Gümüşhaneli Kadınlardan Türkiye'de Bir İlk

Gümüşhane’de kadınlar cami yaptırma derneği kurdu. Caminin temelinin bahar aylarında atılacağını belirten dernek başkanı Hülya Ergün 'Tüm hayırseverlerden yardım bekliyoruz' dedi.

Gümüşhane kent merkezinde camiye uzak olan kadınlar 20 yıldır erkeklerin yapamadığını yaparak bir araya geldi ve cami yaptırma derneği kurdu. Cami yapılacak yerin tapusunu da alan kadınlar şimdi hayırseverlerden yardım bekliyor. 

Gümüşhane’nin Hasanbey Mahallesi Kayalık semtinde oturan kadınlar, özellikle kış aylarında zorluk çektikleri cami konusunda erkeklerin 20 yıl boyunca bir şey yapmamaları üzerine harekete geçerek cami yaptırma derneği kurdu. Kurucu üyelerin tamamının kadınlardan oluştuğu derneğin başkanlığını ilkokul mezunu 3 çocuk annesi Hülya Ergün yapıyor.

“20 YIL BOYUNCA KİMSE İLGİLENMEDİ İŞ BAŞA DÜŞTÜ”

Ergün, Gümüşhane Hasanbey Mahallesi Yeni Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği adını verdikleri derneği niye kurduklarını şöyle açıkladı: “Önceden camimizin yeri belliydi. 20 yıl önce planda vardı. Erkeklerde dahil olmak üzere mahallede çoklarına söyledik ama kimse ilgilenmedi. Tapu, dernek falan dediler ve kimse ilgilenmedi. 20 yıl geçti. Kadınlar olarak bu kararı verdik. Kendimiz yapacağız diye. Kadınlardan dernek kurulur mu diye araştırdık. Dernekler Masası başta olmak üzere devletten desteği alınca derneği kurduk.”

“TAMAMEN KAYALIK ALANI KIRIP BAHAR AYLARINDA TEMEL ATACAĞIZ”

Cami yerinde inşaat çalışmasının temel açma seviyesinde olduğunu, bölgenin tamamen kayalık olması nedeniyle uzun süre taş kırdıklarını kaydeden Ergün, biraz daha kırılacak yerler olduğunu Belediye Başkanı Mustafa Canlı’nın bu konuda söz verdiğini belirterek, yerin tamamen açılmasının ardından bahar aylarında temel atmayı planladıklarını söyledi.

YÖNETİM KURULUNUN TAMAMI KADIN

Mahallede cami olduğunu fakat kendilerine çok uzak olduğunu dile getiren Ergün, 7 kurucu üyenin tamamının kadın olduğunu ve çeşitli dönemlerde toplantılar yaptıklarını belirtti. Eşleri ve mahalle sakinlerinin önce garipsediğini sonra alıştıklarını kaydeden Ergün, “Eşime ‘ben kararımı verdim buraya bu camiyi yaptıracağım’ dedim, bir şey demedi.” dedi.

Masrafları mahalle sakinlerinden ve kadınlardan topladıklarını kaydeden Ergün, makbuz bastırdıklarını ve belli dönemlerde de vatandaşlardan para talep ettiklerini belirterek, caminin yanısıra şadırvan, cenaze alanı ve kurs alanı gibi alanlar yapmayı da düşündüklerini sözlerine ekledi.

 “HAYALİMİZ MAHALLEMİZİN CAMİYE KAVUŞMASI”

Derneğin Yönetim Kurulu üyesi Gülsüm Alkan ise başkan Ergün’le birlikte resmi prosedürleri takip ediyor. Eşinin destek verdiğini kaydeden Alkan, “Hayalimiz mahallemizin bir camiye kavuşması. Arkadaşımız evinin bir odasını kuran kursuna çevirdi. Mahallenin kadınları olarak oraya gidip kuran öğreniyoruz. Geleceğimiz için bu cami çok önemli.” diye konuştu.

Öte yandan dernek başkanı Hülya Ergün, 3 katlı müstakil evinin inşaat halindeki kattaki bir bölümünü düzenleyerek mahalleli kadınların kuran öğrenmesi için kursa çevirdi. Müftülüğe müracaat ederek hoca talep ettiklerini kaydeden Ergün, “Şuanda hocamız geliyor. Kuran eğitimini de burada alıyoruz. Bu odayı ayrıca derneğin de merkezi yaptık. Camimiz yapılınca burayı da oraya aktaracağız.” dedi.

Ergün, kendilerine yardım etmek isteyen hayırseverlerin Halk Bankası Gümüşhane şubesi 16000109 numaralı hesaba yardımda bulunabileceklerini de sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2013, 13:01
YORUM EKLE
YORUMLAR
ŞEREF OCAKLI
ŞEREF OCAKLI - 11 yıl Önce

madem bi hayır yapmak istiyorsanız bi işyeri bi imalat hane açabilirdini.ğümüşhanede yakında kimse kalmıyacak bütün gençler iş için gurbete gidiyor.asıl hayır budur.her tarafta cami var.namazkılmaya üç adım öteye gider yada evinde kıla bilir.bence gereksiz

HÜLYA ERGÜN
HÜLYA ERGÜN - 11 yıl Önce

yaptığı yorumun ne anlama geldiğini bilmeyen insanlar lütfen yorum yapmasın,
bir ordan bakınca ben bir iş adamımı gözüküyorum yoksa senin gözlerin mi bozuk
iki çok biliyorsan gücün yetiyorsa sen aç iş yerini ben senin bana destek vermediğin desteği ben sana vereyim.
üç islamiyetin ne anlama geldiğini bildiğinden şüpheliyim kimsenin innaçlarına söz edemezsin isteyen istediği yerde ibadetini yapar artı sana bu konuda soran ve fikrini alan olmadı yinede olumsuz olmana rağmen eleştirin için teşekkür ederim saygılarımla hülya ergün dernek başkanı.

Bayram Aşçıoğlu
Bayram Aşçıoğlu - 11 yıl Önce

ben bu haberi yeni öğrendim.dernek başkanı hülya hanımı tanıyorum.başarılı ve azimlidir.camiyi en güzel şekilde yaptıracağına inanıyorum.başarmasını allahtan diler,takdir ve tebriklerimi sunuyorum.

şeref ocaklı
şeref ocaklı - 11 yıl Önce

siz beni yanlış anladınız. niyetim kimseye saygısızlık yapmak değildi.kimsenin işine de karışmak gibi bir niyetim yok.fakat gümüşhane küçük bir şehir nüfusu 25 26 bin kişilik bir şehirde 24 adet cami ve kuran kursu var.bana gereksiz geldi.benim inancım allaha çok şükür tam bu arada gözlerimde bozuk değil

SIRADAKİ HABER