Gümüşhane'nin İş ve İşçi Verileri

Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) 2013 yılı sonundaki verilerine göre Gümüşhane’de çalışanların yüzde 24’ü inşaat sektöründe ter döküyor.

Gümüşhane'nin İş ve İşçi Verileri
Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) 2013 yılı sonundaki verilerine göre Gümüşhane’de çalışanların yüzde 24’ü inşaat sektöründe ter döküyor. 

İŞKUR tarafından hazırlanan “2013 Yılı Gümüşhane İşgücü Piyasası Talep Araştırması” sonuçlarına göre, ildeki işyeri sayıları açısından en yoğun sektör yüzde 26,9’luk oranla toptan ve perakende ticaret sektörü. Raporda maden şehri Gümüşhane’de çalışan sayıları bakımından yüzde 24’lük inşaat sektörünün ardından yüzde 13’lük payı madencilik ve taş ocakçılığı sektörü aldı.

EN ÇOK AÇIK İŞ KONAKLAMA VE YİYECEK HİZMETİ SEKTÖRÜNDE

Araştırma sonuçlarına göre açık iş oranı yüzde 2,1 olan Gümüşhane’de sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 9,3’lük oran ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe bulunmakta.

Açık işlerin mesleklere göre dağılımında ise en yüksek açık iş oranının servis elemanı mesleğine (Garson) ait olduğu görülürken, garsonluğu fırıncı ustası, satış elemanı takip ediyor.

Araştırma sonuçlarına göre eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler ise sırasıyla şöyle: Ağır kamyon şoförü, garson, beden işçisi, satış elamanı, sıvacı.

NİTELİKLİ ELEMAN BULUNAMIYOR

İşverenlerin eleman temininde güçlük çekme nedenlerini de ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre Gümüşhane’de işverenlerin yüzde 84,5’i beceriye/niteliğe sahip eleman bulamıyor, yüzde 74,2’si iş tecrübesine sahip eleman bulamıyor, yüzde 64,6’sı meslekte eleman bulamıyor, yüzde 38,1’i çalışma ortam ve koşullarının beğenmiyor, yüzde 26,8’i önerilen ücreti yeterli bulmuyor.

TRENDİ YÜKSELEN MESLEKLER: FAYANS DÖŞEMECİSİ, TARIM İŞÇİSİ, FIRINCI USTASI

Raporda ayrıca 2013 yılı sonu itibari ile net istihdam artışı beklenen meslekler şöyle sıralandı: Fayans, seramik ve karo döşemecisi, diğer imalat ve ilgili işçiler (elle), tarım işçisi (tarla ürünleri), taş ocakçı, fırıncı ustası.

“İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENEN SEKTÖRLERE YÖNELİK İŞGÜCÜNÜN YETİŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKLİ”

Gelecek dönemde istihdam artışı beklenen sektörlere yönelik gerekli işgücünün yetiştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda şehrin istihdam politikaları belirlenirken, istihdam artışı beklenen sektörlerin oluşturduğu istihdam potansiyeli, istihdam azalışı beklenen sektörlerin oluşturduğu işsiz potansiyelleri göz önünde bulundurulması gerektiği bu bağlamda da ilde düzenlenecek işgücü yetiştirme programlarının bu mesleklere yönelik olmasının işgücü arzı ve talebi eşleştirmeleri açısından olumlu sonuçlar verebileceği belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER