Kelkit ve Köse’de üreticilere nohut ve kuru fasulye eğitimi

Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Kelkit ve Köse ilçelerinde nohut ve kuru fasulye yetiştiriciliği yapan üreticilere eğitim düzenlendi.

Kelkit ve Köse’de üreticilere nohut ve kuru fasulye eğitimi

Eğitimde Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden konu uzmanı Arslan Uzun tarafından nohut ve kuru fasulye yetiştiriciliği konularında tarla hazırlığı, gübreleme, ekim zamanı, ekim sıklığı, ekim derinliği ve ekim normu, tohumluk, hastalık ve zararlıları ile mücadele metotları, sulama, hasat ve depolama konularında üreticilere detaylı bilgiler verdi.

Eğitim programının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, kuru fasulye ve nohut yetiştiriciliğinin Gümüşhane’nin tarımsal üretimi açısından önem arz ettiğini, yetiştiricilikte çiftçilerin bazı yanlış ve hatalı uygulamaları ile karşılaştıklarını, çiftçilerin verimli, kaliteli ve sağlıklı üretim yapmalarını sağlamak için bu eğitimleri düzenlediklerini söyledi.

Tarımsal Üretimin Planlanması ile ilgili de katılımcılara bilgi veren İl Müdürü Kıraç, dünyada yaşanan gelişmeler tarımsal üretimin önemini her geçen gün arttırdığını belirterek, “Tarımsal üretimin planlanması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 2024-2028 yıllarında uygulanacak 10 maddelik Hayvancılık Yol Haritasının açıklandığını ifade eden Kıraç, Bitkisel Üretim Planlaması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve 2024-2025 üretim sezonu itibariyle Tarımsal Üretim Planlamasının uygulanmaya başlanacağını kaydetti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Müdür Yardımcısı, Şube ve İlçe Müdürleri, İlgili teknik personeller ile üreticilerin katıldığı eğitimler sunumun ardından çiftçilerin sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER