Kalbinize Dikkat Edin

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, toplumda en sık görülen ölüm nedenlerinden birisi olan kalp hastalıklarına dikkati çekti.

Kalbinize Dikkat Edin
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan, toplumda en sık görülen ölüm nedenlerinden birisi olan kalp hastalıklarına dikkati çekti.

12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada gelişmiş toplumlardaki hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stresin kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli unsurların başında geldiğini kaydeden Pehlivan, “Hipertansiyon, kolesterol, obezite, şeker hastalığı ve sigara kullanımı kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır. Sigara kullanımı, kalp hastalıklarına, inmeye (felç), akciğer hastalıklarına ve çeşitli kanserlere neden olmaktadır.” dedi.

Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulması gerektiğini, kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmesi gerektiği konusunda vatandaşları uyaran Pehlivan, “Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir.” diye konuştu.

Sağlıklı bir yaşam için spor yapmanın şart olduğuna vurgu yapan Pehlivan, spor yapmayı yaşamın bir parçası haline getirebilmenin ön koşulunun da sağlıklı bir kalbe sahip olmak olduğunu belirterek, “35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden değerlendirilmesi gerekir. Fizik muayene, EKG (Elektrokardiyografi), gerekli ise ekokardiyografi ve egzersiz testleri yapılabilir. Kalp Sağlığınızı Korumak İçin: Sağlıklı beslenin. Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın. Tütüne '' HAYIR '' deyin. Alkol tüketimini sınırlayın. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun. Kan basıncınızı kontrol altında tutun. Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2014, 20:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER