkiye’de Organ Nakli konularında sunumlar yaparak izleyenleri bilgilendirdi. Burada konuşan SHGM Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu Türkiye’deki organ nakli oranlarından bahsederken, yüzde 60’lık organ bağışı oranıyla büyük bir başarı elde eden Gümüşhane koordinatörü Neşe Öztürk’ü de çalışmalarından dolayı tebrik etti. 

Panelin açılışında konuşan Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pınar Hayaloğlu, organ bağışının çok önemli ve hayati olduğunu dile getirerek, “Ülkemizde hâlâ oldukça düşük seviyede olan organ bağışı son derece önemli ve hayati niteliktedir. Gönüllülük esasına dayalı olmak üzere, 18 yaşın üzerindeki herkes organ bağışçısı olarak bir başka kişinin hayatını kurtarabilir. Bu doğrultuda üniversitemiz ve Organ Doku Koordinatörlüğü ile birlikte yapmış olduğumuz bu panelle farkındalık yaratmak ve bilgilendirme yapmayı amaçlamaktayız” dedi. 

“Gümüşhane’de organ bağışı oranı yüzde 60”

Türkiye’deki organ bağışı rakamları ile ilgili bilgi veren SHGM Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, “Size burada verdiğimiz bilgilerle beraber dilerim ki hepiniz birer organ bağışçısı olursunuz. Umarım bu işin hem bireye, hem aileye, hem topluma, hem millete, hem de insanlığa nasıl bir katkı sunacağını anlatırsınız. Türkiye’deki organ nakli oranı yüzde 25. Gümüşhane’deki bu aran ise yüzde 60, çok önemli bir rakam. Gümüşhane ve Neşe hanımı tebrik ediyorum” diye konuştu. 

“Bir insana can olabilmek bütün duyguların üzerinde bir his”

2018 yılından bu yana yürüttüğü İl Koordinatörlüğü görevinde büyük başarılar elde eden ve insanlara umut olan Gümüşhane Doku ve Organ Nakli İl Koordinatörü Neşe Öztürk ise “Başarı bence bir insanın hayatta sahip olabileceği en güzel duygulardan biri. Yaptığım işin bende gösterdiği etki sadece bir başarı değil, bence bugün beni var eden, inandığı şeylerden asla vazgeçmemesi gerektiğini gösteren bütün duyguların üzerinde bir his. Aç bir insana yemek vermek gibi, kıyafeti olmayan birine kıyafet vermek gibi bir şey değil, başka şekilde, başka şartlarda telafi edilebilecek şeyleri vermek gibi değil. Bu bir insana can vermek ve buna vesile olmak” ifadelerini kullandı.

Panelin ardından katılımcılar salon dışında organ bağışı için kurulan stantlarda organ bağışında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER